Nadbiskup Tadeusz Wojda novi predsjednik Poljske biskupske konferencije
Biskupska konferencija

Nadbiskup Tadeusz Wojda novi predsjednik Poljske biskupske konferencije

Nadbiskup Gdanjska Tadeusz Wojda (67) novi je predsjednik Poljske biskupske konferencije. Na redovitom općem zasjedanju u Varšavi u četvrtak 14. ožujka, oko 90 biskupa s pravom glasa izabralo je Wojdu za nasljednika nadbiskupa Stanisława Gądeckog (74), objavio je glasnogovornik konferencije, izvijestila je agencija KNA, prenosi Informativna katolička agencija.

Prema statutu, dosadašnji predsjednik morao je nakon dva petogodišnja mandata odustati od službe predsjedanja.

Nadbiskup Wojda, rođen 29. siječnja 1957. u blizini grada Kielcea u jugoistočnoj Poljskoj, pripada palotinskom redu. Prije nego što je 2021. godine postao nadbiskup u baltičkom gradu Gdanjsku (Danzig), bio je gotovo četiri godine nadbiskup u Bialystoku u sjeveroistočnoj Poljskoj.

Novi predsjedatelj Biskupske konferencije zaređen je za svećenika 1983. godine. Godine 1984. odlazi u Rim na daljnji studij, koji završava 1989. doktorskom disertacijom iz misijske teologije u Münsteru i belgijskom gradu Leuvenu.

Nadbiskup Gądecki je bio na čelu Poljske biskupske konferencije deset godina, a prethodno je od 2004. godine bio njezin potpredsjednik. Među njegovim najtežim službenim potezima koje je spomenuo pred biskupima u srijedu 13. ožujka su, među ostalim, pismo patrijarhu Kirilu nakon ruskog napada na Ukrajinu u veljači 2022. te „Pismo bratske zabrinutosti“ iz 2022. predsjedniku Njemačke biskupske konferencije (DBK), biskupu Georgu Bätzingu, zbog Sinodalnog puta u Njemačkoj.

Dosadašnji predsjednik je prvo kao „najradosnije događaje“ svog mandata opisao prihvat ukrajinskih izbjeglica u Poljskoj i pomoć susjednoj zemlji koju je napala Rusija, zatim „zabranu eugeničke eutanazije“. Pritom misli na odluku poljskog Ustavnog suda iz listopada 2020., kojom je neustavnim proglasio dio zakona o pobačaju koji je dopuštao pobačaj u slučaju ozbiljne malformacije ili bolesti ploda. Prema vlastitim riječima, zadovoljan je bio i obilježavanjem 1050. obljetnice krštenja Poljaka i uvođenjem „Dana judaizma“.

Poljski biskupi također će u četvrtak 14. ožujka izabrati svog novog potpredsjednika. Nadbiskup Marek Jędraszewski (74) iz Krakova odlazi s te pozicije jer statut dopušta maksimalno dva mandata. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

VIDEO: Poslušajte kako zvuči mješoviti zbor koji čine Hrvati iz Karlsruhea, Bruchsala i Pforzheima

Katoličke vijesti

Bratstvo bl. Ivana Merza osnovano na Novom Zelandu

Katoličke vijesti

Posjet ministra Dizdara nadbiskupu Vukšiću

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti