Nadbiskup Gallagher predvodio misu u crkvi sv. Jeronima u Rimu
Biskupska konferencija BiH

Nadbiskup Gallagher predvodio misu u crkvi sv. Jeronima u Rimu

Dva dana prije posjeta Hrvatskoj, gdje će se proslaviti Gospa od Kamenitih vrata, zaštitnica Zagreba, misno slavlje prigodom Dana državnosti Republike Hrvatske, u utorak 28. svibnja 2024. u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu predvodio je mons. Paul Richard Gallagher, tajnik za odnose s državama i međunarodnim organizacijama Državnog tajništva Svete Stolice. Tom prigodom potaknuo je vjernike da zahvale Bogu za dar slobode i mira u narodu, sjećajući se uspostave prvog demokratski izabranog višestranačkog parlamenta 30. svibnja 1990. godine. Nadbiskup je također potaknuo da se moli za dar mira za sve zemlje koje su pogođene ratovima i sukobima, istaknuvši da je za vjernike “napor mira” sveta dužnost, a ne samo plod velikodušne inicijative ljudi dobre volje, kako je to rekao Ivan Pavao II. na svom prvom apostolskom putovanju u Zagreb, u rujnu 1994., dodajući da je “mir, ako se istinski želi, uvijek moguć, a da bi se mogao uspostaviti na temeljima pravde i istine, prije svega ga treba izmoliti od Boga”.

Nadbiskup Gallagher se u homiliji usredotočio na nasljedovanje Isusa, što dovodi do suočavanja s teškoćama, progonima, problemima, koji nam “pomažu rasti, ako ih uspijemo prihvatiti kao prilike za stjecanje veće zrelosti i svjesne odgovornosti, i unatoč svemu, bit ćemo sretni”. Također, objasnio je da spasenje pretpostavlja naše osobno zauzimanje, ali je ono uvijek u konačnici dar Božje milosti. Upravo je Svevišnji onaj koji nas jedini može spasiti i koji može promijeniti srce čovjeka, dajući mu nutarnju i vanjsku slobodu od materijalnih dobara i drugih lažnih ljudskih sigurnosti tako da se samo na njega može osloniti. Komentirajući evanđeoski odlomak u kojem Krist pojašnjava Petru i ostalim učenicima da onaj tko ostavi “kuću, ili braću, ili sestre, ili majku, ili oca, ili djecu, ili njivu poradi njega i evanđelja” dobiva “stostruko više već sada i u budućem vijeku život vječni“, nadbiskup je pojasnio da “Isus ne želi reći da, kako bismo bili njegovi učenici, moramo prezirati svoje voljene”, nego “da u zajednici, gdje se bogatstvo ne čuva nego dijeli, tj. gdje se živi u ljubavi, tamo je prima beskonačno više braće, sestara, djece, majki” pa je stoga “prirodna obitelj mala stvar u usporedbi s velikom zajednicom vjernika, u kojoj se svi osjećaju kao da su nošeni ljubavlju sviju.”

Na kraju, govoreći o pravim Gospodinovim učenicima, nadbiskup je istaknuo kako je papa Franjo, u jutarnjoj meditaciji izgovorenoj 28. veljače 2017. u kapelici Doma Svete Marte, istaknuo kako su sveti Petar i drugi sveci “usred kušnji i teškoća imali radosno lice, vesele oči i radost srca”, pa tako i suvremeni sveci. Među njima, Čileanac Alberto Hurtado, koji je “bio progonjen i morao se suočiti s velikom patnjom“, bio je sav predan siromašnima, uvijek je radio, teškoća je slijedila za teškoćom”, ali je govorio da je radostan.

Zaključujući homiliju, nadbiskup Gallagher je povjerio Hrvatsku, “čiji kontakti sa Svetom Stolicom, unatoč brojnim bitkama tijekom povijesti, nikada nisu oslabili”, zagovoru Gospe od Kamenitih vrata, svetome Josipu, zaštitniku Hrvatske, i blaženom kardinalu Alojziju Stepincu.

Po završetku misnoga slavlja svoj zahvalni govor uputila je Tea Zupičić, otpravnica poslova Veleposlanstva RH pri Svetoj Stolici.

Na misi je sudjelovao veliki broj diplomatskih predstavnika. Među njima su bili Jasen Mesić, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Italiji te veleposlanici više od 50 država svijeta koji su akreditirani pri Svetoj Stolici i članovi raznih organizacija povezanih sa Svetom Stolicom. Bile su prisutne također mnoge sestre redovnice, među kojima je bila i s. Fides Babić, vrhovna predstojnica družba Kćeri Milosrđa TSR sv. Franje te također i članovi hrvatske rimske zajednice. Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor Crkve sv. Jeronima na čelu s vlč. Matom Žilićem. Nakon slavlja euharistije, druženje je nastavljeno u prostorijama Zavoda. (kta/rv/m.m.)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Ilija Jurić: Transparentnost pomaže u izgradnji povjerenja unutar zajednice i prema zajednici

Katoličke vijesti

Fra Antonio Baketarić propovijedao u posljednji korizmeni petak u sarajevskoj katedrali

Katoličke vijesti

Duhovne vježbe za svećenike i đakone u Leitershofenu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti