Na Haitiju se i dalje nastavlja s nasiljem
Biskupska konferencija BiH

Na Haitiju se i dalje nastavlja s nasiljem

Nasilje haićanskih oružanih skupina se stišalo, ali još uvijek ne prestaje: u prošlom tjednu u glavnom gradu Port-au-Princeu ubijena su još tri evangelička misionara. Međutim, ni u tom kontekstu ne manjka hrabrosti vjere koja, kako svjedoči Maddalena Boschetti, talijanska misionarka u karipskoj državi, pomaže “imati nadu, a ne strah” pred budućnosti, izvještava Vatican News.

Ne prestaje se s atmosferom nasilja na Haitiju koji je od 29. veljače u rukama kriminalnih skupina koje potresaju zemlju. “Na mjestu o kojem se već neko vrijeme nije pričalo, možda kako bi ljudi pomislili da su stvari već posložene, objašnjava Maddalena Boschetti, talijanska misionarka u karipskoj državi, živimo naš tragični, neljudski, apsurdni, abnormalni dnevni život”. U prošlom tjednu ubijeno je troje evangeličkih misionara, među kojima i dvoje Amerikanaca, na iznimno nasilan način u sirotištu za koje su bili odgovorni, nedaleko od bolnice San Camillo, u La Plaineu, u glavnom gradu Port-au-Princeu, ispred djece koju primaju.

Prema riječima Maddalene Boschetti, zasjeda se dogodila iznenada u četvrtak 23. svibnja. Trojica misionara su vijest o zasjedi svojim najmilijima prenijela uživo, putem bežične mrežne veze, kroz brzu razmjenu poruka, a potom su se nasilne slike pojavile i na društvenim mrežama. Unatoč svim apelima, nitko nije intervenirao, a bande su pljačkale, uništavale, tukle, ubijale i spaljivale tijela krajnjim nasiljem. Živote su izgubili dvoje mladih američkih supružnika, Natalie i Davy Lloyd, stari 21 i 23 godine, kći i zet američkog republikanskog kongresmena. S njima je umro i Jude Montis, haićanski upravitelj sirotišta.

Nasilje može biti takvo čak i uz manje buke. Prema priči misionarke Boschetti, koja je prisutna na tom području, bande su promijenile taktiku i “prerušavaju se u heroje domovine koji su oslobodili Haiti od neizabranog, nevoljenog i neželjenog premijera”. Trenutačno se služe čas otmicama, čas smaknućima, ali njihove žrtve su prije svega vozači javnog prijevoza koji su svakih nekoliko metara “prisiljeni plaćati cestarinu bandi koja ima vlast na tom dijelu ceste”, objašnjava misionarka. Nasilnim sustavom razbojnici zaustavljaju vozila ratnim oružjem, tjerajući vozače da predaju traženi novac, kao da se radi o pravim tarifama koje variraju ovisno o vozilu.

Suočeni s ovom situacijom, putnici su ti koji plaćaju “jer cijena putovanja dramatično je porasla. Veza od glavnog grada do Mare Rougea na sjeverozapadu zemlje postala je vrlo skupa i porasla je s 500 gourda na 7500” (otprilike, na 50 eura, op.), ističe misionarka Boschetti. To je vrlo visok postotak uzme li se u obzir da na Haitiju 60% stanovništva živi ispod granice siromaštva. Ekonomskom aspektu dodaje se i opasnost od zasjede bandi koje “iznuđuju i otimaju autobuse”. Iznuđeni novac se zatim distribuira u četvrtima opustošenim glađu i služi za poticanje demonstracija protiv stranih intervencija u zemlji.

“Naš Papa poziva nas da razmišljamo o tome kako je u mučeništvu već postignuto jedinstvo među kršćanima!”, ističe misionarka. “Ova braća evangelici su mučenici u mom srcu, poput sestre Luise Dell’Orto ili sestre Isa Sola; i oni su svjetlo da nam pomognu vidjeti mučeništvo mnoge haićanske braće i sestara koje se nastavlja u ravnodušnosti.” Međutim, mučenici nadahnjuju “hrabrost vjere u Gospodina života, koji nas poziva da se ne bojimo, da se nadamo i dajemo nadu te da postanemo zrna pšenice koja padaju na zemlju dajući u njoj plodove života za sve”. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nadbiskup Vukšić slavio misu uočnicu sv. Anti u Busovači

Katoličke vijesti

Održan tradicionalni – jedanaesti u nizu susret „Marina-Koraće“

Katoličke vijesti

Preminula s. M. Ljiljana (Mara) Perković, Služavka Maloga Isusa

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti