Misa posvete ulja u Bjelovaru
Bjelovarsko-križevačka biskupija

Misa posvete ulja u Bjelovaru

Na Veliki četvrta, 28. ožujka 2024. godine, u novoobnovljenoj i nedavno posvećenoj katedrali Svete Terezije Avilske, biskup bjelovarsko-križevački, mons. Vjekoslav Huzjak, u zajedništvu s prezbiterima, đakonima te vjernicima Biskupije, slavio je Misu posvete ulja.

Na početku slavlja, biskup Vjekoslav pozdravio je sve prisutne a na poseban način pozdravio je i čestitao svim svećenicima i đakonima dan u kojemu Crkva zahvaljuje za dar svećeništva.

U prigodnoj homiliji, Biskup je govorio o značenju pomazanja u povijesti spasenja. Upravo prorok Izaija govori „Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza“. Prorok je svjestan da ga je pomazanje Božje učinilo prorokom, nitko nije prorok sam od sebe.

I Isus onima koji ga slušaju govori te riječi, ali naglašava ono „danas“, danas se ispunilo Pismo, u Njemu se ispunja sve Pismo i sva očekivanja spasenja.

A onda to poslanje, Isus predaje svojim učenicima, nama kojima je dao poslanje po pomazanju da Njega svjedočimo i da budemo slika Boga u današnjem svijetu. Zato je Krist utemeljio Crkvu na apostolima, da budu oni koji će posvetiti svoje živote pozivu božjem u svakom vremenu.

I stoga, još uvijek odzvanja ono Isusovo „danas“, jer smo danas mi dionici njegova pomazanja po svećeničkom poslanju koje je živjeti s Bogom i za Boga, služeći narodu kojemu smo poslani.

Biskup je rekao kako je upravo prezbiterij Bjelovarsko-križevačke biskupije, odraz onoga „danas“ o kojemu Isus govori. Danas Bog po zaređenim službenicima šalje svome narodu ove Biskupije poruku spasenja i ohrabrenja, poruku jedinstva i oslobođenja. U svijetu koji označen podjelama, podvala, laži, razdora, no u isto vrijeme taj svije obije i velikim i lijepim djelima ljubavi, žrtve, strpljivosti, plemenitosti.

Dužnost je stoga Crkve i svećenika biti kao „lijek“ svijetu, da budemo kadri pomoći svijetu da se oslobodi onoga što nije dobro, da ljudsko srce oslobodi od onoga što ga ranjava i zarobljava. Gospodin nas šalje u takav svijet da mu predamo one darove koje nam on sam daje po svojim sakramentima.

Nakon homilije, svećenici su pred Biskupom obnovili svoja svećenička obećanja. Zatim su đakoni Mario Perinec i Lucijano Čanagdžija te trajni đakon Ivo Pejić, donijeli pred Biskupa posude s uljima, bolesničko ulje za blagoslov te krizmu na posvetu, koje je Biskup blagoslovio. Nakon Svete Mise, sveta ulja podijeljena su svećenicima.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Susret svećenika

Katoličke vijesti

Božićna poruka biskupa Vjekoslava Huzjaka

Katoličke vijesti

Održan susret svećenika

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti