Milijuni vjernika na Filipinima u procesiji časte “Crnog Nazarećanina”
Biskupska konferencija BiH

Milijuni vjernika na Filipinima u procesiji časte “Crnog Nazarećanina”

Nekoliko milijuna vjernika u filipinskoj prijestolnici Manili sudjeluje u svečanosti “Crnog Nazarećanina”, časteći Isusov kip iz 17. stoljeća, objavio je u utorak, 9. siječnja 2024. Kathpress prenoseći izviješće mrežnog portala AsiaNews.

Tradicionalna procesija s crnim Isusovim kipom jedna je od najvećih vjerskih svetkovina na većinski katoličkim Filipinima.

Svečanost je započela pod snažnim mjerama sigurnosti u ranim jutarnjim satima u utorak, a završit će u srijedu rano ujutro.

Čudotvorni kip koji prikazuje klečećeg Isusa pod križem pritom prolazi na vozilu u procesiji dionicom dužom od šest kilometara kroz grad. Kip je ove godine prvi put dobio stakleni pokrivač kako bi ga se zaštitilo u mnoštvu vjernika. Unatoč tome, neki su vjernici pokušavali uspeti se na vozilo i dodirnuti kip maramicom.

Na početku procesije, nadbiskup Manile kardinal Jose Advincula u ponoć je slavio svečanu misu na tribini Quirino u parku Rizal. Kardinal je pritom izrazio zahvalnost što se procesija opet može održati nakon višegodišnje stanke zbog pandemije.

Podsjetio je vjernike da uska povezanost s Isusom, uz duboku vjeru, podrazumijeva i zajedničku odgovornost jednih za druge. Isus je uzor u vjedi i skrbi za druge, naglasio je kardinal Advincula.

Geslo ovogodišnje procesije glasi: “Želimo vidjeti Isusa”.

Procesija vodi do bazilike na trgu Plaza Miranda u manilskoj četvrti Quiapo, gdje će se kip pohraniti.

Isusov kip u prirodnoj veličini, za koji se pretpostavlja da potječe iz Meksika i da je djelo aztečkog umjetnika, na Filipine su donijeli španjolski misionari 1606. godine. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Odžak: Večer s misionarom vlč. Gabrijelom Jukićem

Katoličke vijesti

Svečano proslavljen Dan Katoličkog školskog centra “Bl. Ivan Merz” u Banjoj Luci

Katoličke vijesti

Biskup Majić slavio Misu na banjolučkom gradskom groblju na patron sv. Marka

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti