Marko Medved » Autori
Kršćanski život

Marko Medved » Autori

Marko Medved » naslovna

Od Uhača možemo učiti u mnogočemu


13.02.2024.

Komentar

Mons. Josip Uhač nije objavio memoare. To ne čudi jer se posve uklapa u njegovu skromnu i tihu osobu koja je cijeli svoj život ugradila u rad za Svetu Stolicu, po cijenu da glas o njegovu djelovanju do danas u Hrvatskoj nije dovoljno poznat.

Marko Medved » naslovna

Što Tomislav Janko Šagi-Bunić poručuje Crkvi danas?


18.12.2023.

Kolumna

U vremenu u kojem jačaju glasovi sumnjičenja i nepovjerenja prema sinodalnosti, što se nastoji opravdati strahom od razvodnjavanja crkvenoga nauka, stavovi Šagi-Bunića mogu biti poučni. Naime, on je jasno razlikovao kršćanski polog vjere od načina na koji se on izriče u određenom povijesnom trenutku.

Marko Medved » naslovna

Crkva nije dovršena stvarnost


16.10.2023.

Sinodalni hod

Razgovor

Sinodalnost kao načelo bilo je sve više zapostavljano tijekom različitih povijesnih i društvenih okolnosti te ekleziološkog razvoja koji je Crkvu sve više promatrao u apologetičko-juridičkom ključu čitanja osobito tijekom drugoga tisućljeća. Taj „zaborav“ od tisuću godina iznova se otkriva s Koncilom, uspostavom Biskupske sinode te, naročito, s pontifikatom pape Franje.

Marko Medved » naslovna

Sto godina od uspostave novih gradskih župa u Rijeci (1923. – 2023.)


31.07.2023.

Komentar

Grad je dočekao dvadeseto stoljeće sa samo jednom župom, Uznesenja Marijina (Assunta, Duomo, Vela crikva, Kosi toranj), u okviru Senjsko-modruške biskupije, s nešto manje od 50 000 stanovnika i bez sakralnoga prostora u novim riječkim kvartovima nastalim koncem 19. i početkom 20. stoljeća jer su se crkve nalazile isključivo unutar gradske jezgre.

Marko Medved » naslovna

Budimo blizu svima koji pate, a osobito žrtvama zlostavljanja


13.06.2023.

Razgovor

Riječki nadbiskup Mate Uzinić 22. svibnja učinio je ono još nitko u Hrvatskoj nije. Upoznao je javnost sa završenim kanonskim istragama svećenika od kojih su neke uključivale i optužbe za pedofiliju. Za Zvona objašnjava zbog čega se na to odlučio, zašto je objavio njihove inicijale te je li tim potezom naštetio Crkvi.

Marko Medved » naslovna

Sinodalnost je trenutak odluke, a ne nešto što će se dogoditi samo po sebi


13.06.2023.

Sinodalni hod

Razgovor

Massimo Faggioli (rođen 1970.) talijanski je teolog, crkveni povjesničar i profesor na Katedri za teologiju i religijske studije Ssveučilišta Villanova u Philadelphiji (SAD). Autor je brojnih znanstvenih radova, a redovito objavljuje i u La Croix International i Commonweal, posebice na temu Drugog vatikanskog koncila, aktualnog života Crkve i njezina odnosa s društvom. Razgovor je vođen na talijanskom jeziku. Preveo Marko Medved.

Marko Medved » naslovna

Samo sinodalna Crkva danas je u stanju naviještati Evanđelje


13.06.2023.

Sinodalni hod

Odjeci kontinentalnog sinodalnog zasjedanja u Pragu

U načinu rada kakav se provodio na sinodi u Pragu vidim poticaj za budući rad crkvenih tijela u kojima se s jedne strane omogućuje pluralna rasprava o aktualnim pitanjima bez čega nema kvalitetnih zaključaka i s druge očuvanje posebne uloge hijerarhije u Crkvi.

Marko Medved » naslovna

O svetom Vidu i njegovoj katedrali u Rijeci


12.06.2023.

Komentar

Službeno ime našega grada u srednjem vijeku bilo je Rijeka sv. Vida. To je bio i titular srednjovjekovne crkvice koja je na današnjem Trgu Grivica postojala do prve polovice 17. stoljeća i na svom trijemu stoljećima čuvala riječko Čudotvorno raspelo.

Željko Međimorec

Moja teološka inicijacija bila su predavanja o. Marijana Jurčevića


02.03.2023.

Razgovor

Povodom izdanja knjige “Homo libris. Kralj hrbata” u čast Željku Međimorcu, pokretaču i vlasniku antikvarijata i izdavačke kuće “Ex libris” u Rijeci, koja među svoja izdanja ubraja i niz vrijednih teoloških djela, odlučili smo porazgovarati s njime o knjigama, o Rijeci, o vjeri i o njemu dragim prijateljima: Branku Fučiću i o. Marijanu Jurčeviću.

Marko Medved » naslovna

Marija Kozulić u Rijeci na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće


11.10.2022.

Iz povijesne riznice

Majka Marija Krucifiksa Kozulić rođena je 1852. na Pećinama, a preminula je 1922. u Rijeci. Podaci o njezinu životu i radu dobro su poznati. Pokušajmo ovdje u širem crkvenom i vjerskom kontekstu promisliti o značaju njezina djelovanja.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Svečana podjela potvrdnica i upisi u novu školsku godinu » Tekstovi

Katoličke vijesti

Očigledno sam ‘previše katolik’ — a u očima svijeta, i ti si

Katoličke vijesti

Ovaj južnokorejski parlament je najkatoličkiji u povijesti

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti