Marija Pomoćnica kršćana | Katolički tjednik
Svetac dana

Marija Pomoćnica kršćana | Katolički tjednik

Kad čovjeka pritisnu nevolje spontano traži pomoć od prijatelja i svakoga tko bi mu mogao stvarno pomoći. Kršćani su iskusili takvo stanje u vrijeme progona koji su konstanta, počevši, takorekući, od Posljednje večere. U tim vremenima straha, tjeskobe i zlostavljanja intenzivnije su se utjecali pomoći i zaštiti Božjoj i zagovoru Bogorodice i svetaca.

Tako je već u prvim stoljećima kršćanstva nastao Bogorodičin naslov „Pomoćnica kršćana“.

Papa Pio V. (1566. – 1572.) dodao ga je u Lauretanske litanije nakon pobjede kršćanske vojske kod Lepanta 1571. Kad je papa Pio VII. (1800. – 1823.), protjeran iz Vatikana, cijela se Crkva usrdno molila da se može vratiti na Petrovu stolicu. To se stvarno i dogodilo. Papa je oslobođen i vraćen u Rim 24. svibnja 1814. Zbog toga je naredio da se uvede blagdan Marije Pomoćnice kršćana i da se slavi na dan njegova oslobođenja i povratka u Vatikan. Papa Benedikt XV. (1914. – 1922.) spominje važnost zaziva u litanijama i veli: „Crkva nije slučajno stvorila zaziv ‘Pomoćnice kršćana’ na kraju litanija. Iza zaziva: Zdravlje bolesnih, Utočište grešnika, Utjeho žalosnih, zazvala ju je Pomoćnicom kršćana.“

U marijanskom svetištu Montserrat u Španjolskoj, nalazi se neobična knjižnica s natpisom na vratima: Knjižnica Blažene Djevice. Na iznenađenje posjetitelja u njoj nema niti jedne knjige. Tu su raspoređene samo pločice, najčešće s natpisom „Marija mi je pomogla“ i mnoštvo ortopedskih pomagala i proteza ozdravljenih vjernika. Slično je i u mnogim drugim marijanskim crkvama i svetištima.

Velik doprinos širenju pobožnosti Mariji pod naslovom Pomoćnica kršćana dala je Družba Sv. Franje Saleškog koju je utemeljio Sv. Ivan Bosco, rođen iste godine kada je papa Pio VII. (1742.), koji je, dakle, uveo blagdan Pomoćnice kršćana.

Prva vjernička udruga pod navedenim naslovom okupila se u Torinu 1868., s ciljem promicanja autentičnog kršćanskog života po Marijinu primjeru i zagovoru. Udruga djeluje i u našem vremenu i svoju aktivnost provodi u apostolatu među manjim grupama u lokalnim sredinama.

Marijina zaštita i pomoć kršćanskom je narodu pružena da pod Njezinom zaštitom neustrašivo bije boj vjere, bude postojan u nauku apostolskom, sigurno korača kroz oluje svijeta, dok radostan ne stigne u nebeski grad.

KT


Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sveti Bruno iz Segnija | Katolički tjednik

Katoličke vijesti

Sveti Fabijan i Sveti Sebastijan

Katoličke vijesti

Sveti Serapion Thmujski | Katolički tjednik

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti