Majka iz Oregona žalila se na sudsku presudu u slučaju posvojenja zbog vjerske diskriminacije
Svijet

Majka iz Oregona žalila se na sudsku presudu u slučaju posvojenja zbog vjerske diskriminacije

Osoblje CNA, 28. prosinca 2023. / 15:15

Majka petero djece iz Oregona žalila se na sudsku presudu protiv nje u slučaju u kojem se navodi da je vlada vjerski diskriminira odbijajući joj dopustiti da usvoji djecu iz državnog sustava.

Jessica Bates je podnijela saveznu tužbu protiv državnog Odjela za ljudske usluge ranije ove godine nakon što joj je uskraćena prilika da posvoji dijete jer je odbila izraziti podršku rodnoj ideologiji i homoseksualnosti.

Kako bi dobili potvrdu od državnog sustava udomiteljstva, budući roditelj mora pristati na “poštivanje, prihvaćanje i podršku … seksualne orijentacije, rodnog identiteta i rodno izražavanje … djeteta ili mlade odrasle osobe” koja je smještena u dom, sukladno politici države. Bates, kršćanka, rekla je da ne bi pristala na ta pravila ako su u sukobu s njezinim vjerskim uvjerenjima.

Okružni sud je presudio protiv Batesove u studenom, djelomično tvrdeći da bi „poništavanje i neafirmacija LGBTQ+ identiteta djeteta” „umanjilo prava djece [Oregon Department of Human Services]” koji polažu pravo na te identitete.

Odvjetnici iz grupe za pravno zastupanje Alliance Defending Freedom (ADF) najavili su ovaj mjesec da će Bates uložiti žalbu na tu presudu Žalbenom sudu 9. okruga SAD-a, a pravni savjetnik ADF-a Johannes Widmalm-Delphonse opisuje Bates kao “majku punu ljubavi koja se osjeća pozvanom posvojiti braću i sestre mlađe od 10 godina iz udomiteljske obitelji .”

Unatoč tome, “država Oregon ju kategorički isključuje od posvajanja bilo kojeg djeteta jer Jessica dijeli mišljenje milijuna Amerikanaca: da su dječaci i djevojčice biološki različiti i da bi tu razliku trebali njegovati, a ne odbacivati”, rekla je Widmalm-Delphonse.

“Budući da Jessica neće promicati oregonsku radikalnu rodnu ideologiju djeci mlađoj od 10 godina, država je smatra neprikladnim roditeljem i lišila je stotine, ako ne i tisuće, djece u oregonskom sustavu mogućnosti da budu odgajana u domu punom ljubavi, “, ustvrdio je odvjetnik.

Widmalm-Delphonse je rekla da ADF poziva 9. okrug “da dopusti Jessici da nastavi svoje posvajanje i pruži dom pun ljubavi djeci u potrebi.”

Batesina tužba tvrdila je da državni propisi o seksualnosti i zamjenicama krše njezino pravo na slobodu govora iz Prvog amandmana jer ograničavaju način na koji će odgajati posvojeno dijete.

Odvjetnici s ADF-om tvrdili su da “dijeleći svoju vjeru sa svojom djecom” i “suzdržati se iz određenog govora kao što su neopronouns” je zaštićeni govor prema Prvom amandmanu.

Grupa za zagovaranje udomiteljstva Projekt 48 tvrdi da postoji “otprilike 5346 djece u udomiteljskim obiteljima u Oregonu.”

Bates je izgubila supruga Davida početkom 2017. kada je stanovnik Idaha Anthony Montwheeler udario u njihov automobil u direktnom sudaru u kojem je David poginuo, a sama Bates teško ozlijeđena.

Montwheeler je na kraju priznao krivnju za ubojstvo iz nehaja prvog stupnja i napad trećeg stupnja; također je osuđen za ubojstvo drugog stupnja u ubodu svoje bivše supruge Annite Harmon.

Bates, koji je s Davidom dijelio petero djece, rekao je medijima nakon tragedije da je “vjera u Boga najveća pomoć koju imam.”

“Osjećam se kao da je Bog moja stijena, on je taj koji mi daje nadu”, rekla je.

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kardinal Grgur raspravlja o papinoj sinodalnoj viziji, potrebi za gostoljubivom crkvom

Katoličke vijesti

Studija: Stopa plodnosti u Teksasu porasla nakon ‘Heartbeat Act’

Katoličke vijesti

Njemački katolici traže od biskupa da preispitaju planove Sinodalnog puta

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti