Majalis – putovanje đakovačke sjemenišne zajednice u Temišvarsku biskupiju |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Majalis – putovanje đakovačke sjemenišne zajednice u Temišvarsku biskupiju |


TEMIŠVAR (TU) – U razdoblju od 31. svibnja do 2. lipnja 2024., održano je tradicionalno putovanje Majalis zajednice Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu. Sjemenišna zajednica je, predvođena svojim poglavarima rektorom dr. Stjepanom Radićem i vicerektorom dr. Davorom Senjanom, posjetila Temišvarsku biskupiju u Rumunjskoj i  grad Temišvar koji je važno kulturno i političko središte rumunjskog Banata.

Po samom dolasku u Temišvar sjemenišnu zajednicu je dočekao  Nikola Lauš, kancelar i ekonom Temišvarske biskupije, koji je ujedno zajednicu proveo kroz ordinarijat te ukratko predstavio povijest biskupije, njezinih biskupa i vjernika te povijest samoga grada Temišvara.

U subotu je sjemenišna zajednica posjetila nekadašnji franjevački samostan, a danas baziliku minor Maria-Radna koja je ujedno i glavno hodočasničko mjesto u Temišvarskoj biskupiji. U samoj bazilici je upriličeno i euharistijsko slavlje koje je predvodio rektor Stjepan u zajedništvu s vicerektorom Davorom i Milanom Simom, župnikom u Klokotiću.

Istoga dana je organiziran i obilazak grada Temišvara pod vodstvom prof. Petra Hategana, lektora hrvatskog jezika na Sveučilištu Zapad u Temišvaru i nastavnika vjeronauka na srednjoj školi u Karaševu. U sklopu obilaska sjemenišna zajednica je posjetila središnje dijelove grada kao što su katolička i pravoslavna katedrala te određeni trgovi o čijoj je povijesti i razvitku progovorio prof. Petar. Nakon obilaska grada upriličen je posjet katoličkoj katedrali sv. Jurja u Temišvaru o čijoj je povijesti i nedavno završenoj obnovi govorio kancelar Nikola.

Posljednjega dana putovanja, u nedjelju, sjemenišna zajednica se uputila u pohod dvjema hrvatskim župnim zajednicama, Lupak i Klokotić, gdje su upriličena euharistijska slavlja, u zajedništvu s domaćim župnicima, Milanom Simom i Jurjem Patašanom, župnikom u Lupku. Tom prigodom dvojica bogoslova izrekla su svjedočanstvo o svome duhovnom pozivu, a sjemenišna zajednica se upoznala s vjerskim životom Hrvata katolika u Rumunjskoj. Bogoslove je posebno dojmila ustrajnost s kojom Hrvati u Temišvarskoj biskupiji vjerno čuvaju svoj nacionalni, a poglavito vjerski identitet.

Putovanje je zaključeno zajedničkim ručkom u Kolkotiću koji je bio obilježen ugodnim druženjem i toplom obiteljskom atmosferom. Kao svojevrsni domaćini Majalisa đakovačke sjemenišne zajednice bili su kancelar Nikola Lauš i župnik Milan Sima koji su pokazali iznimnu otvorenost i gostoljubivost u zajedništvu sa svima koje su bogoslovi tih dana susreli. Mario Vučko   

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Misa večere Gospodnje u Osijeku: „Razumijete li što sam vam učinio?“ |

Katoličke vijesti

Proljetni seminar za animatore i suradnike župnih misijskih skupina |

Katoličke vijesti

Papa Franjo imenovao mons. Ivu Martinovića požeškim biskupom |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti