Lourdes Bishop kaže da nije pravo vrijeme za odluku o Rupnikovoj umjetnosti
Svijet

Lourdes Bishop kaže da nije pravo vrijeme za odluku o Rupnikovoj umjetnosti

Lurdski biskup Jean-Marc Micas oglasio se povodom pitanja hoće li iz poznatog marijanskog svetišta ukloniti djela bivšeg isusovca Marka Rupnika, optuženog za seksualno i psihičko zlostavljanje brojnih odraslih žena.

Vatikanske vijesti

Što se tiče pitanja demontaže umjetničkih djela Marka Rupnika u marijanskom svetištu u Lurdu, mjesni je biskup izrazio “osobno mišljenje” kako bi “bilo bolje ukloniti te mozaike” kako iz poštovanja prema navodnim žrtvama bivšeg Isusovac i kao oblik zaštite za sve žrtve zlostavljanja. Takva odluka, međutim, još nije sazrela, a rasprava koja je u tijeku i dalje izaziva kontroverze i žestoke rasprave.

Sadržaj je to izjave biskupa Jean-Marca Micasa, biskupa Tarbesa i Lurda o mogućnosti uklanjanja radova poznatog slovenskog mozaičara, koji je optužen za seksualnu i psihičku poremećenost odraslih redovnica. Nakon što je Rupnik isključen iz Družbe Isusove (isusovaca), postupak protiv njega ponovno je otvorio Dikasterij za nauk vjere po nalogu pape Franje, koji je odlučio odustati od zastare kako bi omogućio suđenje održati se.

Izjava biskupa

“Mnoge žrtve seksualnog nasilja i zlostavljanja od strane svećenika izrazile su svoju patnju i nasilje” za koje osjećaju da im se čini gledajući mozaike na ulazu u baziliku Gospe od Ružarija, rekao je biskup Micas u svojoj izjavi.

Objasnio je da je, zajedno s rektorom svetišta, osnovao komisiju – sastavljenu od žrtava zlostavljanja (iz Francuske i drugdje), stručnjaka za sakralnu umjetnost, odvjetnika, osoba uključenih u sprječavanje i borbu protiv zlostavljanja i kapelana iz Lourdesa – da odrediti kako odgovoriti na “ovaj težak problem”. Skupina se sastajala od svibnja do listopada prošle godine. U isto vrijeme, biskup Micas je rekao da je čitao i slušao mišljenja o tome od raznih drugih ljudi, uključujući kardinale i biskupe, umjetnike, odvjetnike, žrtve i hodočasnike.

Polarizirana mišljenja

“Danas vidim da su mišljenja vrlo podijeljena i često podijeljena”, kaže biskup Micas u svojoj izjavi. “Trebamo li ostaviti ove mozaike tamo gdje jesu? Treba li ih uništiti? Trebaju li ih ukloniti ili izložiti negdje drugdje? Ni oko jednog prijedloga nema konsenzusa. Zauzete pozicije su živahne i strastvene.”

Sa svoje strane, župnik Tarbesa i Lourdesa izrazio je svoje “osobno mišljenje”: “Ova situacija nema nikakve veze s drugim djelima čiji su autori i žrtve umrli, ponekad i nekoliko stoljeća. Ovdje su žrtve žive, kao i počinitelj.”

Štoviše, rekao je: “Tijekom sam mjeseci shvatio da nije moja odgovornost rasuđivati ​​na temelju statusa umjetničkog djela, o njegovom ‘moralu’, koji se mora razlikovati od onog njegova autora.”

U Lurdu su na prvom mjestu oni koji pate

Biskup Micas ponavlja da je ovo svetište namijenjeno za dobrodošlicu “svima, osobito onima koji pate, uključujući žrtve zlostavljanja i nasilja, kako djecu tako i odrasle”. U Lourdesu, nastavlja on, “patnja i povrijeđeni koji trebaju utjehu i naknadu moraju biti stavljeni na prvo mjesto”.

Pa je, kaže, kako je odgovoriti na Gospinu poruku da hodočaste u Lurd, “za mnoge ljude postalo nemoguće, moje osobno mišljenje je da bi bilo bolje ukloniti ove mozaike”.

U isto vrijeme, on priznaje da njegovo mišljenje nije široko prihvaćeno, te da je čak naišao na “stvarno protivljenje nekih”.

Rad sa žrtvama

Stoga, zaključuje biskup, „najbolja odluka još nije zrela, a moje se uvjerenje pretvorilo u odluku koja se ne bi dovoljno razumjela i koja bi unijela još više podjela i nasilja.“

Unatoč tome, biskup Micas inzistira da će nastaviti blisko surađivati ​​sa žrtvama “kako bi poštovao apsolutnu potrebu za utjehom i zahtjevom”.

Nadalje, biskup kaže da je odlučio, kao konkretan korak, “da ti mozaici više neće biti isticani, kao do sada, svjetlom tijekom marijanske procesije koja svake večeri okuplja hodočasnike”.

“Ovo je prvi korak”, kaže on, dodajući: “Radit ćemo s ljudima dobre volje koji su voljni pomoći nam da identificiramo sljedeće korake.”

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kolumbovi vitezovi: Ukrajinci su ‘nacija heroja’, trebaju našu pomoć

Katoličke vijesti

Jeruzalemske crkve ponavljaju molbu za mir u Svetoj zemlji – Vatican News

Katoličke vijesti

Sedam američkih kardinala obećalo je pomoć u zacjeljivanju ratnih rana Ukrajine kroz novi fond

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti