Ljubljana domaćin 46. Europskog susreta mladih Zajednice Taizé
Biskupska konferencija BiH

Ljubljana domaćin 46. Europskog susreta mladih Zajednice Taizé

U Ljubljani će se od 28. prosinca 2023. do 1. siječnja 2024. održati 46. ekumenski Europski susret mladih, koji priprema Zajednica iz Taizéa, poznat i kao „Hodočašće povjerenja na zemlji“, izvijestila je Informativna katolička agencija.

Susret će okupiti više od pet tisuća mladih kršćana iz svih krajeva Europe, a iz Hrvatske će sudjelovati jedna skupina od oko 200 mladih. Susret organiziraju braća iz ekumenske zajednice iz maloga francuskog sela Taizé i mjesne Crkve uz potporu Grada Ljubljane, a veliku volontersku podršku daje slovenska „Katoliška mladina“.

Brat Ulrich, koji je u zajednici Taizé zadužen za mlade Hrvate, u izjavi za Hrvatski katolički radio opisao je što mlade čeka u Sloveniji: „Sportska dvorana Arena Stožice u Ljubljani će se za zajedničku molitvu pretvoriti u ‘privremenu crkvu’. Ove godine dekoracija dvorane inspirirana je pčelarstvom u Sloveniji gdje postoji tradicija da se ulazi u košnice ukrašavaju raznim motivima, pa i iz Biblije. Svaku večer susreta molit će se ispred velike oltarne slike s prizorom iz Isusova života, ali i pčela i ljudi koji se o njima brinu.“

Dan prije početka susreta iz Ljubljane za HKR se javio volonter „Katoličke mladine“ Aleks Birsa Jogan i potvrdio da je sve spremno za europski ekumenski susret mladih. Prvi prijem mladih bit će u ljubljanskom Zavodu sv. Stanislava gdje će dobiti sve potrebne informacije oko smještaja, transporta gradom i svih događaja koji ih tamo očekuju.

Jogan je najavio da će susret početi u četvrtak 28. prosinca u 18 sati večernjom molitvom u sportskoj dvorani Arena Stožice. U subotu očekuju visoke goste, među njima i predsjednicu Republike Slovenije Natašu Pirc Musar. Izrazio je radost da će na susretu sudjelovati i sisački biskup Vlado Košić koji će slaviti misu na hrvatskom jeziku u središtu grada.

„U Ljubljani je posebna atmosfera, osjeća se da se događa nešto veliko. Nadamo se da će mladi osjetiti tu radost s kojom se Slovenci pripremaju za ovaj susret“, poručio je Jogan. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Misa u bazilici Kraljice svete krunice za pripadnike MO i OS BiH

Katoličke vijesti

Patron i krizma u najmanjoj sarajevskoj župi

Katoličke vijesti

Papa djelatnicima Talijanske radiotelevizije (RAI): Neka informacije i zabava šire istinu, vrijednosti i ljepotu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti