Ljetni susret ministranata u Velikoj nedaleko Požege
Požeška biskupija

Ljetni susret ministranata u Velikoj nedaleko Požege

U organizaciji Povjerenstva Požeške biskupije za pastoral duhovnih zvanja u utorak 25. lipnja 2024. održao se ljetni susret četrdesetak ministranata u Domu sv. Augustina u Velikoj pod vodstvom Tomislava Dokoze, ravnatelja Kolegija Požeške biskupije i biskupijskog povjerenika za pastoral duhovnih zvanja te Mateja Filipovića, prefekta u Kolegiju. Njima su se kao pomoćnici pridružila i srednjoškolci iz Kolegija. Susret duhovnog i rekreativnog karaktera, svojevrsna je nagrada ministrantima na kraju pastoralne godine za njihov trud, zalaganje i požrtvovnost u služenju oltaru i svojim župnicima. No, susret ujedno želi pomoći mladima u promišljanju i razlučivanju svog budućeg zvanja, koje uključuje i mogući odabir svećeničkog poziva. U tom smislu program susreta prožet je sadržajima koji mladima nastoje pomoći bolje upoznati sebe i vlastite afinitete te istaknuti vrline korisne za osobni rast i sazrijevanje. Na prvom ovoljetnom susretu sudjelovali su ministranti iz župe sv. Josipa u Slatini, sv. Barbare u Jakšiću, Pohoda BDM u Voćinu, sv. Petra i Pavla u Kaptolu, sv. Kuzme i Damjana u Kuzmici, Uznesenja BDM u Končanici, sv. Ilije Proroka iz Brodskog Stupnika te iz Župe Duha Svetoga u Đulovcu.

Ministrante je u poslijepodnevnim satima pohodio požeški biskup Ivo Martinović te u zajedništvu s njima predvodio euharistijsko slavlje u župnoj crkvi sv. Augustina. Na početku slavlja pozdravio je domaćeg župnika Dražena Akmačića, voditelje susreta i njihove mlade suradnike, a na osobit način ministrante. Kazao im je kako su se okupili zajedno u Velikoj da obilježe ono što tijekom cijele godine čine svojim služenjem kod oltara. Pozvao ih je da, okupljeni oko Gospodina, radosna srca proslave Isusa te mu služeći iznesu sve svoje molitve.

Biskup Martinović je homiliju započeo dijalogom s ministrantima o naviještenoj Božjoj riječi. Postavljajući pitanja o evanđelistu Mateju koji je bio Kristov učenik, biskup je kazao ministrantima kako su i oni na svoj način Isusovi učenici jer su po krštenju postali djeca Božja, ali još više jer mu služe kod oltara. Razgovarajući nadalje o sadržaju evanđeoskog ulomka u kojem Isus govori „Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima“ (Mt 7,12), biskup je upitao ministrante što to znači i kako bi oni ovu Isusovu zapovijed prinijeli u svom ponašanju. Nakon mnogo različitih odgovora i primjera biskup je zaključio kako je Isus u toj jednoj rečenici sažeo sedam zapovijedi iz Dekaloga, jer „Prve tri zapovijedi govore o našem odnosu prema Bogu, a preostalih sedam o našem ponašanju i odnosu prema drugima. Isus nam poručuje kakvi mi trebamo biti i kako se ponašati kao njegovi učenici i ministranti. Poziva nas da budemo dobri, a to onda treba biti prepoznatljivo ne samo u crkvi, nego i u školi, obitelji, igri i na svim drugim mjestima“, zaključio je biskup te još nadodao: „Vi imate ljubavi za Boga, Crkvu i svoju župu jer dolazite ministrirati. Nastojte tu ljubav svjedočiti svojim ponašanjem i djelima“.

Na kraju homilije biskup je kazao ministrantima kako Isus poziva mnoge ministrante da mu postanu još bliskiji učenici služeći kod oltara kao svećenici. Ohrabrio ih je da se ne boje odgovoriti Isusu na njegov poziv te ih je pozvao da u molitvi povjere Gospodinu svoje živote, molitve i razmišljanja jer ih on uvijek prati i uvijek je uz njih.

Na svršetku misnog slavlja biskup Martinović je zahvalio ministrantima za njihovo služenje i redovito sudjelovanje na svetim misama i za pomoć koju pružaju svojim župnicima i kapelanima. „To što činite za oltarom, činite samom Isusu. Velika vam hvala za vašu ljubav, žrtvu, napore i dobrotu. Neka Gospodin blagoslovi vas, vaše obitelji, župnike i kapelane. Ustrajte u tome!“, kazao je biskup i preporučio im da se u svojim molitvama sjete svojih župnika, kapelana i njega. Povjerenik Dokoza je zahvalio biskupu Martinoviću što je pohodio ministrante i predvodio euharistijsko slavlje.

Nakon euharistijskog slavlja biskup Martinović je prisustvovao u posljednjem dijelu susreta te se pridružio ministrantima i na završnoj večeri. Pored duhovnih sadržaja na programu ministrantskog susreta su sportske aktivnosti, društvene igre te drugi sadržaji prilagođeni njihovu uzrastu. Druga skupina ministranata sudjelovat će na dvodnevnom susretu 26. i 27. lipnja.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

BLAGDAN SVETE OBITELJI I MISA ZAHVALNICA U POŽEŠKOJ KATEDRALI

Katoličke vijesti

BISKUP ANTUN PRIMIO GRADONAČELNICU NOVSKE

Katoličke vijesti

MISA VEČERE GOSPODNJE U POŽEGI

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti