lipnja i život prvog crnog američkog katoličkog svećenika
Europa

lipnja i život prvog crnog američkog katoličkog svećenika

Osoblje CNA, 19. lipnja 2024. / 07:00

19. lipnja Sjedinjene Države obilježavaju godišnjicu naredbe iz 1865. koja je dala slobodu porobljenim Afroamerikancima u Teksasu, izdane dva mjeseca nakon završetka građanskog rata. Poznatiji kao “11. lipnja”, postao je savezni praznik 2021. i služi kao prikladan dan za sjećanje na prvog crnog katoličkog svećenika u SAD-u čija je kauza otvorena za kanonizaciju — prečasnog Augustusa Toltona.

Tolton je rođen u ropstvu u Brush Creeku, okrug Ralls, Missouri, 1. travnja 1854. od roditelja katolika Petera Paula Toltona i Marthe Jane Chisley.

Peter Paul je pobjegao nedugo nakon početka građanskog rata i pridružio se vojsci Unije, umirući ubrzo nakon toga. Godine 1862. Augustus Tolton, zajedno sa svojom majkom i dvoje braće i sestara, pobjegao je prešavši rijeku Mississippi u Illinois.

“Johne, dečko, slobodan si. Nikada ne zaboravi dobrotu Gospodnju”, navodno mu je rekla Toltonova majka nakon prelaska.

Tolton je počeo pohađati St. Peter’s Catholic School, župnu školu za sve bijelce u Quincyju, Illinois, zahvaljujući pomoći oca Petera McGirra. Svećenik je krstio Toltona, uputio ga za njegovu prvu svetu pričest i potaknuo njegov poziv za svećenika.

Niti jedno američko sjemenište ne bi prihvatilo Toltona zbog njegove rase, pa je studirao za svećenika u Rimu i zaređen je 1886. u dobi od 31 godine, postavši prvi Afroamerikanac zaređen za svećenika.

Tolton se vratio u SAD gdje je tri godine služio u župi u Quincyju. Odatle je otišao u Chicago i osnovao župu za crne katolike — župu sv. Monike. Ondje je ostao sve dok nije iznenada umro tijekom povlačenja 1897. Imao je samo 43 godine.

Tijekom svog kratkog, ali utjecajnog života, Tolton je naučio tečno govoriti engleski, njemački, talijanski, latinski, grčki i afričke dijalekte. Bio je i talentirani glazbenik prekrasnog glasa. Pomagao je siromašnima i bolesnima, hranio gladne, a mnogima pomogao otkriti vjeru. S ljubavlju su ga zvali “dobri otac Gus”.

Toltonova uzrok je otvoren Čikaška nadbiskupija 24. veljače 2011. proglasila ga je slugom Božjim, a zatim ga je 12. lipnja 2019. papa Francuska proglasio prečasnim, što je drugi korak prema kanonizaciji.

Kardinal Giovanni Simeoni, najavljujući odboru koji je odlučivao gdje će Tolton biti poslan nakon zaređenja 1886. i koji je poništio prethodnu odluku da ga se pošalje u Afriku, navodno rekao sljedeće:

“Amerika se naziva najprosvijećenijom nacijom na svijetu. Vidjet ćemo da li zaslužuje tu čast. Ako Sjedinjene Države nikad prije nisu vidjele crnog svećenika, sada ga moraju vidjeti.”

Unatoč tome što je Proglas o emancipaciji predsjednika Abrahama Lincolna stupio na snagu 1. siječnja 1863., nije se mogao provesti u državama koje su još uvijek bile pod kontrolom Konfederacije, a provedba Proklamacije oslanjala se na napredovanje trupa Unije. Tek kada su 19. lipnja 1865. general bojnik Gordon Granger i nekih 2000 vojnika Unije stigli u Galveston Bay u Teksasu, više od 250 000 porobljenih Afroamerikanaca oslobođeno je izvršnim dekretom.

Francesca Pollio Fenton

Francesca je voditeljica društvenih medija za Katoličku novinsku agenciju. Diplomirala je komunikacije s naglaskom na digitalne medije na Sveučilištu Colorado – Denver.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Španjolska otvara prvo javno groblje kućnih ljubimaca u Malagi

Katoličke vijesti

Odsutna krajnja desnica dominira razgovorom u posljednjoj izbornoj raspravi za EU

Katoličke vijesti

Katolički biskupi kažu da abortus ‘nikada ne može biti temeljno pravo’ uoči izglasavanja povelje EU

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti