Krizme u Topolom, Kuni, Trpnju, Blatu i Lastovu – Dubrovačka biskupija
Dubrovačka biskupija

Krizme u Topolom, Kuni, Trpnju, Blatu i Lastovu – Dubrovačka biskupija

Mladi u pet župa Dubrovačke biskupije primili su sakrament potvrde proteklog vikenda, a djelitelj je bio dubrovački biskup Roko Glasnović. U Topolom, Kuni, Trpnju, Blatu i Lastovu okupile su se obitelji, rodbina, kumovi i prijatelji krizmanika kako bi s njima podijelili radost primanja darova Duha Svetoga koje na poseban način dobivaju u ovom sakramentu Crkve.

U župi Male Gospe u Topolom mladi su primili sakrament potvrde na spomendan sv. Alojzija Gonzage (sv. Luja) 21. lipnja na euharistijskom slavlju na kojem tradicionalno sudjeluju brojni vjernici ove župne zajednice. Posebno su ponosni i radosni bili oni koji su s krizmanicima i krizmanicama blisko povezani. S biskupom je koncelebrirao župni upravitelj fra Stipan Šarić, a procesija je išla do zavjetne kapelice sv. Alojzija iz 1882. godine.

U subotu 22. lipnja sakrament potvrde primili su mladi vjernici u župama Velike Gospe u Kuni i svetih Petra i Pavla u Trpnju, a koncelebrirao je župnik don Alen Keri. Okupljenim vjernicima biskup je u propovijedi govorio o prihvaćanju objavljene ljubavi Božje kao i Isusovim dvjema zapovijedima ljubavi, prema Bogu i prema čovjeku. Dotaknuo je i pitanje patnje o kojem se govori u Knjizi o Jobu te kazao kako odgovori nisu u lakim rješenjima, nego u onim težim.

Na nedjeljnim euharistijskim slavljima dvanaeste nedjelje kroz godinu 23. lipnja u župama Svih svetih u Blatu na Korčuli te svetih Kuzme i Damjana na Lastovu dubrovački biskup krizmao je mlade ovih župa.

Biskup je u propovijedi, uz ostalo, protumačio evanđeoski ulomak koji je govorio o Isusovom stišavanju oluje na moru. Govorio je slici mora koje predstavlja život i slici lađe koja se u tumačenjima obično povezuje sa Crkvom. Isus ne daje čarobni štapić, nego traži od ljudi vjeru, a vjera je čovjekov odgovor na Božji poziv. „Bog traži suradnju“, poručio je biskup krizmanicima dodajući kako mi Bog ovog dana daje darove da bi u životu donosili plodove. A u vremenima oluja treba se držati Isusa, treba ga imati sa sobom kao što su ga učenici u lađi imali sa sobom.

Župni zborovi pjesmom su uveličali slavlje, a koncelebrirali su župnici don Željko Kovačević te don Tonći Ante Prizmić i drugi svećenici. Predstavnici krizmanika izrekli su riječi pozdrava i zahvalnosti.

A.T.

Fotografije: župne zajednice/Boris Poluta; LMT studio

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

NAJAVA 17. – 19. 3. Proslava sv. Josipa u Veloj Luci i oratorij “Za križen” – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Vladika Stipić predvodio proslavu Sv. Vincence u Blatu – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Uskrsna poruka biskupa Glasnovića: Hajdemo i mi da uskrsnemo s Njime! – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti