Krizme u Stonu, Mandaljeni, Vignju, Lumbardi i Smokvici – Dubrovačka biskupija
Dubrovačka biskupija

Krizme u Stonu, Mandaljeni, Vignju, Lumbardi i Smokvici – Dubrovačka biskupija

Sakrament potvrde proteklog vikenda primili su mladi u pet župa Dubrovačke biskupije. U župi sv. Vlaha u Stonu krizma je bila na blagdan Pohođenja Marijina u petak 31. svibnja, u župi sv. Marije Magdalene u Mandaljeni i župi sv. Mihovila u Vignju na blagdan sv. Justina u subotu 1. lipnja, dok je u župi sv. Roka u Lumbardi i župi Očišćenja Marijina u Smokvici krizma bila na devetu nedjelju kroz godinu 2. lipnja.

Djelitelj sakramenta bio je generalni vikar mons. Ivica Pervan koji je u župnim crkvama u suslavlju  mjesnih župnika don Bernarda Plešea, don Josipa Mudrog, don Vilima Petrovića, don Vladam Markića i don Stipa Miloša predslavio euharistijska slavlja na kojima su mladi vjernici krizmani.

Obraćajući se krizmanicima generalni vikar ih je u propovijedi pitao mole li se oni Bogu, na što su oni potvrdno odgovorili, pa ih je onda potaknuo na promišljanje o tome kada, kako i koliko mole. Usporedio je vrijeme koje kao vjernici odvajamo za razne ‘ekrane’ i vrijeme koje odvajamo za molitvu te naglasio mladima kako je važno da sada sami istražuju i proučavaju svoju vjeru, da se mole u toj vjeri i kroz molitvu, uključujući i čitanje Svetog pisma i sakramentalni život, rastu u vjeri.

Naglasio je također važnost ljubavi prema Bogu i prema čovjeku. „Kako ćemo ljubiti čovjeka? Tako što ćemo prepoznavati što je dobro i to dobro činiti“, kazao je generalni vikar i dodao: „Vi kao mladi ste pozvani izgrađivati civilizaciju dobra.“

Predvoditelj slavlja je također u propovijedima govorio o svecu koji se slavio kao i o porukama misnih čitanja toga dana.

Radost svečanog trenutka s krizmanicama i krizmanicima podijelili su njihovi kumovi, roditelji, braća i sestre i ostali članovi obitelji, rodbina i prijatelji kao i članovi župnih zajednica. Župni zborovi su pjesmom uveličali slavlje, a predstavnici krizmanika izrekli su pozdrave i zahvale te su aktivno sudjelovali u svečanom euharistijskom slavlju.

A.T.

Fotografije: župne zajednice

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

In memoriam: Radoslav Tomić, akademik koji je godinama surađivao s Biskupijom – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

NAJAVA 26. i 29. 4. – Program obilježavanja 10. godina od SHKM-a u Dubrovniku – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Gruž: Za svećenika zaređen fr. Mislav, za đakona zaređen fr. Karlo Luka – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti