Krizma u Grahovu, krštenje i prva pričest u Drvaru
Biskupska konferencija

Krizma u Grahovu, krštenje i prva pričest u Drvaru

U malim vjerničkim zajednicama u Bos. Grahovu i Drvaru, 18. i 19. svibnja 2024., bilo je posebno svečano. Krizmu u Grahovu podijelio je biskup banjolučki mons. Željko Majić, a sakramente krštenja i pričesti u Drvaru don Davor Klečina, prenosi nedjelja.ba.

Najprije je u subotu, 18. svibnja u župi Sv. Ilije proroka u Bos. Grahovu bila proslava podjele sakramenta potvrde. Tim je povodom župu prvi put pastirski pohodio banjolučki biskup mons Željko Majić koji se neporedno prije mise u crkvi susreo s četvoro krizmanika i njihovim kumovima, provjerio njihovo znanje i uputio im poticajnu riječ ohrabrenja.

Potom je uslijedilo misno slavlje u kojem je biskup kandidatima (Božana Lujanović, Makrina Lujanović, Luka Miličević i Kristijan Plavčić) podijelio sakrament krizme. S biskupom je koncelebrirao upravitelj župe don Davor Klečina, a na misi su pjevale i svirale sestre milosrdnice iz samostana u Livnu s. Antoneta Martić i s. Dijana Andrić.

Na kraju mise je, među ostalima, zahvalio i školskom kateheti don Ivi Martinoviću, uručio krizmanicima darove i uspomene, a oni su, u ime cijele župne zajednice, biskupu uručili dar – sliku s motivom triju vitraja iz grahovske župne crkve koji prikazuju tri sveca zaštitinika župe: Sv. Roka, Sv. Iliju proroka i Sv. Jeronima. Nakon euharistije biskup je u pratnji župnika obišao krizmanike i pozdravio njihove obitelji i goste.

Inače, tom su prigodom biskupu i vjernicima prvi put predstavljena nova crkvena vrata od hrastovine na čijem je staklenom nadvratniku ispjeskaren motiv iz biskupskog grba mons. Majića – križ s dvije palmine grane u podnožju, što ujedno simbolizira stradanje i mučeništvo grahovske župe i katolika kroz prošlost, ali i spasenje i pobjedu.

Upravo je tim povodom biskup Majić najavio još dva službena pohoda Grahovu tijekom predstojećeg ljeta – 28. srpnja na obilježavanje dana mučeništva župnika don Jurja Gospodnetića, te 13. kolovoza na obilježavanje Dana sjećanja na poginule branitelje.

U nedjelju 19. svibnja, na blagdan Duhova, u župi Sv. Josipa u Drvaru bilo je trostruko slavlje – pod jednom misom proslavljen je rođendan Crkve, sakrament krštenja i prva pričest. Sv. misu u privremenom bogoslužnom prostoru predvodio župnik don Davor, a na misi su, kao i u Grahovu, svirale i pjevale sestre milosrdnice iz Livna. Sakrament krštenja primila je malena Nikolina Mutić, dok je petoro djece primilo prvu pričest: Mia Jaković, Mario Malbašić, Lucija Mamić, Marija Mutić i Boro Vidović.

Prvopričesnici su na početku i na kraju misnog slavlja izveli nekoliko recitacija i pjesama u čast i kao zahvalnost euharistijskom Isusu, a župnik im je uručio darove i uspomene na prvu pričest, te je posebnu zahvalu uputio vjeroučitelju školske i župne kateheze Hrvoju Šitumu koji je djecu pripremio za ovo slavlje. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papin Angelus: Njegujte otvorene poglede i postanite „tražitelji svjetla“ Isusova

Katoličke vijesti

Dani Srca Isusova u Bijelom Polju

Katoličke vijesti

Predkorizmeno druženje vjernika katolika iz MO i OS BiH

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti