Kremiranje pet pobačenih beba u DC-u je zaustavljeno, kaže odvjetnička tvrtka
Svijet

Kremiranje pet pobačenih beba u DC-u je zaustavljeno, kaže odvjetnička tvrtka

Osoblje CNA, 12. veljače 2024. / 16:45

Ostaci pet beba pobačenih u kasnom terminu u Washingtonu, DC, neće odmah biti odbačeni, što će možda omogućiti obdukciju kako bi se utvrdilo je li izvršitelj abortusa odgovoran za njihovu smrt prekršio savezni zakon.

Zaustavljanje kremiranja beba došlo je neposredno prije nego što je ured medicinskog istražitelja DC-a — koji je u posjedu posmrtnih ostataka od 2022. — bio spreman odbaciti ih u petak usprkos pozivima desetaka pro-life grupe i savezni zastupnici za obdukciju i istragu.

Odvjetnička tvrtka za vjerske slobode Američki centar za pravo i pravdu (ACLJ) najavio na svojoj web stranici u petak namjera ureda da sačuva ostatke kao odgovor na zahtjeve poslane uredu.

“Upravo smo dobili jamstva da vlada DC-a odustaje od današnjeg kremiranja”, stoji u objavi.

“Vlada DC-a također nam je naznačila da će odgovoriti na zahtjeve Kongresa. I dalje se nadamo da će DC doista provesti službenu istragu o smrti ovih beba,” rekla je skupina.

Potvrda medicinskog istražitelja ACLJ-u odgovor je na zahtjev od 6. veljače pismo u ured medicinskog istražitelja tražeći da se prezbiterijanskom svećeniku, Patricku Mahoneyju, i njegovoj supruzi, Katie Mahoney, daju zakonska prava kao “najbliži rođaci” za pet beba.

Ministar, aktivist za ljudska prava, i njegova supruga žele bebama prirediti dostojanstven sprovod, budući da se nitko od najbližih nije odazvao tome. Odvjetnička tvrtka tvrdi da prema zakonu DC-a Mahoneyjevima treba dati pravo da pokopaju djecu.

“Budući da se nitko od najbližih rođaka nije javio i zatražio te bebe, unatoč publicitetu oko njihove smrti, našim klijentima, velečasnom i gđi Mahoney, prema Kodeksu DC-a, treba dati ‘pravo kontrole raspolaganja ostacima preminula osoba, mjesto i uvjeti internacije te aranžmani za pogrebnu robu i usluge’ kao volonteri prema DC Code § 3-413(a)(5),” stoji u pismu.

CNA je u ponedjeljak zatražio komentar od ureda medicinskog istražitelja, ali nije dobio odgovor.

Sekularna pro-life skupina Progressive Anti-Abortion Uprising (PAAU) izvorno je dobila ostatke pobačenih beba u ožujku 2022. Pro-life skupina rekla je da ih je nabavila iz Washingtonske kirurške klinike koju vodi dr. Cesare Santangelo, kirurški liječnik -Ginekolog i poznati stručnjak za abortus u gradu.

PAAU, zajedno s nekoliko federalnih zakonodavaca i pro-life aktivista, pozvala je na istragu i autopsiju kako bi se utvrdilo jesu li bebe ubijene kršenjem saveznog zakona, posebno Zakona o zabrani djelomičnog pobačaja iz 2003. i zaštite živorođene djece Zakon koji štiti djecu od pobačaja nakon rođenja.

5. veljače, PAAU najavio da je ured medicinskog istražitelja DC-a rekao pravnom savjetniku skupine o namjeri medicinskog istražitelja da “uništi” ostatke beba — među aktivistima koji se zalažu za život poznati kao “DC Five” — po nalogu Ministarstva pravosuđa.

“Patolog DC-a obavijestio je naše odvjetnike da im je DOJ dao upute da unište ostatke [D.C. Five]”, rekla je grupa.

Odvjetnik koji zastupa grupu, Martin Cannon, potvrdio je za Dnevni signal prošlog tjedna da je Ministarstvo pravosuđa navodno savjetovalo medicinskog istražitelja da “više nema razloga za zadržavanje tih beba”.

“U skladu s tim, ured medicinskog istražitelja mi je rekao da ako ne dobijemo suprotni nalog, do kraja ovog tjedna, sudski nalog, oni će se riješiti beba”, rekao je.

Prošli tjedan tražeći komentar, ured američkog državnog odvjetnika za Distrikt Columbiju uputio je CNA na ured medicinskog istražitelja DC-a. Ured medicinskog istražitelja nije odgovorio ni na jedan upit CNA prošlog tjedna.

S obzirom na brzo približavanje roka za kremiranje beba prošlog tjedna, teksaški republikanski senator Ted Cruz zahtijevao da se ostaci ne odbacuju prije nego što se obavi obdukcija.

“Da budemo jasni, ostaci ovih petero djece ključni su dokaz u kongresnom nadzoru koji će pododbor za Ustav provesti u bliskoj budućnosti”, rekao je Cruz u svom pismu od 8. veljače, upućenom gradonačelnici DC-a Muriel Bowser, šefu DC-a. Medicinski istražitelj dr. Francisco Diaz i šefica policije DC Pamela A. Smith.

“Ako ured medicinskog istražitelja DC-a odluči ne provesti pravovremenu obdukciju ili sačuvati tijela ovih beba za vanjski pregled, Senatski odbor za pravosuđe neće imati drugog izbora nego proširiti ovo pitanje na potpunu raspravu u kojoj će sudjelovati Ministarstvo pravosuđa i Ured medicinskog istražitelja DC-a kao svjedoka pred američkom javnošću”, napisao je u pismu.

Joe Bukuras

Josip Bukuras novinar je Katoličke novinske agencije. Joe ima prethodno iskustvo rada u državnoj i saveznoj vladi, u neprofitnim organizacijama i katoličkom obrazovanju. Pridonio je nizu publikacija, a njegovo izvješćivanje citirali su vodeći izvori vijesti, uključujući New York Times i Washington Post. Diplomirao je političke znanosti na Katoličkom sveučilištu u Americi. Nalazi se izvan područja Bostona.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vatikan smatra da je nadbiskup Nienstedt postupio ‘nerazborito’, ali ne i kazneno u slučaju nedoličnog ponašanja

Katoličke vijesti

Francuski biskupi upućuju svećenike da se suzdrže od blagoslova homoseksualnih parova

Katoličke vijesti

Još jedna crkva iz bizantskog doba u Turskoj koja će biti pretvorena u džamiju

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti