Krašić: Predstavljanje knjige “Blaženikove sestre” s. M. Manete Mijoč
Biskupska konferencija BiH

Krašić: Predstavljanje knjige “Blaženikove sestre” s. M. Manete Mijoč

U župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Krašiću, na Majčin dan, 12. svibnja 2024. godine predstavljena je knjiga s. M. Manete Mijoč pod naslovom “Blaženikove sestre”, objavljeno je na mrežnoj stranici ssmi.hr.

U programu predstavljanja knjige, uz autoricu, s. M. Manetu Mijoč sudjelovali su povjesničarka dr. sc. Agneza Szabo i generalni postulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije, dr. mons. Juraj Batelja. Ovom svečanom događaju, prisustvovao je varaždinski biskup u miru, mons. Josip Mrzljak, vojni ordinarij u miru mons. Juraj Jezerinac, upravitelj Nacionalnog svetišta svetog Josipa, mons. Antun Sente te načelnik općine Krašić, gospodin Josip Petković Fajnik. Prisutna je bila i vrhovna glavarica Družbe s. Marija Banić te sestre savjetnice iz vrhovne uprave Družbe: s. M. Mirjam Dedić, s. M. Vedrana Krstičević i s. M. Anđelina Perić te sestre Zagrebačke provincije predvođene provincijskom glavaricom, s. M. Emanuelom Pečnik.

Zbor sestara Služavki Malog Isusa Zagrebačke provincije, pod ravnanjem s. M. Tihane Strancarić, animirao je predstavljanje knjige i svečano euharistijsko slavlje koje je predslavio varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak.

Na samom početku programa okupljene goste pozdravio je župnik župe Presvetog Trojstva u Krašiću, vlč. Ivan Vučak. U prvom dijelu izlaganja knjige Blaženikove sestre dr. sc. Agneza Szabo govorila je o prilikama i izazovima u kojima su živjeli blaženi Alojzije Stepinac i sluga Božji Josip Stadler, te kako su obojica prepoznavala znakove svoga vremena i odgovorila na Božji poziv. U knjizi se zrcali i duhovnost ova dva velikana, na poseban način štovanje Presvetog Srca Isusova te djelotvorna ljubav prema bližnjima, istaknula je u svom izlaganju dr. sc. Agneza Szabo. Prigodne riječi sudionicima uputio je i mons. dr. Juraj Batelja kazavši kako je knjiga koja se predstavlja svojevrsni povijesni priručnik za župu i općinu Krašić, podsjetivši nazočne kako se istina ne može sakriti. „Predočene činjenice omogućuju da se sve ono što je žrtvom, molitvom i ljubavlju prema Bogu u Krašiću stvoreno u 20. stoljeću ugradi u napredovanje i oblikovanje novih naraštaja vjernosti Bogu i hrvatskom narodu u budućnosti. Kao promicatelj postupka za proglašenje blaženim i svetim kardinala Alojzija Stepinca radostan sam što i ova knjiga potvrđuje snažan ljudski karakter nadbiskupa i kardinala Stepinca, njegov život i djelo, molitvenu predanost, ljubav prema siromasima i prema progoniteljima Crkve, obzirnost i susretljivost prema sestrama i župniku Vranekoviću.“, naglasio je mons. Juraj Batelja. Autorica knjige s. M. Maneta Mijoč poručila je kako je knjiga “Blaženikove sestre” izišla kao znak zahvalnosti milosrdnom Bogu za kardinalov sveti život i 85 godina prisutnosti sestara Služavki Malog Isusa u Krašiću. U knjizi su predočene sličnosti između prvog vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera i zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca koji je pozvao sestre u Krašić. Sestra Maneta je naglasila kako je za sestre koje su služile u Krašiću za vrijeme sužanjstva nadbiskup bio sveti Božji čovjek te su bile spremne izložiti i vlastiti život.

Po završetku predstavljanja knjige uslijedilo je svečano misno slavlje s nakanom za sve žive i pokojne sestre Služavke Malog Isusa koje su djelovale u župi Krašić, napose za one koje su služile i živjele u blizini blaženog Alojzija Stepinca. U svojoj propovijedi mons. Josip Mrzljak podsjetio je okupljene kako u početcima Crkve vjera nije rasla bez poteškoća i na njeno postepeno rađanje među Isusovim učenicima, naglasivši kako je važno biti svjedok uskrsnuća, svjedok svega što je Isus govorio i činio. Pojasnio je važnost postavljanja pravih temelja vjere, te kako blaženoga Alojzija Stepinca koji je u suživotu sa župnikom Vranekovićem i sestrama Služavkama Malog Isusa i župljanima možemo promatrati kao istinskog svjedoka vjere. Osvrnuvši se na djelovanje sestara Služavki Malog Isusa u Krašiću, posvjedočio je kako su one bile svjedokinje po onome što su činile za samog blaženog Alojzija Stepinca i sve druge članove župne zajednice. U svojoj propovijedi biskup je skrenuo pozornost na proslavu Majčinog dana, te kako tu majčinsku ljubav, osim na majke možemo proširiti i na sve redovnice koje žive majčinsku karizmu koja je itekako potrebna u ovom vremenu.

Po završetku misnog slavlja uslijedila je zahvala provincijske glavarice, s. M. Emanuele Pečnik. Sestra Emanuela je s radošću istaknula kako se predstavljanjem knjige Blaženikove sestre ispunila dugogodišnja čežnja sestara da svjetlost dana ugleda knjiga o Stepinčevim sestrama, o sestrama Služavkama Malog Isusa koje su imale dar živjeti sa svecem te posluživati sveca u duhu karizme Družbe. Na poseban način zahvalila je s. M. Maneti Mijoč na velikom trudu i volji koje je uložila kako bi ovo značajno djelo za Crkvu u Hrvata i Družbu Sestara Služavki Malog Isusa bilo objavljeno. „Nama današnjem naraštaju dragocjena je ova sveta baština, svjesni smo da nas duboko obavezuje. Puno puta nismo dorasle svetosti kojoj danas svjedočimo. Herojsko vrijeme žive herojske duše, a herojske duše postaju samo duše pune Boga, kako smo danas više puta čuli kako nam je zapisao tadašnji zagrebački nadbiskup danas Sluga Božji Franjo Kuharić“ istaknula je s. M. Emanuela Pečnik. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa: Darujte sreću umjetnošću, širite vedrinu, komunicirajte sklad!

Katoličke vijesti

Mir se temelji na istini ljudske osobe

Katoličke vijesti

Prvopričesnici na susretu kod sestara u Jajcu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti