Korizmena duhovna obnova i župno klanjanje |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Korizmena duhovna obnova i župno klanjanje |

PUNITOVCI (TU) – Od petka do nedjelje, 8.–10. ožujka 2024., uoči 4. korizmene nedjelje u Župi sv. Ladislava kralja održana je korizmena duhovna obnova, koja je zaključena Radosnom nedjeljom kada župa inače ima godišnje župno klečanje. Voditelj duhovne obnove bio je dr. sc. fra Josip Blažević, OFMConv.

Obnova je započela u petak sakramentom pomirenja, pobožnošću križnog puta i euharistijskim slavljem koje je predslavio fra Josip Blažević, a suslavio domaći župnik Ivica Zrno. U prvoj večeri fra Josip je govorio na temu Zar je tvoje oko zlo što sam ja dobar?

Subotnji dan bio je ispunjen vrijednim duhovnim ponudama već od prijepodnevnih sati. Opet je ponuđena mogućnost sakramenta pomirenja, te osobnog razgovora s voditeljem duhovne obnove. Zatim je uslijedilo prvi ciljani duhovni susret na koji su pozvana osobito osnovnoškolska djeca u pratnji svojih roditelja i župnih animatorica Viktorie i Dore Poljarević. Obraćajući se njima fra Josip je istaknuo važnost vjerničkog-kršćanskog odgoja već od najranije dobi. Kao temu susreta imao je Kralj lavova.

U podne su pozvani svi župljani ostaviti dnevni posao i doći u crkvu na zajedničku molitvu i zahvalu Gospodinu za sve što od Njega primaju. Fra Josip je iskoristio prigodu za govor o vrijednosti svakodnevne molitve, a posebno obiteljske koja uvijek donosi obilje duhovnih plodova.

Poslijepodnevno vrijeme bilo je predviđeno za prvopričesničke i potvrđeničke kandidate koji su došli u pratnji svojih roditelja i katehistice Ane Eling koja se osobito brine za prvopričesničke kandidate. Pozivajući se na pitanje/temu Tko još ima takvog oca? Fra Josip je okupljenima proslijedio veoma važnu poruku o privrženosti obitelji i poštivanju obiteljskih vrijednosti kao i odnosa koji u obitelji vladaju. Kroz biblijsku sliku o milosrdnom ocu/izgubljenom sinu predočio je obiteljske situacije, te pojasnio veličinu Nebeskog Oca.

U večernjim satima ponovno je bila prigoda za ispovijed nakon čega je uslijedila pobožnost križnog puta. Euharistijskim slavljem vjernicima je pružen uvod u katehetsku večer sa temom Nemoj imati drugih bogova osim mene! Katehetska večer započela je nakon euharistijskog slavlja, a kao uvodni dio mladi iz VEZ–a sv. Antuna (vinkovačke evangelizacijske zajednice) izveli su scenski prikaz Šaul kod vračare u En Doru. Pozivajući se na vrijednost i veličinu euharistije, te scenski prikaz fra Josip je okupljenima protumačio vrijednost Božjega dara sakramenata, važnost vjernosti Bogu, kao i opasnosti koje donosi današnje vrijeme. Kroz više konkretnih primjera upozorio je na zamke današnjega vremena koje nas mogu odvojiti od Boga.

U nedjelju su slavljena 3 euharistijska slavlja, u Jurjevcu Punitovačkom, Josipovcu Punitovačkom i Punitovcima. Kroz prigodnu homiliju fra Josip je progovorio o smislu korizme i korizmenog vremena, pozivu na svetost koji nam dolazi od Gospodina i vrijednosti euharistije koju vjernici punitovačke župe, uz redovito euharistijsko slavlje, imaju priliku na osobit način častiti upravo ovoga dana kada je njihovo godišnje župsko klečanje. Osobito ih je pozvao da iskoriste ovu vrijednu duhovnu priliku.

Na koncu svih euharistijskih slavlja župnik se zahvalio fra Josipu na dolasku i spremnosti prihvatiti vodstvo kod duhovne obnove, za koju vidimo da već donosi duhovne plodove.

Nakon zadnjeg euharistijskog slavlja, u župskoj crkvi svetog Ladislava kralja u Punitovcima izložen je Presveti Oltarski Sakrament i ostavljen kako bi se vjernici kroz poslijepodnevne sate, u osobnoj pobožnosti mogli doći pokloniti Presvetom Oltarskom Sakramentu i izliti svoje osobne molitve. Uz fra Josipa i župnik je pozvao sve vjernike da se odazovu na klanjanje, te da ne dopuste da Gospodin ostane sam, podsjećajući na Kristove riječi Zar jednu uru niste mogli probdjeti sa mnom? (Mt 26, 41).

Kroz cijelo poslijepodne vjernici su dolazili u crkvu i u dubokoj pobožnosti izrazili svoje vjerničke osjećaje. Izmjenjivali su se redom kruničarke, djeca i mladi, žene i muškarci, a ostavljeno je i vrijeme za osobnu pobožnost. U 15.00 sati, sat vremena prije zajedničkog blagoslova, organizirano je zajedničko klanjanje za sve župljane. Kroz birane tekstove i pjesme euharistijskog karaktera, župnik Zrno je potaknuo okupljene vjernike na trajno štovanje sakramenta Euharistije. Na koncu zajedničkog klanjanja podijeljen je blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Za istaknuti je kako se na sva 3 dana duhovne obnove odazvao veliki broj župljana, te da je crkva sve dane bila ispunjena domaćim vjernicima. Također na euharistijsko klanjanje se odazvao veliki broj vjernika, koji su prethodno sudjelovali na jednome od prijepodnevnih euharistijskih slavlja.

Ivica Zrno/Foto: Josipa Henizelman i Branko Funjak

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Hodočašće zajednice Bogoslovnog sjemeništa bl. Alojziju Stepincu u Mirkovce |

Katoličke vijesti

Korizmeni koncert župnog zbora „sv. Cecilija“ |

Katoličke vijesti

Slavlje polnoćke u đakovačkoj prvostolnici |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti