Koncert „Tu es Petrus“ u Starome gradu požeškoga Kaptola
Požeška biskupija

Koncert „Tu es Petrus“ u Starome gradu požeškoga Kaptola

U predvečerje svetkovine apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, 28. lipnja 2024. u crkvi sv. Jurja u Starom gradu u Kaptolu nedaleko Požege održan je koncert klasične glazbe koji je organizirao požeški Stolni kaptol sv. Petra, vlasnik Grada pod nazivom „Tu es Petrus“. Uz kanonike, svećenike, i brojne ljubitelje klasične glazbe, koncertu su nazočili i požeški biskup Ivo Martinović, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha i načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić.

Prije početka koncerta nazočne je u ime prepošta Stolnog kaptola sv. Petra Ivice Žuljevića pozdravio kanonik Josip Krpeljević. Uputivši svima riječi dobrodošlice čestitao je svetkovinu sv. Petra i Pavla, zaštitnika kaptolačke župe i Stolnoga kaptola. Osobitu čestitku u ime nazočnih vjernika uputio je biskupu Martinoviću prigodom njegova rođendana.

Na koncertu su nastupili Komorni orkestar i Komorni zbor požeških glazbenika pod ravnanjem dirigenta Josipa Prajza. Solističke dionice otpjevali su sopranistica Mia Raguž, altistica Nikolina Virgej Pintar, tenor Mislav Lucić te bas Boris Beus, a za orguljama je bio Mihael Mojzeš. Nakon uvodnog gregorijanskog korala „Tu es Petrus“ te skladbe „Poglavara Vrhovnoga“ skladatelja Albe Vidakovića kao središnji dio koncerta izvedena je Krunidbena misa u C duru (KV 317) Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Na svršetku koncerta glazbenicima i slušateljima obratio se biskup Ivo Martinović. Zahvalivši kanoniku Krpeljeviću na uvodnom pozdravu i rođendanskoj čestitci, biskup je kazao: „Okupili smo se u ovoj ranjenoj i napuštenoj crkvi koja i danas sa svojim zidovima progovara o onome što se ovdje događalo. Ona je kroz stoljeća osluškivala molitve vjernika i zvukove orgulje po tolikim svećenicima i vjernicima koji su ovdje slavili Boga. Ona to i danas čini, osluškuje ljepotu glasova ovog prekrasnog zbora požeških glazbenika koji su nas svojim izvedbama uputili na ljepotu, kulturu, povijest, molitvu i duhovnost, na transcendentno, na Boga. U ovom ozračju možemo iskusiti i tu dubinu koja je potrebna i izvan liturgije.“ Obraćajući se glazbenicima biskup Martinović je rekao: „Meni je bilo dovoljno promatrati ove zidove i osluškivati ljepotu vaših glasova i skladnost instrumenata da otkrijem onu božansku dimenziju koja je prisutna u ovom našem zajedništvu. Želim vam zahvaliti za ovaj koncert kojim ste nam posvijestili kako je Bog prisutan u umjetnosti, kulturi, u tišini i u pjesmu.“ Zahvalio je dirigentu Josipu Prajzu što je u suradnji s požeškim Stolnim kaptolom sv. Petra organizirao ovaj već osmi po redu Petrovski koncert uz potporu Općine Kaptol. Načelniku pak spomenute Općine Mili Pavičiću čestitao je Dan Općine i obljetnicu njezina osnutka, kaptolačkom župniku Mariu Rašiću čestitao je svetkovinu župnog zaštitnika, a članovima Stolnog kaptola čestitao je svetkovinu njihova nebeskog zaštitnika.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

BISKUP ANTUN ČESTITAO MUSLIMANIMA RAMAZANSKI BAJRAM

Katoličke vijesti

DRUGI DIO TEMELJNE EDUKACIJE ŽUPNIH ANIMATORA POŽEŠKE BISKUPIJE

Katoličke vijesti

SUSRET RAVNATELJA KATOLIČKIH ŠKOLA I VIJEĆA NACIONALNOG UREDA ZA KATOLIČKE ŠKOLE

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti