Kolumna iz Sarajeva – Što otkrivamo ako uđemo u kožu našeg susjeda?
Kršćanski život

Kolumna iz Sarajeva – Što otkrivamo ako uđemo u kožu našeg susjeda?

Proteklih nekoliko tjedana moji kolege i ja imali smo privilegiju surađivati ​​s lokalnom muslimanskom organizacijom kako bismo vodili seriju od šest predavanja o izgradnji mira pod nazivom “Sukob kao prilika”. Svaki tjedan smo se okupljali u maloj sobi da razgovaramo o teškim stvarima. Svi sudionici su preživjeli rat. Teme koje smo obrađivali nisu bile samo teoretske – pogodile su me i bile su vrlo osobne.

Jedan od glavnih naglasaka za mene iz ove serije je dijagram koji smo podijelili pod nazivom “Zona nelagode”. Ima tri kategorije: Prva je zona udobnosti. Ovo je naše sigurno, jednostavno mjesto “ne želim o tome razmišljati”. To je mjesto gdje otkrivamo autopilota – mjesto za isključivanje mozga i kretanje u toku. Zvuči kao mjesto na kojem treba biti, ali cijena koju plaćamo za ostanak u ovoj zoni je to što ne doživljavamo malo ili nimalo učenja, nema izloženosti različitim načinima gledanja na stvarnost, i to je iskreno dosadno.

Druga kategorija je Zona alarma. Ovo mjesto je zastrašujuće, opasno, zastrašujuće i neodoljivo, zona u kojoj se masovno proizvodi trauma. Svo nasilje, zanemarivanje i šteta žive u ovoj zoni i hrane se ljudskom bijedom i patnjom. Ovo je također zona u kojoj imamo vrlo malo ili nimalo mogućnosti za učenje.

Hrvački mečevi

Ni zona udobnosti ni zona alarma nisu dobre da u njima ostanemo dugo. Dugoročno, oba su štetna za našu percepciju i rast.

Ali u trećoj zoni, Zoni nelagode, nalazimo zdravu sredinu između druga dva destruktivna pola. Nije lako ostati u Zoni nelagode. Niti je bez izazova. Na ovom mjestu ćemo se suočiti s drugačijim mišljenjima od naših i drugačijim načinima na koje drugi vide svijet i žive u njemu. Imat ćemo čvrsta mišljenja, krize identiteta i izazovne hrvačke mečeve s onim što mislimo kako bi svijet trebao funkcionirati. Smisao odabira da ostanemo u ovoj zoni nije da sami sebi nanesemo štetu, već da povećamo svoju empatiju i ljubav prema drugome. To je da nas potakne da izujemo vlastite cipele i pokušamo hodati u cipelama nekog drugog: Drugog. Onaj s kojim inače nikada ne bismo zamijenili cipele.

Zona nelagode je izazovna i zastrašujuća, ali na dobar način. Dobro je za nas da budemo izazvani na taj način. Tako rastemo, volimo i cijenimo druge. Atmosfera u svijetu je trenutno teška. Čini se da nema dana bez nasilja, nepravde i opće nebrige za one koji se ne mogu obraniti.

Bolovi

Alarm Zone je stalna stvarnost za veliki broj ljudi u ovom trenutku, dok bi Comfort Zone možda najbolje odgovarao onima od nas koji nismo u doslovnoj krizi. Glasovi nam govore da zauzmemo stranu, da izaberemo uz koji ćemo aspekt ljudske patnje stati, koji su nam životi važniji i da pazimo na svoj interes u cijeloj ovoj zbrci. No, ja vas izazivam da krenete manje prohodnim putem, da budete hrabri i dođete u zonu nelagode, zonu rastuće boli.

Ne znam koje je to mjesto za vas u vašem životu, ali pretpostavljam da u vašem okruženju postoji osoba s kojom se ne slažete i s kojom dijelite iste vrijednosti. Ako ne možete razgovarati s tom osobom, pozivam vas da zamislite da hodate u njezinim cipelama. Zamislite da provedete jedan dan kao ta osoba. Razmislite o njihovom životu, njihovoj borbi, njihovom načinu gledanja na svijet. Što vam tu osobu čini nedostupnom? A što ih čini srodnima?

Nakon što smo završili naš ciklus predavanja, domaćini organizacije s kojom smo surađivali pozvali su nas da im se pridružimo na posebnoj večeri, obroku pod nazivom Maklube. Ovo jelo se poslužuje na velikom pladnju koji se stavlja na pod; svi uzimaju svoje žlice i jedu s istog pladnja. Nisam mogao zamisliti bolji prikaz života: svi sjedimo u krugu kao jednaki, jedemo iz istog tanjura. Svi ljudi, zadovoljavaju osnovnu ljudsku potrebu – glad. Glad za hranom, ali i za vezom, smijehom i ljubavlju jednih prema drugima. Ovo je moja molitva. Da se ohrabrimo i zakoračimo u zonu nelagode. Bit će teško, ali cijena je dragocjena. Možete sjediti s ostalima za istim pladnjem i jesti Maklube zajedno.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Pisanje molitvenog dnevnika kao način da vam pomogne pronaći Boga

Katoličke vijesti

Veliki tjedan vrijeme je za razmišljanje o Božiću

Katoličke vijesti

Kušnje ili napasti?

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti