Kolumna iz Njemačke: Židovi u Njemačkoj se boje pokazati svoj identitet
Kršćanski život

Kolumna iz Njemačke: Židovi u Njemačkoj se boje pokazati svoj identitet

Prošli tjedan je više od 500 policajaca pretreslo “Islamski centar Hamburg”, veliku džamiju za koju se zna da je antisemitska, kao i 54 njezina ogranka diljem Njemačke. Ovom racijom vlasti žele prikupiti konačne dokaze za zabranu djelovanja zajednice.

“Islamski centar Hamburg osumnjičen je za djelovanje protiv ustavnog poretka i protiv ideje međunarodnog razumijevanja”, objasnila je savezna ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser. Također se sumnjiči za potporu aktivnostima libanonske terorističke organizacije Hezbollah, koja je zabranjena u Njemačkoj.

Umirio me ovaj postupak – iako bi se mogao protumačiti i kao napad na vjersku slobodu – jer ponovno pokazuje da vlasti u Njemačkoj pokušavaju odlučno djelovati protiv antisemitizma. To se također može vidjeti u mnogim drugim primjerima: paljenje zastava stranih zemalja je zločin u Njemačkoj i također se provodi – to je uvedeno prije tri godine, posebno kako bi se spriječilo paljenje izraelske zastave. Slogan “od rijeke do mora” također je već generalno zabranjen u nekim saveznim državama, a vjerojatno će uskoro biti zabranjen iu drugim.

U usporedbi sa susjednim europskim zemljama poput Velike Britanije ili Francuske, ljudi u Njemačkoj bi, dakle, mogli biti relativno mirni.

Ponašanje

Pa ipak, u Njemačkoj ima previše antisemitizma, posebno u svjetlu sjećanja na užase holokausta, s kojim je neraskidivo povezan. Ta mračna prošlost još uvijek karakterizira ponašanje većine političkih i društvenih vođa i ozbiljne političke mjere poduzete u Njemačkoj kao rezultat toga.

Međutim, nažalost, postoje sve veće antisemitske tendencije i na radikalnoj desnici i na radikalnoj ljevici, koje su enormno ojačane od strane islamističkih skupina. Također postaje sve očitije da mnoge izbjeglice koje su došle u Njemačku šire mržnju prema Izraelu – a veliki broj Turaka koji žive u Njemačkoj, od kojih mnogi imaju vrlo nekritički odnos s turskim predsjednikom Erdoganom, pogoršava situaciju u Njemačkoj. mnogi njemački gradovi.

Omotnica

U Njemačkoj živi nešto manje od 100.000 židovskih vjernika; procjenjuje se da ukupna židovska populacija u Njemačkoj iznosi oko 225.000. Ova brojka uključuje sve ljude koji se smatraju Židovima u najširoj definiciji; čini Njemačku trećom najvećom židovskom zajednicom u Europi nakon Francuske i Velike Britanije.

Ovi sugrađani strahuju od 7. listopada. Njihove tjedne novine, “Jüdische Allgemeine”, više se ne šalju otvoreno poštom, već sada u neutralnoj omotnici koja skriva sadržaj. Mnogi kažu da sada spuštaju kapke prije nego što započnu šabat.

Jedna je studentica izvijestila u glavnim tjednicima DIE ZEIT da je noću sanjala odrubljivanja glava, silovanja i otmice u prvim danima nakon napada i da nije mogla ići na sveučilište. Sada se opet usuđuje ići na seminare, ali se ne može koncentrirati i govori tiše – i nikad o ratu. Kako bi izbjegla da je prepoznaju kao Židovku, svoju ogrlicu s Davidovom zvijezdom ostavlja kod kuće. Nikada se nije htjela skrivati, “ali sada moram. Baš kao što sam morala prekinuti neke veze s ljevičarskim i queer ljudima jer nisu htjeli osuditi teror Hamasa ili, još gore, čak ga slaviti”. Ne vjeruje ni prijateljima i poznanicima koji joj se nakon napada nisu javili.

Međuvjerski dijalog

Nasuprot tome, mnoge poznate osobe javno su stale na stranu naših židovskih sugrađana. Crkve su prve pokazale vidljivu solidarnost s njima i pozvale na demonstracije. Postojećim programima dodane su brojne inicijative kojima se Vlada i organizacije civilnog društva žele učinkovitije suprotstaviti antisemitizmu. To uključuje obrazovne programe, promicanje međuvjerskog dijaloga i spomenuti strogi progon antisemitskih zločina.

Dva videopodcasta ministra koji nema nikakve veze s Izraelom i antisemitizmom to su posebno razjasnila u cijelom svijetu: Robert Habeck, vodeći Zeleni političar, njemački je ministar gospodarstva. No on se više puta izjašnjavao o ovoj temi, a sada je oštro kritizirao i ljevičarske aktiviste koji daju antisemitske izjave, poput Grete Thunberg. Njegov posljednji, desetominutni, elokventni govor dosegao je 42 milijuna gledatelja diljem svijeta u nekoliko dana – i to s pravom. Robert Habeck progovorio je iz duše mnogih Nijemaca, ali nažalost ne svih koji žive u Njemačkoj.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Skriveni heroji koji nam pomažu upoznati Duha Svetoga

Katoličke vijesti

Ukrajinski čelnik poziva na razmjenu zarobljenika za pravoslavni Uskrs

Katoličke vijesti

‘Rave in the Nave’ katedrale u Canterburyju izaziva bijes vjernika i nevjernika

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti