Katoličko sveučilište u Americi predstavlja solarni niz od 25 hektara, jedan od najvećih u regiji
Europa

Katoličko sveučilište u Americi predstavlja solarni niz od 25 hektara, jedan od najvećih u regiji

Washington DC, 3. lipnja 2024. / 17:55

Američko katoličko sveučilište (CUA) predstavilo je svoju solarnu bateriju od 25 hektara u ponedjeljak, 3. lipnja — jednu od najvećih solarnih farmi u regiji — u duhu ekoloških nastojanja pape Franje predviđenih u papinskoj enciklici Laudato Si’.

“Morate stvarno činiti stvari kako biste pokazali svoju predanost [to the environment]“, rekao je Robert Specter, izvršni potpredsjednik i rizničar CUA, za CNA na svečanosti posvećenja sveučilišta.

Spectre je naglasio potrebu za “dokazljivim dokazima” postavljanja načela Laudato Si’ u praksi. Enciklika iz 2015. bila je usredotočena na ljudsku ekologiju i papinu viziju rješenja problema okoliša kao što su klimatske promjene.

42 reda od gotovo 15.000 solarnih ploča, smještenih na tlu sveučilišnog zapadnog kampusa, osigurat će šest megavata izmjenične struje kampusu, lokalnim tvrtkama i obližnjoj zajednici u četvrti Brookland u Washingtonu, DC Veličina je jednaka na otprilike 19 nogometnih igrališta, prema Spectreu.

Predviđa se da će svake godine uštedjeti više od 7,1 metričke tone emisija stakleničkih plinova, što je jednako uklanjanju 1547 automobila s cesta godišnje ili uklanjanju emisija ugljičnog dioksida iz više od 800.000 galona benzina, prema sveučilištu.

Prema CUA-i, solarna farma sada je “najveći urbani prizemni solarni niz u regiji, što naglašava našu predanost inovativnim i održivim energetskim rješenjima.” Sveučilište iznajmljuje zemljište tvrtki Standard Solar (u vlasništvu Brookfield Renewable Partners), koja posjeduje i upravlja panelima i plaća najam CUA-i.

Projekt je izazvao oko 1,6 milijuna dolara početnih troškova za sveučilište (od kojih je gotovo jedna trećina bila pokrivena poreznim poticajima). Standard Solar također ima koristi od Solar Investment Tax Credit-a, a oni koji primaju energiju proizvedenu iz solarnih ploča imaju pravo na kredite, što smanjuje troškove njihovih računa za energiju.

Tijekom sljedeća dva desetljeća, sveučilište procjenjuje da će oni koji dobivaju energiju iz solarnih ploča ukupno uštedjeti oko 3,5 milijuna dolara.

Scott Wiater, predsjednik i izvršni direktor Standard Solar-a, rekao je za CNA da je projekt “jedinstven” zbog svoje urbane lokacije, ističući da se većina velikih solarnih farmi gradi u ruralnim područjima. Imati solarnu farmu tako blizu velikoj populaciji, dodao je, smanjuje troškove komunalnih usluga koji su inače potrebni za transport energije do korisnika.

Peter Kilpatrick, predsjednik CUA-e, rekao je tijekom ceremonije posvećenja da je debi solarnog niza “značajna prekretnica”. Pohvalio je “visoku vrijednost suradnje” između vlade Distrikta Columbia, solarne tvrtke i sveučilišta, rekavši da to pokazuje “zajedničku viziju za čišću, održiviju budućnost”.

Washington, DC, namjerava biti neutralan u pogledu ugljika do 2025., što znači da bi okrug smanjio emisije stakleničkih plinova na neto nultu razinu. Administracija predsjednika Joea Bidena namjerava do 2050. imati gospodarstvo s nultom emisijom ugljika za cijelu zemlju.

Kilpatrick je rekao da velika solarna inicijativa koju je poduzelo sveučilište “odražava ambiciozne ciljeve koje je postavio Distrikt”.

Tijekom ceremonije, Steve Farole, predsjednik Građanske udruge Brookland Neighborhood, pohvalio je CUA zbog “ponosne tradicije upravljanja okolišem” i dijeljenja dobrobiti “sa stanovnicima grada”.

Spectre je za CNA rekao da je sveučilište također radilo s lokalnom pčelarskom grupom na dodavanju staništa za oprašivače ispod solarnih panela i izgradnji kuća za pčele u blizini. Napomenuo je da sveučilište također nudi svjetiljke niske snage i radi na smanjenju rasipanja vode, što su neke od drugih ekoloških inicijativa na sveučilištu.

Tyler Arnold

Tyler Arnold je zaposlenik izvjestitelja za Katoličku novinsku agenciju, sa sjedištem u uredu EWTN News u Washingtonu. Prethodno je radio za The Center Square i objavljivao je u raznim novinama, uključujući The Associated Press, National Review, The American Conservative i The Federalist.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Policija uhitila muškarca osumnjičenog za pljačku katoličkih župa u prijevari s lažnim svećenikom

Katoličke vijesti

Građanski rat u Sudanu: Što se događa i zašto?

Katoličke vijesti

Sud u New Yorku vraća amandman za pobačaj na glasanje u studenom

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti