Katolički par iz Indiane traži od Vrhovnog suda da sasluša slučaj skrbništva nad transrodnom djecom
Svijet

Katolički par iz Indiane traži od Vrhovnog suda da sasluša slučaj skrbništva nad transrodnom djecom

Osoblje CNA, 16. veljače 2024. / 09:30

Suprug i žena katolici iz Indiane podnose peticiju Vrhovnom sudu da sasluša njihov slučaj nakon što je državna vlada udaljila njihovo dijete iz kuće nakon što se počelo identificirati kao “transrodno”.

Mary i Jeremy Cox odbili su prihvatiti samoproglašeni ženski identitet svog sina 2019., umjesto toga potražili su terapiju za rješavanje onoga što su smatrali temeljnim problemima mentalnog zdravlja.

Vlada Indiane 2021. godine započela je istragu obitelji Cox nakon što je doznala da odbijaju svog sina oslovljavati s njegovim odabranim identitetom. Vlada je potom udaljila njihovog sina iz njihovog doma, smjestivši ga u drugi dom koji je “potvrđivao” njegova transrodna uvjerenja.

Državna vlada je nakon toga odbacila optužbe za zlostavljanje protiv para, iako je i dalje tvrdila da je “neslaganje oko rodnog identiteta” bilo uznemirujuće za dijete i da je pridonosilo trajnom poremećaju prehrane. Sudske odluke koje su uslijedile potvrdile su odluku da se dijete drži izvan skrbništva Coxovih.

U četvrtak je Becketov fond za vjersku slobodu objavio da su to učinili Mary i Jeremy Cox podnio zahtjev Vrhovnom sudutražeći od visokog suda da “državu smatra odgovornom za držanje njihovog djeteta izvan njihovog doma.”

“Ovoga se boji svaki roditelj. Volimo našeg sina i željeli smo brinuti o njemu, ali država Indiana nam je uskratila tu priliku oduzevši ga iz našeg doma i zabranivši nam da s njim razgovaramo o spolu”, rekli su roditelji u priopćenju.

“Nadamo se da će pravosuđe preuzeti naš slučaj i zaštititi druge roditelje od toga da moraju trpjeti noćnu moru koju smo mi napravili.”

U njihovo podnošenje, podnositelji peticije primijetili su da je Indiana “roditelje smatrala podobnima, ali je ipak udaljila dijete zbog ideološkog spora.”

“Iako je Indiana smatrala da su sve optužbe za zlostavljanje i zanemarivanje neutemeljene, odbila se vratiti [the child] kući, zamjenjujući prosudbu države za roditelje koji su priznati sposobni”, navodi se u podnesku.

“Ako se ovo može dogoditi u Indiani, može se dogoditi bilo gdje”, rekla je Lori Windham, potpredsjednica i viša savjetnica u Becketu, u priopćenju za tisak grupe. “Otrgnuti dijete od roditelja koji ga vole zbog njihovih vjerskih uvjerenja, koja dijele milijuni Amerikanaca, predstavlja kršenje zakona, roditeljskih prava i osnovne ljudske pristojnosti.”

“Ako Vrhovni sud ne preuzme ovaj slučaj, koliko će se puta to dogoditi drugim obiteljima?”

U podnesku je spor nazvan sporom od “široke nacionalne važnosti”, tvrdeći da su postupci Indiane u sukobu s presedanom Vrhovnog suda o slobodi govora i vjerskoj slobodi.

“Usred ovog teškog krajolika, sa životima stvarne djece i obitelji koji vise o koncu, ovaj sud bi trebao odobriti ovu peticiju i potvrditi njezine presedane o pravu sposobnih roditelja na skrbništvo nad svojom djecom”, stoji u podnesku.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biskup Martinelli podsjeća na petu obljetnicu posjeta pape Franje Abu Dhabiju

Katoličke vijesti

Kćeri svetog Pavla slave 109 godina širenja Evanđelja putem medija – Vatican News

Katoličke vijesti

Biskupi Malavija oplakuju katoličkog potpredsjednika nakon što su on i još 9 drugih poginuli u zrakoplovnoj nesreći

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti