Katolički novinari upozoravaju: Predrasude uništavaju ljude
Biskupska konferencija

Katolički novinari upozoravaju: Predrasude uništavaju ljude

S obzirom na slučaj nestanka novinarke u Austriji koja je bila izložena medijskoj hajci, katolički novinari upozoravaju na predrasude i „kampanju“ protiv osoba, izvijestio je u petak, 9. veljače 2024. Kathpress.

„Medijski profesionalci moraju se kritički propitati trebaju li se suzdržati od oštrih prosudbi koje su napisane brzo i oštrim perom“, rekla je dopredsjednica Austrijskog udruženja katoličkih novinara Eva Maria Kaiser za agenciju Kathpress, pozivajući na razboritost.

Pozadina je slučaj novinarke Alexandre Föderl-Schmid, koja je početkom tjedna podnijela ostavku na mjesto zamjenice glavnog urednika „Süddeutsche Zeitunga“ nakon optužbi za plagijat i od četvrtka joj se gubio svaki trag. „Süddeutsche Zeitung“ je u petak kasno poslijepodne izvijestio da je policija pronašla Föderl-Schmid u austrijskom Braunau. Prevezena je u bolnicu s hipotermijom. „Iz obzira prema kolegici i njezinoj obitelji, redakcija zasad neće komentirati slučaj“, napisali su.

Dopredsjednica Eva Maria Kaiser rekla je da ovaj slučaj pokazuje koliko brzo medijske predrasude djeluju i mogu dovesti ljude do očaja. Voditeljica odjela za religiju i etiku ORF-a također je pozvala da se ponovno više uvaže načela temeljitog istraživanja „Check, Re-Check, Double-Checks“.

Novinarka austrijskog podrijetla Föderl-Schmidt (53) početkom tjedna povukla se iz svakodnevnih poslova nakon što je nekoliko medija objavilo kritike na račun njezina rada. Prema SZ-u, povjerenstvo kojim predsjedava bivši šef „Spiegela“ Steffen Klusmann trebalo bi ispitati je li ona „u pisanju tekstova nepropisno postupala s izvorima i time prekršila novinarske standarde“.

Mediji su objavili i da je Föderl-Schmid također na ispitivanju zbog doktorske disertacije koju je predala 1996. godine. Razlog tome bile su optužbe za plagijat. Rasprava se vodila i na društvenim mrežama, ponekad uz insinuacije, zlobu i osobne napade, izvijestio je Kathpress. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Korizmeni koncert „Križu Svetom“ u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima

Katoličke vijesti

Novo u Kršćanskoj sadašnjosti: Što tražite Živoga među mrtvima?

Katoličke vijesti

Izabran novi predsjednik Španjolske biskupske konferencije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti