Katolički biskup: Bidenov administrator ‘potkopao’ pro-obiteljsku politiku izdavanjem dopuštenja za pobačaj
Europa

Katolički biskup: Bidenov administrator ‘potkopao’ pro-obiteljsku politiku izdavanjem dopuštenja za pobačaj

Washington, DC Newsroom, 31. svibnja 2024. / 17:40

Zakon koji je trebao ponuditi smještaj za trudne radnice je “izokrenut” kako bi “potkopao ljudsko dostojanstvo” zahvaljujući novoj uredbi koja nalaže plaćeni dopust za pobačaj, prema predsjedniku Konferencije katoličkih biskupa Sjedinjenih Država (USCCB), nadbiskupu Timothyju Brogliu.

Zakon o pravednosti trudnica, koji zahtijeva od poslodavaca da se prilagode ženama zbog ograničenja na radnom mjestu koja proizlaze iz trudnoće, poroda ili povezanih zdravstvenih stanja, imao je punu potporu USCCB-a kada su zakonodavci razmatrali prijedlog zakona 2022. godine.

Međutim, propisi koje je ove godine izdalo Povjerenstvo za jednake mogućnosti zapošljavanja predsjednika Joea Bidena (EEOC) tumače povezana medicinska stanja obuhvaćena zakonom uključiti i pobačaj.

U autorski tekst objavljen u Wall Street Journalu, Broglio je osudio EEOC zbog njegovih novih propisa. Njegov komentar dolazi manje od tjedan dana nakon USCCB-a podnio tužbukoji od suda traži da ukine pravilo o prilagodbi pobačaja.

Nadbiskup tvrdi da propis “iskrivljuje zakon do neprepoznatljivosti” i okreće “čist tekst zakona naglavačke kako bi se promovirao pobačaj”. Napomenuo je da USCCB podupire zakon zbog njegove “zaštite trudnica”, ali da je agencija “podrivala plemeniti cilj zakona pretvarajući ga u mandat za prilagodbu pobačaja”.

“Prijedlog zakona je za žene, za obitelj i za radnike”, rekao je Broglio. “Također je dvostranački. Tekst zahtijeva od poslodavaca da ponude razumne prilagodbe – poput plaćenog slobodnog vremena ili izmijenjenog rasporeda rada – za različite potrebe koje se javljaju tijekom trudnoće i poroda. Zabranjuje poslodavcima uskraćivanje mogućnosti zapošljavanja trudnoj zaposlenici zbog tih potreba ili poduzimanje negativnih mjera protiv nje.”

Međutim, rekao je Broglio, predanost USCCB-a “promicanju ljudskog dostojanstva mora uključivati ​​obranu nerođenih i potporu ženama u trudnoći.” Tvrdio je da su pravila o prilagodbi pobačaja koja je propisao EEOC “nepravedna i nezakonita”.

“Prema riječima EEOC-a, pobačaj je jednak trudnoći ili porodu”, dodao je Broglio. “Potrebna prilagodba poslodavca uključivala bi nuđenje plaćenog dopusta kako bi se izvršio pobačaj, a poslodavci koji izražavaju pro-life stavove mogli bi podlijegati zakonskoj odgovornosti.”

Prema tim propisima, nadbiskup je upozorio da će jezik protiv odmazde spriječiti poslodavce koji su zagovornici života, uključujući i vjerske poslodavce, “da potaknu zaposlenike da izaberu život umjesto pobačaja”. Tvrdio je da “religiozni poslodavci ne mogu zahtijevati od svojih zaposlenika da budu vjerni zagovornici svetosti života” prema pravilima.

“Ako se pravilu EEOC-a dopusti da ostane, USCCB i katolička ministarstva diljem zemlje bit će kažnjeni jer rade ono što su činili stoljećima: poučavanje i služenje beskonačnom dostojanstvu svake osobe,” rekao je Broglio. “Nećemo kompromitirati tu dvostruku misiju hodanja sa ženama i odavanja počasti nerođenima. Radujemo se što će sudovi opravdati naše pravo da to učinimo.”

Iako propisi dopuštaju vjerskim poslodavcima da traže izuzeće od slučaja do slučaja, biskupova tužba tvrdi da ih to odmah podvrgava mandatu smještaja i jamči da će im biti dodijeljeno izuzeće u određenom slučaju.

Tužba protiv EEOC-a — koja podnio je Becketov fond za vjersku slobodu u ime biskupa, Američkog katoličkog sveučilišta i dviju katoličkih biskupija — tvrdi da su propisi agencije u suprotnosti sa zakonodavnom namjerom i u suprotnosti s jasnim tekstom zakona.

“Namjerno prekidanje trudnoće protivi se i trudnoći i porodu i nije povezano ni s jednim od medicinskih stanja.” stoji u tužbi.

Tužba također ukazuje na komentare zakonodavaca, uključujući demokratskog senatora Boba Caseyja Jr., koji je sponzorirao prijedlog zakona, u kojem se navodi da prilagodba za pobačaj nije predviđena zakonom.

“Prema Zakonu o pravednosti trudnica, [EEOC] nije mogao – nije mogao – izdati nikakvu uredbu koja zahtijeva dopust za pobačaj, niti akt dopušta EEOC-u da zahtijeva od poslodavaca da omoguće pobačaj kršeći državni zakon,” Casey rekao je u Senatu u prosincu 2022.

U tužbi se od suda traži da propise proglasi nevažećima za provedbu protiv bilo kojeg poslodavca i da uvaži vjersku slobodu poslodavaca.

Tyler Arnold

Tyler Arnold je zaposlenik izvjestitelja za Katoličku novinsku agenciju, sa sjedištem u uredu EWTN News u Washingtonu. Prethodno je radio za The Center Square i objavljivao je u raznim novinama, uključujući The Associated Press, National Review, The American Conservative i The Federalist.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kako Kristovo uzašašće uklanja kotače za obuku s naše vjere

Katoličke vijesti

Vrhovni sud odbija saslušati tužbu katoličkog para zbog skrbništva nad transrodnom djecom

Katoličke vijesti

Papa Franjo: Isus se u euharistiji nudi za svijet

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti