Katolička škola podnijela je tužbu nakon što je školski okrug Wisconsina odbio prodati praznu zgradu
Europa

Katolička škola podnijela je tužbu nakon što je školski okrug Wisconsina odbio prodati praznu zgradu

Osoblje CNA, 10. srpnja 2024. / 06:00 ujutro

Jedna katolička škola poduzela je pravni postupak nakon što joj je školski okrug u Wisconsinu odbio prodati zgradu osnovne škole koja je dvije godine stajala prazna.

Zgrada bivše osnovne škole Garfield u školskom okrugu Marinette u sjeveroistočnom Wisconsinu nije bila u upotrebi otkako je zatvorena 2022. godine. Okrug ju je stavio na prodaju za oko 300.000 dolara, ali je kasnije odbio ponudu Akademije sv. Tome Akvinskog po punoj cijeni (STAA), rekavši da bi to moglo stvoriti konkurenciju za javni školski okrug i navodeći pad upisa.

“Ako [the building] bio u vlasništvu drugog subjekta koji pruža te slične usluge, više bi dolara moglo otići tom subjektu, što onda ima negativan učinak na naše porezne obveznike,” načelnik Marinette School District Corry Lambie rekao je u veljači.

Cheryl Sporie, predsjednica upravnog odbora STAA-e koja je dala ponudu, podnijela je 25. lipnja tužbu protiv okruga neprofitnoj konzervativnoj odvjetničkoj tvrtki Wisconsin Institute for Law & Liberty (WILL), pozivajući okrug da proda imovinu.

WILL-ova pridružena savjetnica Lauren Greuel nazvala je odluku škole “šamarom zajednici”, navodeći slučajeve zločina u praznoj školskoj zgradi.

“Školski okrug trebao bi dati prednost sigurnosti i zabrinutosti javnosti prije vlastitih”, izjavio je Greuel u jednom od 25. lipnja priopćenje za javnost. “Neprodajući ovu praznu zgradu, stanovnici, porezni obveznici i vlasnici imovine su na udaru niže vrijednosti zemljišta i rastuće stope kriminala.”

Zgrada osnovne škole nalazi se na idealnoj lokaciji za STAA, nekoliko blokova dalje od sadašnje zgrade srednje i srednje škole u Marinetteu. Sadašnja zgrada osnovne škole nalazi se u drugom gradu, Peshtigo, koji je udaljen oko 15 minuta vožnje.

STAA ima dugu povijest na tom području, prema svojim riječima web stranica. Akademija je službeno osnovana prije gotovo 20 godina kada je spojila lokalne katoličke škole koje su u nekom obliku postojale na tom području više od 100 godina.

“Ne pokušavamo im oduzeti posao, jednostavno pokušavamo pružiti bolju uslugu za učenike u ovoj zajednici koji su već upisani u našu školu”, objasnila je.

“Iako okrug ima diskrecijsko pravo u određivanju kome želi prodati imanje Garfielda, ne može nastaviti koristiti dolare poreznih obveznika za održavanje zgrade koju ne koristi”, istaknuli su savjetnici WILL-a Cory Brewer i Greuel u svom 25. lipnja obavijest o zahtjevu u školski okrug.

“S obzirom na to da se nekretnina Garfielda nije koristila kao škola posljednje dvije školske godine i da ju je odbio prodati, okrug nema ovlasti nastaviti držati zgradu ili trošiti novac poreznih obveznika na njezino održavanje”, napisali su.

Brewer i Greuel također su primijetili da je prazna zgrada imala 25 odvojenih incidenata u kojima je pozvana policija u posljednje dvije godine, uključujući slučajeve neovlaštenog pristupa i vandalizma.

“Odbijajući prodati nekretninu i nastavljajući je ostavljati praznom, okrug stvara smetnju javnosti i izlaže porezne obveznike dodatnoj šteti i trošku zbog mogućnosti ozbiljne štete na imovini uzrokovane jednim ili više ovih prošlih incidenata i budućih sličnih incidenata “, rekli su zastupnici.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Hong Kong kritizira američki prijedlog zakona o preimenovanju ulice u čast zatvorenog branitelja ljudskih prava

Katoličke vijesti

Konvencija južnih baptista odobrava rezoluciju protiv IVF-a

Katoličke vijesti

Bidenova administracija objavljuje izvješće o svojoj svjetskoj političkoj agendi ‘LGBTQI+’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti