Katolička opatija i baptističko sveučilište razmjenjuju zemlju ‘za izgradnju kraljevstva’
Europa

Katolička opatija i baptističko sveučilište razmjenjuju zemlju ‘za izgradnju kraljevstva’

Osoblje CNA, 21. lipnja 2024. / 06:00 ujutro

U jedinstvenom znaku ekumenizma, katolička opatija i baptističko sveučilište razmjenjuju imovinu kako bi opatija mogla dobiti povijesno značajno zemljište koje je nekoć bilo dom za opatijsko sveučilište.

U zamjenu za prijenos zelenog kampusa Oklahoma Baptist University (OBU) površine 74 hektara — bivšeg Sveučilišta St. Gregory’s — u opatiju St. Gregory’s Abbey, OBU će dobiti dvije parcele zemlje za budući razvoj ukupne površine 134 hektara u Shawneeju, istočno od Oklahoma City. Opatija i sveučilište objavili su vijest 7. lipnja.

Opatija je podijelila objavu u a priopćenje za javnost 7. lipnja, na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, navodeći da je “cijeli” bivši kampus Sveučilišta sv. Grgura “ponovno posvećen životu i službi redovnika opatije sv. Grgura!”

Najava se također podudara sa 147. obljetnicom “početka liturgijskog života naše zajednice”.

Osnovano 1875. godine, Sveučilište St. Gregory prvo je započelo kao srednja škola, zatim koledž 1990-ih i konačno sveučilište početkom 2000-ih. No, kada je zatvoreno 2017. nakon što je sveučilište podnijelo zahtjev za bankrot, došlo je u vlasništvo OBU-a.

“Tijekom posljednje dvije godine vodili smo tihe razgovore s vodstvom Baptističkog sveučilišta Oklahoma o tome kako bismo mogli raditi zajedno za poboljšanje naših komplementarnih misija”, navodi se u izjavi.

“Kroz te smo razgovore uočili put kojim bi opatija mogla zamijeniti dio naših nerazvijenih pašnjaka za zemljište i objekte koji su nekih 120 godina služili naslijeđu i službi naše samostanske zajednice”, stoji u njemu.

“Uz molitvu smo razmotrili i prilike i rizike koje bi takva razmjena mogla predstavljati i sada smo oduševljeni što je do razmjene došlo”, nastavlja se u objavi.

“Monaška zajednica je oduševljena što su naši povijesni temelji i objekti ponovno dostupni za dobrobit naše misije i službi”, rekao je opat Lawrence Stasyszen u jednom od 7. lipnja priopćenje za javnost.

“Bili smo zadovoljni što su ovi objekti posvećeni Božjem kraljevstvu povjereni našoj braći i sestrama u Kristu na OBU-u nakon zatvaranja Sveučilišta St. Gregory,” istaknuo je. “Sada se vraćaju u opatiju, ali će i dalje biti dostupni potrebama OBU-a.”

Opat je primijetio da to odražava bratsku vezu između dviju skupina.

“Kao što čitamo u Izrekama 17:17, veze kršćanske braće jačaju u vremenima nevolja”, nastavio je Stasyszen. “Bilo zbog zatvaranja Sveučilišta St. Gregory’s ili tekućih posljedica tornada 2023., naš je odnos ojačao u izazovnim vremenima za dobrobit naših institucija i šire zajednice.”

Heath Thomas, predsjednik OBU-a, rekao je u priopćenju da će zemljište dobiveno od opatije pomoći njihovoj zajednici “u godinama koje dolaze”.

“Iako smo počašćeni što smo upravljali ovim darom proteklih nekoliko godina, oduševljeni smo što će se povijesno naslijeđe Green Campusa vratiti opatiji. To je prikladno i ispravno”, istaknuo je.

“Naši povjerenici su jednoglasno glasovali za ovu razmjenu zemljišta i uzbuđeni smo i puni nade dok gledamo u buduće prilike koje će proizaći za OBU,” rekao je Eric Costanzo, predsjednik odbora povjerenika OBU-a.

“Zahvalni smo predsjedniku Thomasu i vodstvu OBU-a što su s nama radili na tako pozitivan način kako bi komplementarne misije OBU-a i opatije mogle nastaviti cvjetati i biti od koristi našim brojnim sastavnicama,” nastavio je opat.

“Radujemo se nastavku našeg pozitivnog odnosa s OBU-om kako bismo izgradili kraljevstvo Božje u Isusu Kristu našem Gospodinu,” istaknuo je.

“Naš rad sada počinje ozbiljno dok nastojimo obnoviti ove povijesne terene i objekte u njihov prijašnji sjaj i čak ih poboljšati kako bismo prihvatili mnoge druge da sudjeluju u našem životu i služenju kraljevstvu Božjem!” zaključeno je priopćenje za tisak opatije.

Kate Quiñones

Kate Quiñones je dopisnica za Catholic News Agency i suradnica College Fixa. Objavljivali su je Wall Street Journal, Denver Catholic Register i CatholicVote, a diplomirala je na koledžu Hillsdale. Živi u Coloradu sa suprugom.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Još četiri pro-life aktivista osuđena prema Zakonu FACE

Katoličke vijesti

Otvorenje groba sv. Ante i ‘Praznik jezika’

Katoličke vijesti

Novi film o životu blaženog Carla Acutisa u kina stiže 2025

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti