Kardinali Müller i Schönborn: Zaređenje žena je nemoguće
Europa

Kardinali Müller i Schönborn: Zaređenje žena je nemoguće

Vijesti CNA, 10. lipnja 2024. / 13:45

Ubrzo nakon što se papa Franjo usprotivio mogućnosti da se zaređeni ženski đakonatdva kardinala koji govore njemački javno su rekla da samo muškarci mogu biti zaređeni za svećenike.

“Žene se ne mogu zvati u ovaj ured”, rekao je kardinal Gerhard Ludwig Müller za švicarski portal kath.ch 7. lipnja. “Svećenik predstavlja Krista u njegovoj muškosti.”

Njemački kardinal, koji je od 2012. do 2017. obnašao ulogu prefekta Kongregacije — sada Dikasterija — za nauk vjere, naglasio je teološke i doktrinarne temelje ovog gledišta, rekavši da je zabrana svećeničkog ređenja ženama duboko ukorijenjena u sam sakrament.

Müller, koji je predavao dogmatsku teologiju na Sveučilištu Ludwig Maximilian u Münchenu, naglašavao je “temeljnu jednakost svih ljudi u njihovom osobnom odnosu s Bogom”, bili oni muškarci ili žene.

Baš kao što “muškarac ne može postati majka, a žena ne može postati otac,” samo su muškarci pozvani u svećeništvo, rekao je Müller, prema za CNA Deutsch, CNA-ovog partnera za vijesti na njemačkom jeziku.

“Poziv dolazi od Boga. Čovjek bi se morao žaliti samom Bogu što je stvorio ljudska bića kao muškarca i ženu.”

Ponavljajući riječi pape Franje o naravi svećeništva u Querida Amazonia, Müller je naglasio da “Crkvu ne može predstavljati muškarac jer je ona ženskog roda, a Marija, Majka Božja, njezin je arhetip. U naravi je sakramenta da samo čovjek može predstavljati Krista u odnosu na Crkvu.”

Izjave njemačkog prelata slijede one kardinala Christopha Schönborna, nadbiskupa Beča, CNA Deutsch prijavio.

U propovijedi na Katoličko sveučilište ITI Schönborn je u Austriji 1. lipnja rekao da je “duboko uvjeren da Crkva to ne može i ne smije promijeniti, jer mora održati misterij žene prisutnim na nepatvoren način”.

“Sve nas je rodila žena. To će se uvijek odražavati u otajstvu Crkve.”

Poput Müllera, Schönborn je potvrdio nauk sv. Ivana Pavla II. da bi ređenje žena prekršilo temeljno ekleziološko načelo.

Godine 1994. papa Ivan Pavao II., citirajući tradicionalno učenje Crkve, objavio je u apostolskom pismu Ordinatio Sacerdotalis:

„Stoga, kako bi se otklonila svaka sumnja u pogledu stvari od velike važnosti, stvari koja se odnosi na samu božansku konstituciju Crkve, na temelju moje službe potvrđivanja braće (usp. Lk 22,32) izjavljujem da Crkva nema nikakve ovlasti podjeljivati ​​svećeničko ređenje ženama i da se taj sud definitivno mora držati svih vjernika Crkve.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo: Bio sam ‘iskorišten’ protiv Ratzingera u konklavi 2005., ali on je bio ‘moj kandidat’

Katoličke vijesti

Devetnica Božjem milosrđu počinje na Veliki petak

Katoličke vijesti

Papa Franjo imenovao je novog biskupa u biskupiji Knoxville

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti