Kardinal Zuppi u Betlehemu: Patnja djece nedopustiva
Svijet

Kardinal Zuppi u Betlehemu: Patnja djece nedopustiva

Kardinal Matteo Zuppi posjećuje Caritasovu dječju bolnicu u Betlehemu i ističe hitnu potrebu za prekidom vatre u Gazi u svjetlu neprihvatljive patnje djece usred kontinuiranog nasilja.

Piše Vatican News

Caritas Baby Hospital u Betlehemu ove godine slavi 71 godinu aktivnog djelovanja.

Dok bjesni rat u Gazi, što dodatno pogoršava ionako tešku situaciju u regiji, više od 410.000 djece mlađe od 18 godina izloženo je izazovnim uvjetima na mnogim poljima.

Kardinal Matteo Zuppi, nadbiskup Bologne i predsjednik Talijanske biskupske konferencije, upravo se vratio iz posjeta Svetoj zemlji gdje je posjetio pedijatrijsku bolnicu u Betlehemu. U pratnji 160 hodočasnika iz svoje biskupije, kardinala Zuppija 15. lipnja pozdravila je Shireen Khamis iz bolničkog ureda za tisak.

Teškoće uzrokovane ratom

Khamis je objasnio kardinalu Zuppiju da “rat još više otežava obiteljima da dovedu svoju djecu ovamo na liječenje”.

“U prva tri mjeseca sukoba, 7000 djece nije moglo dobiti potrebnu skrb zbog brojnih izraelskih kontrolnih točaka. Štoviše, rat je produbio ionako tešku gospodarsku krizu. Mnoge obitelji, uskraćene za prihode od turizma i hodočašća, ne mogu si priuštiti medicinsku skrb”, pojasnila je.

Unatoč ovim poteškoćama Caritasova bolnica za bebe ostaje ustrajna u svojoj misiji. “Sredinom ožujka”, rekao je Khamis gostujućem kardinalu, “dočekali smo 68 djece iz Pojasa Gaze. Oni su sada pod skrbi SOS Dječjih sela, a liječenje im pruža naša bolnica”.

Izvor utjehe

Kardinal Zuppi posjetio je bolesnike i njihove roditelje uputivši im riječi utjehe. Također je odvojio vrijeme za razgovor s predanim medicinskim osobljem. “Ovo je mjesto gdje se neizmjerna patnja djece susreće sa suosjećanjem i brigom. Ali moramo priznati da nije svako dijete te sreće”, istaknuo je.

“Moramo početi ovdje kako bismo shvatili što je potrebno najranjivijim kako bismo osigurali da dobiju sve na što imaju pravo. Patnja djece je nedopustiva i moramo raditi na tome da odrasli to shvate.”

Zapamtite svu djecu

Kardinal je istaknuo važnost sjećanja na svu djecu pogođenu sukobima, navodeći tragične smrti izraelske djece u listopadu i stalne smrti i žrtve među palestinskom djecom u Gazi u posljednjih osam mjeseci.

Prisjetio se kako je iz prve ruke čuo od nekih pacijenata o užasnim iskustvima u Gazi, “kao što je podvrgavanje amputacijama bez anestezije.”

Kardinal Zuppi je dalje naglasio da „moramo težiti stvaranju budućnosti koja je moguća za ovu djecu. Gledajući ih u oči, shvaćamo svoju odgovornost. Mržnja, nemilosrdna logika nasilja i neuspjeh da prepoznamo patnju drugih dok se fokusiramo samo na vlastitu bol – sve to produžava daljnje nasilje i odnosi više nevinih života, posebno među djecom.”

Na kraju je kardinal Zuppi istaknuo bit svog posjeta rekavši da nastoji „shvatiti ove boli i suočiti se s njima s ujedinjenom ljubavlju, tako što će biti blizu, ponuditi pomoć i usrdno moliti za hrabrost da se postigne prekid vatre i hitno nastavi dijalog“.

Izvor: novinska agencija SIR

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Šest redovnika i svećenika u zatočeništvu bandi na Haitiju – Vatican News

Katoličke vijesti

‘Niti jedan katolički svećenik’ nije ostao u Ukrajini pod ruskom okupacijom, otkrio glavni nadbiskup

Katoličke vijesti

Zagovornici katoličke imigracije izražavaju zabrinutost zbog predloženog Senatovog sporazuma o granici

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti