Kardinal Schönborn podsjetio na srednjoeuropsko “hodočašće narodâ” u Mariazell
Biskupska konferencija

Kardinal Schönborn podsjetio na srednjoeuropsko “hodočašće narodâ” u Mariazell

Bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn podsjetio je u kolumni u listu “Heute” u petak 24. svibnja na “hodočašće narodâ” prije 20 godina u Mariazell, naglasivši kako je moguć zajednički europski put, prenosi IKA pozivajući se na Kathpress.

Kardinal je podsjetio na hodočašće u okviru tadašnjeg Srednjoeuropskog susreta katolika, povezavši ga s jasnom odlukom za ujedinjenu i mirnu Europu.

“Hodočašće narodâ” 22. svibnja 2004. za njega i za mnoge druge je nezaboravno, naglasio je kardinal Schönborn. Neposredno prije toga, 1. svibnja 2004., Europska unija proširila se na istok. “Ja sam odrastao sa ‘željeznom zavjesom koja je dijelila europski istok i zapad. Bilo je kao san: Osam srednjoeuropskih zemalja, koje su kratko prije toga još bile podijeljene u dva svijeta, spojilo se u zajedničkom hodočašću u Mariazell: Austrija, Mađarska, Poljska, Slovenija, Slovačka, Češka, a uz njih i Hrvatska i Bosna i Hercegovina”, napisao je kardinal.

Unatoč lošem vremenu, pristiglo je 100.000 hodočasnika. Bilo je to, podsjeća kardinal Schönborn, najveće hodočašće koje se ikad dogodilo u Mariazellu. “Danas je teško zamisliti koja je to bila radost, nakon desetljeća podjele zajedno slaviti i moliti”.

Zajednička vjera dala je veliku nadu u novu, ujedinjenu, mirnu Europu, naglasio je, nastavivši: “Što je danas ostalo od te nade? Siguran sam da je u konačnici jača od svih novijih napora da se Europa opet podijeli. 2004. Europa je gledala prema Mariazellu i vidjela da je “zajednički put moguć!”.

“Hodočašće narodâ” 22. svibnja 2002. bilo je vrhunac Srednjoeuropskog susreta katolika, na koji su pozvale biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Poljske, Slovenije, Slovačke, Češke, Mađarske i Austrije. Taj susret zapravo je trajao cijelu godinu. Od lipnja 2003. nudio je različite crkvene sadržaje i inicijative u osam zemalja u kontekstu proširenja Europske unije koje je politički provedeno 1. svibnja 2004. godine.

Završno slavlje u Mariazellu, pod geslom “Krist – nada Europe!”, bilo je izraz radosti zbog konačnog nestanka “željezne zavjese” i ponovnog ujedinjenja Europe. Politička poruka, povezana sa zajedničkim hodočašćem, naglašena je nazočnošću tadašnjeg predsjednika Europske komisije Romana Prodija i većine predsjednika sudjelujućih zemalja. Sudionicima se u video poruci obratio i papa Ivan Pavao II.
Papin predstavnik kardinal državni tajnik Angelo Sodano slavio je zajedno s oko 100 biskupa, 1.000 svećenika i 100.000 vjernika misu na više jezika. Propovijedao je tadašnji predsjednik Austrijske biskupske konferencije kardinal Schönborn. Među koncelebrantima bili su kardinali Josip Bozanić iz Zagreba, Peter Erdő iz Ostrogona-Budimpešte, Joachim Meisner iz Kölna, Vinko Puljić iz Sarajeva, Adrianus Simonis iz Utrechta i Miloslav Vlk iz Praga.

Dan ranije započeo je srednjoeuropski Susret mladih. U tom trodnevnom događaju od 21. do 23. svibnja u Mariazellu sudjelovalo je oko 6.000 mladih iz osam zemalja.

Biskupi iz osam biskupskih konferencija u zajedničkoj su poruci vjernicima poslali sedam zamolbi u okviru “Poruke iz Mariazella”: Neka najprije “ljudima pokažu Isusa”, neka “uče moliti i podučavaju molitvu” i “umnažaju i produbljuju znanje o vjeri”. Na temelju toga, kršćanin treba u javnosti “davati znak” i “čuvati kulturu nedjelje”, “štititi i razvijati život” i “podupirati solidarnost u Europi i cijelome svijetu”. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Duhovna obnova u Hrvatskim katoličkim zajednicama Göppingen – Geislingen

Katoličke vijesti

U Orašju svečano proslavljen blagdan Svijećnice

Katoličke vijesti

Župa Orašje proslavila svog zaštitnika bl. Alojzija Stepinca

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti