Kardinal Rueda: S povjerenjem u Isusa, možete se suočiti s najnepovoljnijim situacijama
Europa

Kardinal Rueda: S povjerenjem u Isusa, možete se suočiti s najnepovoljnijim situacijama

Osoblje ACI Prensa, 4. srpnja 2024. / 09:00

Kardinal Luis José Rueda Aparicio, predsjednik Kolumbijske biskupske konferencije (CEC) i nadbiskup Bogote, otvorio je 117. plenarnu skupštinu konferencije 1. srpnja u Bogoti razmatranjem o ulozi biskupa.

Kršćanin, a još više biskup, koji se uzda u Kristov križ i uskrsnuće, može se suočiti s najnepovoljnijim situacijama, rekao je Rueda.

Osvrnuvši se na blaženstva, kardinal ih je primijenio na biskupsko poslanje: „Blagoslovljeni su biskupi koji se trude živjeti askezom“, rekao je, istaknuvši da je askeza „snažna poruka i veliki doprinos miru u Kolumbiji, ” jer je to primjer borbe protiv korupcije i pohlepe.

Nadbiskup je potaknuo prelate da žive u siromaštvu i nenavezanosti, kao “ponizne sluge koje ne žive da bi imale dobru sliku, nego koje u vlastitoj savjesti iskreno znaju tko su i stavljaju svoja srca u istinsko blago koje je “Krist” raspet i uskrsnuo, živ i blizu nas svaki dan.”

U svom promišljanju, kardinal je također pozvao svoju braću biskupe da svojim životom ohrabre poslanje koje im je povjereno, zahvalni „za mali korak koji su mogli učiniti“ i ostajući mirni unatoč činjenici da „ vuk vreba«.

Budite “biskupi koji se pouzdaju u djelovanje Duha Svetoga i koji kleknu u tišini zahvaliti pred Svetohraništem nakon dana očitih neuspjeha”, savjetovao je.

Glavna točka dnevnog reda plenarne skupštine koja se održava do 5. srpnja je izbor upravnog odbora CEC-a za mandat 2024.-2027.

Rueda je također izrazio zahvalnost za podršku koju je dobio tijekom tri godine koliko je služio kao predsjednik Biskupske konferencije zajedno s nadbiskupom Omarom Albertom Sánchezom Cubillosom kao potpredsjednikom i s biskupom Luisom Manuelom Alíjem Herrerom kao glavnim tajnikom.

Uz to je zahvalio ocu Jorgeu Bustamanteu Mora, koji je postao generalni tajnik nakon što je Herrera imenovan tajnikom Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika u ožujku.

Na internetskim stranicama CEC-a stoji da je prvi dan 117. plenarne skupštine također uključivao misu koju je predslavio Sánchez, koji je u svojoj propovijedi “podsjetio na vodeću ulogu Duha Svetoga u životu Crkve i potrebu da se zazove njegova prisutnost kako bi se razlučivalo, voditi i projektirati, u jedinstvu, odluke koje će biti donesene” tijekom ovog tjedna.

Uz izbor predsjedništva konferencije, gotovo 90 prisutnih prelata također će izabrati druge na 40 čelnih pozicija.

Nadbiskup u miru Bogote, kardinal Rubén Salazar, podsjetio je da se kao pastiri moraju staviti u službu beskrajne Božje ljubavi, razaznavati znakove vremena i imati na umu da je Crkva svjedok i oruđe spasenja.

Kako bi ispitali stanje društva u Kolumbiji, prelati su podijelili zemlju po regijama za razmatranje.

Iz CIK-a su objasnili da su tri pitanja vodila raspravu: “Koji je najdublje ukorijenjen društveni problem u regiji? Koje su karakteristike zemlje koju želite pomoći u izgradnji? Koji su glavni pravci djelovanja za rješavanje identificiranog društvenog problema?”

Zatvaranje plenarne skupštine poklopit će se s otvaranjem 13. Nacionalnog misionarskog kongresa koji će se održati od 5. do 7. srpnja na Pontificia Universidad Javeriana.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Eduardo Berdejo

Eduardo Berdejo je diplomirao novinarstvo na Universidad Nacional Mayor de San Marcos (Peru). Član je tima ACI Prensa od 2001. Pratio je posjete pape Franje Kubi, Meksiku, Kolumbiji i Peruu. Također je diplomirao komparativnu književnost na Sveučilištu Piura (Peru) i završio je Sveobuhvatni tečaj korekcije stila na Izdavačkoj školi Lima (Peru).

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Još četiri izraelska taoca proglašena mrtvima

Katoličke vijesti

Nema razloga za cinizam prema obraćenjima slavnih, kažu biskup Barron i drugi

Katoličke vijesti

Konferencija u Rimu govori o opasnostima umjetne inteligencije i dječje pornografije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti