Kardinal Parolin u pohodu Libanonu
Biskupska konferencija

Kardinal Parolin u pohodu Libanonu

Kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Njegove Svetosti, u pratnji mons. Marca Formice, službenika Sekcije za odnose s državama i međunarodnim organizacijama Državnog tajništva Svete Stolice, pohodio je Libanon od 23. do 27. lipnja 2024. Tom prigodom posjetili su dobrotvorna djela Malteškog viteškog reda i izrazili bliskost s libanonskim narodom, objavljeno je u izdanju lista “L`Osservatore Romano” od 2. srpnja, prenosi IKA.

Državni tajnik stigao je u međunarodnu zračnu luku Rafic Hariri u Bejrutu u nedjelju 23. lipnja, a primio ga je g. Abdallah Bou Habib, ministar vanjskih poslova i iseljeništva te mons. Paolo Borgia, apostolski nuncij u Libanonu.

Također, Kardinala su pozdravili g. Marwan Sehnaoui, predsjednik Libanonske udruge vitezova Malteškog reda, gđa. Maria Emerica Cortese, veleposlanica Malteškog reda u Libanonu i mons. Giovanni Bicchierri, tajnik Apostolske nuncijature u Libanonu. Tu su još bili i prisutni: mons. Hanna Alwan, M. L., generalni vikar Maronitskog patrijarhata, mons. Robert Krikor Badichah, I.C.P.B., pomoćni biskup Patrijaršijske eparhije armenskih katolika te predstavnik Unije viših poglavara redovnica i redovnica, te vjernici laici.

Drugoga dana posjeta Državni tajnik posjetio je Poljoprivredni centar Mejdlaya, gdje su volonteri predstavili poljoprivredno-prehrambene projekte koje promiče Malteški red za gospodarski i društveni oporavak te regije. Nakon toga je otišao u socijalni i zdravstveni centar Khaldieh, a zatim u Dom za starije Beit Al Inaya Al Ilahiya gdje je pozdravio goste. Zatim je posjetio mobilnu zajedničku kuhinju, La Rue du Partage, gdje se zadržao u razgovoru s volonterima.

U poslijepodnevnim satima u crkvi svetog Josipa, kardinal Parolin predslavio je misu u čast svetog Ivana Krstitelja, zaštitnika Malteškog reda, a u prigodi 40. obljetnice osnutka Malteškoga reda u Libanonu. Nazočni su bili i neki visoki državni dužnosnici te brojni članovi Reda s kojima je Kardinal razgovarao nakon euharistijskog slavlja. U homiliji je podsjetio na potrebu da budemo vjerodostojni kršćanski svjedoci na osobnoj, obiteljskoj i zajedničarskoj razini te je Crkvu u Libanonu potaknuo da “održi živom i djelotvornom poruku ‘suživota’, koja je karakteristična za zemlju cedrova”.

U utorak 25. lipnja, Kardinal je posjetio prihvatni centar za osobe s invaliditetom u Chabrouchu, gdje je razgovarao s korisnicima centra, slušajući svjedočanstva o aktivnostima pomoći i razgovarajući s volonterima o njihovom iskustvu.

Kasno je stigao u sjedište Maronitskog patrijarhata u Bkerkeu kako bi se sastao s Njegovim Blaženstvom kardinalom Becharom Boutrosom Al-Raïem, antiohijskim maronitskim patrijarhom, Njegovim Blaženstvom Youssefom Absiom, melkitskim grkokatoličkim patrijarhom, Njegovim Blaženstvom Raphaëlom Bedrosom XXI Minassianom, patrijarhom Armenske Katoličke Crkve, mons. Césarom Essayanom, apostolskim vikarom Beiruta i drugim maronitskim biskupima.

Na susretu i ručku bili su prisutni i Njegova Svetost Aram I. Kehishian, katolikos Armenske apostolske crkve Cilicije, Elias Audi, grčki pravoslavni mitropolit Bejruta, predstavnici drugih patrijaršija i poglavari Crkava, kao i šeik Abdel Latif Deryan, sunitski veliki muftija Libanonske Republike, šeik Sami Abi El-Mouna, duhovni poglavar Druza, šeik Ali Qaddour , voditelj alavitskog vijeća i mnogi drugi, uključujući i neke političare iz kršćanskih stranaka. Na kraju su vjerski poglavari ponovili svoju obvezu da će moliti za kraj rata te su uputili apel za mir.

Dan je završio posjetom svetištu svetoga Šarbela u Annayi, gdje je kardinal Parolin slavio Večernju sa zajednicom redovnika libanonskog maronitskog reda te drugim okupljenim redovnicama i redovnicima iz Libanona, koje je potom pozdravio. U homiliji je Kardinal pozvao redovnike i redovnice da pomognu libanonskim obiteljima u poteškoćama, posebice na području obrazovanja. Večer je završila trenutkom molitve na grobu svetog Šarbela, gdje je Kardinal njegovom zagovoru povjerio nakane Pape, sveopće i Crkve u Libanonu te je molio za mir u svijetu.

U srijedu, 26. lipnja, Kardinal je slavio misu u svetištu Notre Dame du Liban, a potom je posjetio Zdravstveni centar Svetog Ivana Krstitelja u Ain El Remmanehu, kojim upravlja Malteški red, a koji djeluje kao ambulanta. Razgovarao je s liječnicima i zdravstvenim osobljem te s pacijentima potičući ih na čvršću nadu.

Potom je Kardinala u Ain el-Tinehu primio gosp. Nabih Berryja, predsjednik Nacionalne skupštine, a potom se Kardinal uputio u Grand Serail Palace, gdje se sastao sa gosp. Najibom Mikatiem, premijerom u ostavci. S libanonske strane prisutni su bili gosp. Henri Khoury, ministar pravosuđa u ostavci, g. Mahmoud Makkieh, glavni tajnik Vijeća ministara u ostavci, g. Hani Chemaitelly, glavni tajnik Ministarstva vanjskih poslova i iseljenika, te neki savjetnici premijera. U Grand Serailu, Kardinal je  dao izjavu za tisak, nadajući se miru u regiji i tražeći da se izbori za predsjednika Libanonske Republike održe što je prije moguće.

Kardinal se vratio u Vatikan u četvrtak 27. lipnja, donoseći sa sobom lica i nade libanonskog naroda i njihovu veliku želju za postizanjem institucionalne, gospodarske i društvene stabilnosti, što je doista hitno. (kta/ika)


© L’Osservatore Romano. Za pristup cjelovitom sadržaju, više informacija možete saznati ovdje.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sahranjena Klanjateljica Krvi Kristove s. Dominika Santro rodom s Kupresa

Katoličke vijesti

Papa: Oholost, porok koji truje osjećaj bratstva

Katoličke vijesti

Predstavljena knjiga “Bog i ti”

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti