Kardinal Parolin posjetio humanitarne projekte Malteškog reda u Libanonu – Vatican News
Svijet

Kardinal Parolin posjetio humanitarne projekte Malteškog reda u Libanonu – Vatican News

Vatikanski državni tajnik boravi u Libanonu u vrijeme pojačanih napetosti dok se nastavlja nasilje na njegovoj južnoj granici s Izraelom, a zemlju i dalje muči razorna društveno-političko-ekonomska kriza. Posjet kardinala Parolina donosi ohrabrenje humanitarnoj pomoći lokalnog Malteškog reda i nadu opkoljenom stanovništvu.

Od Delphine Allaire i Linde Bordoni

Kardinal Pietro Parolin boravi u petodnevnom posjetu Libanonu, gdje se susreće s crkvenim i civilnim vlastima te obilazi humanitarne projekte i programe koje vodi Malteški red u Libanonu.

Njegov posjet dolazi u trenutku kada analitičari kažu da bi se rat između Izraela i Hamasa mogao prebaciti na izraelsku sjevernu granicu s Libanonom, gdje su se borbe sa skupinom Hezbollah koju podržava Iran intenzivirale posljednjih tjedana.

Povratak nasilja u zemlju izbacio je iz tračnica nadu da je najgora politička i gospodarska kriza koja je mučila Libanon u posljednje četiri godine ostavljena iza sebe.

Slaveći misu u Bejrutu na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja u ponedjeljak, vatikanski državni tajnik obnovio je apel pape Franje “svima onima koji imaju odgovornost, kako bi izbor [Lebanese] Predsjednik bi se mogao dogoditi brzo i da bi zemlja ponovno mogla pronaći institucionalnu stabilnost toliko potrebnu da se ozbiljno suoči s trenutnim izazovima.”

Kardinal Parolin slavi misu u Bejrutu

Kardinal Parolin slavi misu u Bejrutu

U utorak, kardinal, u pratnji veleposlanika Malteškog reda u Libanonu i državnih dužnosnika, obilazi zdravstvene službe organizacije i socijalnu pomoć.

Govoreći za Radio Vatikan, Oumayma Farahpročelnik za komunikacije i prikupljanje sredstava Malteškog reda Libanona, objasnio je da je posjet bio u planu posljednje dvije godine i da je Providnost takva da se odvija u ovo posebno kritično vrijeme:

Poslušajte intervju s Oumaymom Farah

“Posjet kardinala Parolina zapravo je planiran prije dvije godine,” rekao je Farah, budući da ga je predsjednik libanonskog ogranka Malteškog reda pozvao da posjeti zemlju. “Nažalost, prije nije mogao, ali Providnost je uspjela!” dodala je.

Stoga je, objasnila je, kada je prihvatio poziv odabrao da to učini u vrijeme koje ne samo da se poklopilo s proslavama nacionalnog blagdana Svetog Ivana Krstitelja, sveca zaštitnika Malteškog reda, nego i “u trenutku kada bio je prijeko potreban zemlji.”

“Njegov primarni cilj bio je doći i slaviti ovu misu i posjetiti djela Malteškog reda u Libanonu jer je toliko toga čuo.”

Ali zapravo, nastavio je Farah, pokazalo se da posjet kardinala Parolina “ima puno, puno veći simbol, jer je sa sobom donio poruku nade libanonskom narodu.”

Malteški red Libanon

Farah je objasnio da Libanonski malteški red već 70 godina služi ljudima u potrebi diljem zemlje iu najudaljenijim područjima.

Trenutno provodi 60 projekata i programa u zdravstvenom, socijalnom i agrohumanitarnom sektoru diljem zemlje.

Rekla je da je kako bi mogao bolje odgovoriti na gospodarsku krizu, koja pogađa 80% stanovništva “lišavajući ljude njihovih najosnovnijih prava”, Red je razvio nove programe poput agrohumanitarnog koji teži i kratkotrajnom i dugotrajnijem -term utjecaj. Kratkoročno gledano, cilj mu je poboljšati dostupnost i pristup hrani pomažući poljoprivrednicima da održe svoju proizvodnju. Dugoročno gledano, usmjeren je na poboljšanje otpornosti prehrambenih sustava promicanjem održive proizvodnje, u skladu s ciljevima održivog razvoja UN-a, posebno SDG 2: „Iskorijeniti glad, postići sigurnost hrane i poboljšanu prehranu te promicati održivu poljoprivredu”.

slika datoteke agro-humanitarnog projekta Malteškog reda Libanon

slika datoteke agro-humanitarnog projekta Malteškog reda Libanon

Popunjavanje praznine

Oumayma Farah je bila jasna da organizacija ne “upada kako bi kompenzirala tamo gdje država ne uspijeva”, naš cilj, izjavila je ona, “uopće nije zamijeniti državu.”

“Naš cilj je moći osnažiti ljude, vratiti im dostojanstvo i popuniti prazninu”, rekla je.

“Cilj Malteškog reda u Libanonu je osnažiti ljude, vratiti im dostojanstvo i popuniti prazninu.”

Dakle, dodala je, “Kada država povrati svoj suverenitet i svoj entitet i svoju misiju, tada ćemo je moći pratiti.”

Protekle tri godine, nastavio je Farah, praznina koju organizacija popunjava je u zdravstvenom sektoru, “točnije zadržavanjem liječnika, pružanjem kvalitetnih konzultacija, a posebno lijekova, kojih u cijeloj zemlji nije bilo na zalihama.”

Ima toliko ljudi, objasnila je, koji su izgubili sve zbog devalvacije libanonske lire, i zbog niza kriza koje su zadesile zemlju, poput eksplozije u Bejrutu 2020., a potom i COVID-a i posljedičnih društvenih, ekonomskih i financijski pad.

“A sada, s krizom u južnom Libanonu, toliko kriza, pokušavamo popuniti prazninu i stati uz ljude u udaljenim područjima, kao i diljem Libanona”, rekla je.

Danas je, zaključio je Farah, mreža Malteškog reda od 60 projekata i programa Libanona, diljem libanonskog teritorija, na usluzi svakoj osobi u potrebi, bez obzira na rasu, boju kože ili vjeru.

Libanonski zdravstveni program Malteškog reda

Libanonski zdravstveni program Malteškog reda

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Molitveno bdijenje Hodnja za život 2024.: ‘Moramo donijeti svjetlo u najmračnije kutove’

Katoličke vijesti

Patrijarh Pizzaballa: Prekid vatre u Gazi hitniji nego ikada – Vatican News

Katoličke vijesti

Pokušaj zabrane bump dionica propao je u Senatu nakon presude Vrhovnog suda

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti