Kardinal Parolin: NATO oružje u Rusiji, “zabrinjavajuća perspektiva”
Biskupska konferencija BiH

Kardinal Parolin: NATO oružje u Rusiji, “zabrinjavajuća perspektiva”

U prigodi predstavljanja knjige o Bernardinu Nogari u Milanu, Papin državni tajnik je odgovorio novinarima na pitanja o mogućnosti upotrebe zapadnog oružja na ruskom teritoriju: “Uznemirujuća perspektiva koja bi trebala zabrinuti svakoga komu je stalo do sudbine svijeta”. Kardinal je potvrdio humanitarno zauzimanje Svete Stolice za povratak ukrajinske djece, dok je u vezi s vatikanskim financijama rekao: “Mnogo je pretjerivanja; Papa ulaže veliki napor da uspostavi red”, piše Vatican News.

Dok se u Europi povećava popis zemalja koje ukidaju zabranu uporabe NATO oružja na ruskom teritoriju, državni tajnik kardinal Pietro Parolin govori o “uznemirujućoj perspektivi”. Odobriti ukrajinskoj vojsci da pogađa Rusiju oružjem koje su isporučile zapadne zemlje – mogućnost u središtu neformalnoga dvodnevnog samita ministara vanjskih poslova koji je jučer započeo u Pragu – dovelo bi do eskalacije koju više nitko bi mogao kontrolirati – istaknuo je državni tajnik jučer, 30. svibnja, u Milanu, u prigodi predstavljanja knjige o Bernardinu Nogari, talijanskom bankaru koji je utemeljio IOR, pod naslovom “U službi Italije i Pape”, koju je uredio Angelo Caleca.
To je doista uznemirujuća perspektiva – rekao je kardinal ne skrivajući zabrinutost zbog tih mogućih scenarija; isto bi to tako – dodao je – trebalo zabrinuti svaku osobu kojoj je stalo do sudbine našeg svijeta.

Humanitarno zauzimanje za povratak ukrajinske djece

Što se tiče Svete Stolice, ona se u kontekstu ukrajinskog sukoba nastavlja zauzimati na humanitarnoj razini, posebno – kako je novinarima rekao kardinal Parolin – po pitanju povratka u domovinu nasilno odvedene ukrajinske djece. Proces je započeo prošlogodišnjim posjetom kardinala Mattea Marije Zuppija, predsjednika Talijanske biskupske konferencije, Kijivu i Moskvi i koji se nastavlja, ne tako brzo, ali koji donosi plodove. Radimo na tim područjima, drugih prostora nema – napomenuo je kardinal.

Europski izbori

Odgovarajući na pitanja o idućim europskim izborima, državni je tajni istaknuo da stajalište Crkve nije nikada stranačko te da se – kako je rekao – ne možemo izjasniti ni za ni protiv jednog ili drugog. Međutim, napomenuo je da je važno sudjelovati, dati svoj glas, jer to znači ostvarivati i provoditi demokraciju. Istodobno valja voditi računa o vrijednostima kandidata koje su bliske, slične katoličkoj osjetljivosti. Rekao bih da su to načela kojih se trebamo pridržavati – rekao je kardinal.

Mnogo je pretjerivanja u vezi s vatikanskim financijama

Na kraju, promatrajući lik i djelo Bernardina Nogare, čovjeka Crkve vjernog Papi i Vatikanu, koji je potaknuo nov način upravljanja financijama Crkve, kardinal Parolin je naveo kvalitete koje se traže od onih koji rade na području financija ističući da te osobe trebaju biti kompetentne, poštene i transparentne. Na poticaj novinara državni se tajnik također osvrnuo na stanje vatikanskih financija. Kazao je da je Papa uložio velike napore da se financije dovedu u red, ali je istina i da je bilo mnogo pretjerivanja u vezi s vatikanskim financijama. Ne kažem lažne vijesti, nego svakako pretjerivanje – dodao je kardinal.

Prilozi Crkvi za dobro ljudi

Vjerujem da rad koji Papa obavlja može biti koristan i omogućiti Svetoj Stolici da ide mirno naprijed – primijetio je – iako je očito da opća situacija nije osobito povoljna, ponajviše što se tiče priloga vjernika. Prilozi imaju tendenciju pada, kao gotovo svugdje, također na razini biskupijā.
Prema kardinalovim riječima, “recept” je veća vjerodostojnost Crkve, da bude pouzdana i da ju se takvom osjeća. S druge strane, Crkva čini mnogo dobra, to ne smijemo zaboraviti, kao i imati pouzdanja da veliki dio onoga što se daje ide za dobrobit ljudi – napomenuo je kardinal Parolin. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

VIDEO: Potpisan sporazum za stadion Maksimir i objekte Katoličke Crkve u Gradu Zagrebu

Katoličke vijesti

Sirija: Kardinal Zenari “90% stanovništva živi ispod praga siromaštva”

Katoličke vijesti

Teolog Tomáš Halík: Sinodi treba hrabrosti da nešto promijeni u Crkvi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti