Kardinal Parolin: Demokracija je u krizi; zadaća je i katolika ispuniti ju vrijednostima
Biskupska konferencija

Kardinal Parolin: Demokracija je u krizi; zadaća je i katolika ispuniti ju vrijednostima

Državni tajnik kardinal Parolin sudjelovao je na dodjeli Književne nagrade veleposlanikā pri Svetoj Stolici, koja je ove godine pripala novinaru Pieru Damossu za njegovo istraživanje povodom šezdeset godina enciklike Pacem in Terris. Što se tiče sukoba u Ukrajini pretpostavlja da će u budućnosti biti novih puštanja zatvorenika, a uputio je i apel za Libanon iz kojega se upravo vratio: Hitno je potreban novi predsjednik, piše Vatican News.

Katkada se čini da diplomatski rad daje male rezultate, ali ne smijemo se umoriti ili podleći iskušenju rezignacije; mir je zadaća svakoga od nas počevši od svakodnevnoga života, u našim gradovima, u našim zemljama, u svijetu – istaknuo je državni tajnik kardinal Pietro Parolin u svom govoru održanom jučer, 2. srpnja u Rimu, u talijanskom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici, povodom petog izdanja Književne nagrade veleposlanikā pri Svetoj Stolici. Ovogodišnju je nagradu dobio novinar RAI-ja Piero Damosso za knjigu “Može li Crkva zaustaviti rat? Istraživanje šezdeset godina nakon Pacem in Terris” (San Paolo).

Enciklika Pacem in Terris je testament

Govoreći o nastanku i povijesnom kontekstu u kojemu je nastala enciklika Ivana XXIII., kardinal je ponovno istaknuo da je opći mir dobro koje se tiče svih bez razlike. Podsjetio je i na radio poruku upućenu 13. travnja 1963., na Veliku subotu, u kojoj je tadašnji papa istaknuo potrebu mira s Bogom, sa svim narodima i u obiteljima. Ta je enciklika – smatra državni tajnik – oporuka. I primjećuje da su te vrlo intenzivne riječi pape Roncallija baština koju treba čuvati i dati da raste, preuzimajući svatko svoju odgovornost.

Potaknuo je da se u aktualnim scenarijima sukoba koji su u tijeku u raznim dijelovima planeta insistira na diplomatskom djelovanju, u uvjerenju da će uroditi plodom i pozvao na složnost, zajednički napor i suradnju kako bismo doista bili tvorci mira kako to želi papa Franjo.

Kard. Parolin: Pojam ‘pravednoga rata’ je u reviziji

Prije samog događaja, kardinal Parolin se kratko zadržao s novinarima te, na pitanja o sukobima u Ukrajini i na Bliskom istoku, istaknuo kako rat nikada nije pravedan rat. U svjetlu dokumenta koji je objavilo Povjerenstvo za pravdu i mir Svete zemlje, u kojemu se osporava neprikladna uporaba izraza ‘pravedan rat’ u odnosu na nasilje u Gazi, kardinal je kazao kako se zna da se o pojmu pravednoga rata danas mnogo raspravlja, te istaknuo da je pravedan rat, obrambeni rat. Ali danas, s oružjem koje je dostupno taj pojam postaje vrlo težak; vjerujem da još nema konačnoga stajališta, ali taj je pojam u ponovnom razmatranju – rekao je državni tajnik.

U Libanonu je prioritet novi predsjednik

Tek što se vratio iz posjeta Libanonu, novinari su ga pitali kakva rješenja zamišlja za tu zemlju koja se nalazi na granici s Izraelom. Prvo je rješenje izbor predsjednika Republike – kazao je kardinal te istaknuo da je važno riješiti institucionalnu krizu koja šteti svemu, cijeloj zemlji te dodao da se nada aktivnoj ulozi kršćana unutar libanonskog sustava.

Potvrdio je da je kardinal Mar Béchara Boutros Al Raï aktivan akter u tom kontekstu, da je uvijek pokušavao ujediniti kršćane. Čini se da postoji volja kršćanskih stranaka da se ujedine, da predlože jednoga ili više zajednički prihvaćenih kandidata – dodao je. Na pitanje novinara postoji li dijalog sa šijitskom zajednicom, kardinal Parolin je implicirao da dijaloga ne nedostaje, ali da je problem prije svega na strani Hezbollaha; oni su u igri i imaju svojega kandidata. Valja pronaći kandidata kojega prihvaćaju sve strane.

Ukrajina. “Mislim da bi moglo biti još oslobađanja zatvorenika”

Državni je tajnik novinarima govorio i o Ukrajini, posebno odgovarajući na pitanje o prijedlogu mađarskog premijera Orbána, kao predsjednika Europske unije, ukrajinskom predsjedniku Zelenskiju za brzi prekid vatre kako bi se olakšali mirovni pregovori. Koliko ja znam, Ukrajinci su do sada uvijek odbijali – rekao je vatikanski diplomat, podsjećajući da bi za ukrajinsku Vladu, ako nema jamstava, to mogla biti samo stanka kako bi se onda krenulo iznova na još grublji, oštriji način. Zaista se nadamo – kazao je kardinal Parolin– da će doći do primirja, a zatim do pregovora.

Što se pak tiče razmjene zatvorenika za koju je Sveta Stolica uspješno posredovala, kardinal pretpostavlja da bi moglo biti drugih oslobađanja jer je to mehanizam koji djeluje – objasnio je – a koji se razlikuje od onoga u slučaju djece. U tom je slučaju uključeno više stvarnosti. U slučaju zatvorenika riječ je o razmjeni popisa koji se dostavljaju dvjema stranama, tako da pretpostavljam da će se ta aktivnost pomalo nastaviti, što je, vjerujem, vrlo pozitivno i što može stvoriti uvjete koji bi mogli također poduprijeti mir i moguće pregovore – rekao je kardinal Parolin.

Demokracija je u krizi, valja ju ispuniti vrijednostima

Razgovor se s novinarima dotaknuo i Socijalnih tjedana u Trstu koji će završiti Papinim posjetom u nedjelju 7. srpnja. Tema je tog događaja demokracija, koju kardinal smatra hitnom, jer – napomenuo je – demokracija je u krizi u mnogim dijelovima svijeta i vjerujem da je vrlo važno i za katolike da istaknu važnost i potrebu biti za demokraciju te, ponajviše, ispuniti ju vrijednostima. Demokracija nije jednostavna matematička vježba, tko ima više i tko ima manje, nego je prije svega vježba vrijednosti, nadahnjivanje vrijednostima ​koje čine mogućim zajednički društveni život. Stoga vjerujem da je prinos koji katolici mogu dati itekako valjan; nadam se da će nešto dobro proizići iz ovih socijalnih tjedana – rekao je na kraju kardinal Parolin. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa: Molimo za mir; strašno je zarađivati smrću

Katoličke vijesti

VIDEO: Mons. Ivo Tomašević gost emisije “Korizmene srijede” p.Mate Anića

Katoličke vijesti

Zavjetna misa u čast Gospi Koraćanskoj

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti