Kardinal Chow: Taoisti i kršćani mogu se udružiti kako bi izgradili skladno društvo – Vatican News
Svijet

Kardinal Chow: Taoisti i kršćani mogu se udružiti kako bi izgradili skladno društvo – Vatican News

Dok konferencija o kršćanstvu i taoizmu počinje u Hong Kongu, kardinal Stephen Chow i mons. Indunil Kodithuwakku raspravlja o važnosti dijaloga između ove dvije drevne religijske tradicije.

Autori Joseph Tulloch i Devin Watkins

“Njegovanje harmoničnog društva kroz međureligijski dijalog”.

To je tema konferencije koja je u tijeku u Hong Kongu, okupljajući kršćane i taoiste na tri dana razmišljanja i rasprava.

Konferencija – koju su zajednički organizirali Vatikanski dikasterij za međureligijski dijalog i Hong Kongova katolička biskupija i taoistička udruga – okupila je znanstvenike i stručnjake iz cijele Azije, kao i nekih europskih zemalja.

Kako se prvi dan konferencije bližio kraju, kardinal Stephen Chow, biskup Hong Konga i mons. Indunil Janakaratne Kodithuwakku Kankanamalage, tajnik Dikasterija za međureligijski dijalog, govorio je Devinu Watkinsu o dodirnim točkama između kršćanstva i taoizma.

Zajednički duh služenja

Svrha konferencije, rekao je kardinal Chow, je “pokazati kako se religije mogu udružiti kako bi postale konstruktivni partneri u izgradnji našeg društva”.

“Vizija taoističke religije,” primijetio je kardinal, “je poticanje kretanja svijeta prema miru i jedinstvu, gdje čovječanstvo i Put – rekli bismo ‘Logotipi – povezani su.”

Nada je, dodao je, da će prepoznavanje ovog zajedničkog duha služenja pomoći “vrijednosti i značenju religije [to be] bolje cijenjen u Kini.”

Poslušajte naš intervju s kardinalom Chowom

Matteo Riccijev model za dijalog

Biskup Hong Konga rekao je da kršćanstvo i taoizam “dijele vrijednosti milosrđa, jednostavnosti i ne težnje za svjetovnim postignućima”.

Istaknuo je važnost otvorenosti prema drugim kulturama i religijama, istaknuvši kako “naša Katolička Crkva prihvaća da su i oni blagoslovljeni – iako u različitim stupnjevima – božanskom objavom za razumijevanje života i duha življenja”.

Kao primjer nekoga tko je pokazao ovaj pristup, kardinal Chow ponudio je model fra. Matteo Ricci, 16thstoljeće isusovački misionar poznat po poznavanju kineskog jezika i kulture.

Fr. Ricci je, rekao je, bio “uzor za dijalog između vjere i kulture, integraciju duhovnosti konfucijanaca, budista i taoista s našom katoličkom vjerom i duhovnošću.”

“Ovo je”, istaknuo je kardinal Chow, “dobilo mnogo pohvala i poštovanja od strane kineskog naroda i kineske vlade.”

Sudionici taoističko-kršćanskog kolokvija

Sudionici taoističko-kršćanskog kolokvija

Duhovna snaga dijaloga

Monsinjor Kodithuwakku je u međuvremenu istaknuo važnost trenutaka dijaloga u današnjem nemirnom svijetu.

“Kao što svi znamo,” rekao je, “živimo u vrlo teškom vremenu. Postoji nedostatak nade, frustracija.”

„Ovakvi sastanci, dakle, prenose simboličnu poruku svijetu, da je dijalog moguć i da možemo sjediti zajedno i raspravljati, raditi zajedno i hodati zajedno.

Iz tog razloga mons. Kodithuwakku je naglasio da kršćansko-taoistička konferencija koja je sada u tijeku ima potencijal “doprinijeti ne samo Hong Kongu, već i širem svijetu.”

Svećenik Šri Lanke također je naglasio duhovnu vrijednost ove vrste razmjene.

“U ovoj vrsti dijaloga”, rekao je, “ulazimo u otajstvo Boga. Slušanje drugoga može nam pomoći da shvatimo kako se Bog i njima objavio… susrećemo sveto otajstvo drugoga.”

Poslušajte naš razgovor s mons. Indunil

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Novi program Opusa Dei ‘Mladi’ nada se odgovoriti na pitanja mladih

Katoličke vijesti

Oslobođeni finski političar i biskup vraća se na sud zbog biblijskog ‘govora mržnje’

Katoličke vijesti

SAD zahtijeva oslobađanje zatvorenog nikaragvanskog biskupa i drugih svećenika

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti