Kanfanar proslavio sv. Silvestra papu
Porečka i Pulska biskupija

Kanfanar proslavio sv. Silvestra papu

Kanfanar, jedina župa u Porečkoj i Pulskoj biskupiji koja za svog nebeskog patrona slavi sv. Silvestra papu, župnu je svetkovinu proslavila svečanim misnim slavljem u nedjelju, 31. prosinca. Obzirom da je to posljednji dan kalendarske godine bila je to ujedno i misa zahvalnica, koju je predvodio mjesni župnik vlč. Joško Listeš. Na početku je podsjetio da se osim patrona župe, čiji se lik nalazi na oltarnoj pali, toga dana obilježava i Dan iseljenika, a posljednje nedjelje u godini Crkva se spominje Svete Obitelji, na što je u homiliji župnik stavio poseban naglasak.

 Župnik je u homiliji, uz ostalo, posebno ukazao i na simbole koje vežemo uz Božić. „Bor i pšenica su simboli koje vežemo uz Božić, no može biti Božić i bez njih. Ali jaslice, koje je prve napravio sv. Franjo, nezaobilazni su element svih crkava, jer njihov opis nalazimo i u Svetom pismu. Stoga, crkva ne može postati mjesto gdje se nekoga ismijava, iskrivljava“, aktualizirao je župnik te nastavio, „Mi u crkvi možemo predstaviti samo ono što ima temelj u evanđelju.“

„Iako nam se može činiti nešto moderno, napredno, nije nužno da Crkva hvata korak s tim, da hvala korak sa svijetom, jer onda postaje svjetovna i poprima mentalitet ovoga svijeta. A Isus je rekao ‘tko hoće za mnom neka uzme svoj križ’. Nije rekao ‘postanite dio ovoga svijeta, već uzmite križ’“ posvijestio je, te nastavio „poteškoće uvijek postoje, no kad mi govorimo o Svetoj Obitelji, pred sobom imamo obitelj kakva je predstavljena u evanđelju. Ta obitelj ne napada nikoga, ne vrijeđa nikoga, ali i obitelj koja je nailazila na probleme. Ali je važno znati: ako govorimo o problemu bez Boga, izgubit ćemo se, nećemo naći lijek. Zato se raspadaju obitelji bez obzira u kakvim kombinacijama se nalazile, jer su izgubile temelj, a to Bog. Stoga, sva druga tumačenja koja nemaju temelj u Svetom pismu su proizvodno razmišljanje vlastitih  želja.“

Na pitanje ‘o kakvoj obitelji govori danas evanđelje’, propovjednik je odgovorio „O Isusu, Mariji i Josipu, i govori da Bog i njih vodi“. Pojasnio je da je to – patrijarhalna slika obitelji, u onoj najljepšoj konotaciji, slika je to očinske obitelji. Stoga, podsjetio je, nije glavni muški posao donijeti novac u kuću i pokazati mišiće, nego odgajati djecu. „Mnoštvo je prilika gdje možemo odgajati od malih nogu, svraćati pažnju na ono što je bitno. Oko nas je puno nasilja. No, kroz čije ruke prolaze svi oni od najranije dobi, tko im u glavu usađuje vrijednosti? Sve osobe koje su na putu tih mladih ljudi  imaju veliku odgovornost da im pokažu vrijednosti koje su bitne, i da ih ukore kad napuste te vrijednosti.“

 U današnjem evanđelju Bog preko anđela govori Josipu „uzmi dijete i majku njegovu“. „Da je to suvišno i nepotrebno ne bi to danas dva puta čuli u evanđelju“ naglasio je propovjednik, te pojasnio što to znači u prenesenom smislu danas „uzmi dijete i stavi ga na pravi put; uzmi ga i pokaži mu kako se moli; uzmi ga i ne stidi se prekrižiti pred njim u restoranu; uzmi ga od mobitela kad se moli prije jela; uzmi ga iz fotelje i stavi ga ispred sebe kad svećenik dođe u blagoslov kuće“. Još jednom je naglasio ulogu oca, kojemu je i Bog, poput Josipa povjerio tešku zadaću. „Tu se ne radi o pravima, tu se radi i odgovornosti koja je izričito teško, nitko normalan se ne gura na mjesta koja su teška i odgovorna“. 

Na kraju homilije još jednom je posvijestio važnost Boga na prvom mjestu, jer s Bogom se prebrode svi problemi. „Marija i Josip, unatoč nevoljama i napastima ostali su zajedno, u ljubavi jer su dopustili da Bog pomaže u njihovu životu. Dopusti Mu i ti“.

Župnik je na kraju mise, uz novogodišnje čestitke, posebno poželio dobrodošlicu još jednoj obitelji koja se je nedavno doselila u Kanfanar, obitelji Beaković. Kanfanar je, zbog pozitivnog trenda razvoja raznih privrednih grana na području te općine, te stoga i otvaranja novih radnih mjesta, poput još nekih manjih istarskih mjesta, u posljednjih nekoliko godina postao mjesto koje mlade obitelji biraju za svoje novo mjesto stanovanja.

Ujedno je okupljenim vjernicima, na temu obitelji, savjetovao kao dobro, konstruktivno štivo, knjigu „Karlo i Zita Habsburg“. Spomenuo je izvješće humanitarne akcije koju su provela djeca o Božiću, te je napomenuo da je cjelokupni iznos uplaćen organizaciji Marijini obroci.

O povijesti Kanfanara

Kanfanar je oduvijek pripadao zbornoj crkvi svete Sofije u obližnjem Dvigradu. Odatle se zborni kaptol, odlukom biskupa Vaire, preselio 1714. godine u Kanfanar, koji je postao dekanatsko sjedište. Zborni kaptol ukinut je 1843. godine. Župna crkva sagrađena je 1696. godine na mjestu manje crkve iz XIII. stoljeća. Kasnije je proširena, a posvetio ju je 1714. godine biskup Vaira. U župnoj crkvi smještena je propovjedaonica iz XIII. stoljeća iz crkve svete Sofije u Dvigradu od koje se danas naziru tek arhitektonske konture.

Zvonik župne crkve sv. Silvestra pape sagrađen je 1730. godine, odvojen je od crkve, visok je dvadeset i pet metara s tri zvona.

Župni arhiv čuva se od 1667. godine, a dekanatski, iz 1840. godine danas se čuva u Rovinju. Vjeronaučna dvorana je uz crkvu. Osnovna škola je u Kanfanaru, a područna, do četvrtog razreda, u Šošićima. Na području župe nalazi se pet groblja: Kanfanar, Brajkovići, Ladići, Draga i Jural. Župom je 1946.-1947. godine upravljao blaženi Miroslav Bulešić.

Župna crkva svetog Silvestra, pape u Kanfanaru jednobrodna je građevina s bočnom kapelom i sakristijom. Ima tri mramorna oltara. Na glavnom oltaru sa svetohraništem na oltarnoj pali se uz Blaženu djevicu Martiju nalazi i lik sv. Silvestra. U bočnoj kapeli je oltar s drvenim kipom BDM s Djetetom, okružen je renesansnim medaljonima otajstava svete Krunice, a sa strane je kip Gospe Lurdske. Oltar manjih dimenzija ima palu svetoga Antuna Padovanskog. Kameni oltar s ambonom posvećen je svetoj Sofiji, suzaštitnici župe, i okrenut je prema puku. Kamenu krstionicu s drvenim vratašcima krasi slika Isusova krštenja. Na stupu se nalaze dvije škropionice, a iznad ulaza u crkvu je pjevalište.

Iznad lijevog ulaza u sakristiju, koja se nalazi iza glavnog oltara, nedavno je postavljen vrijedan, više stoljeća stari kip BDM, koji je nedavno restauriran, a do tada je više desetljeća čuvan u župnoj kući.

U bočnoj kapeli, na staklenim policama, nalaze se dva relikvijara, s relikvijama bl. Miroslava Bulešića, nekadašnjeg župnika te župe, i sv. Valentina.

G. Krizman

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Drugu godinu za redom grančice masline spajaju Pulu i Zabok

Katoličke vijesti

Svećenici Sisačke biskupije hodočastili Putovima bl. Miroslava Bulešića

Katoličke vijesti

Župljani župa sv. Nikole Barban, sv. Mateja Cere i Sutivanca hodočastili u Nazarje

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti