Kampanja američkih biskupa o mentalnom zdravlju dobiva ‘punu snagu’ usred nacionalne krize
Svijet

Kampanja američkih biskupa o mentalnom zdravlju dobiva ‘punu snagu’ usred nacionalne krize

Pokretanje inicijative za mentalno zdravlje od strane američkih biskupa prošle godine “dobilo je veliku privlačnost”, prema jednom od njezinih vođa.

Biskup Robert E. Barron iz Winona-Rochestera, Minnesota — koji vodi Odbor Konferencije katoličkih biskupa SAD-a za laike, brak, obiteljski život i mlade — obavijestio je svoje kolege biskupe o Nacionalnoj katoličkoj kampanji za mentalno zdravlje tijekom zasjedanja 13. lipnja. Proljetna plenarna skupština USCCB-a 2024.

Skup — dio biskupske godišnje jesenske i proljetne generalne skupštine sazvane radi vođenja poslova i rasprave o raznim kanonskim i građanskim pitanjima — održava se od 12. do 14. lipnja u Louisvilleu, Kentucky, s javnim prijenosom javnih sjednica 13. i 14. lipnja putem Web stranica USCCB-a.

Kampanja USCCB-a za mentalno zdravlje pokrenuta je u listopadu 2023. pod vodstvom Barrona i nadbiskupa Borysa A. Gudziaka iz Ukrajinske katoličke nadbiskupije Philadelphije, koji predsjeda Odborom USCCB-a za domaće pravosuđe i ljudski razvoj.

Nekoliko organizacija surađivalo je s Gudziakom i Barronom u razvoju kampanje — među njima Catholic Charities USA, Catholic Health Association, National Catholic Partnership on Disability, US Society of St. Vincent de Paul, National Federation for Catholic Youth Department, National Catholic Network de Pastoral Juvenil Hispana, Nacionalni institut za službu s mladim odraslim osobama i Udruga katoličkih svećenika mentalnog zdravlja.

U svojoj uvodnoj poruci za napore, dva prelata rekla su da su njihovi ciljevi trostruki: podići veću svijest o problemu, ukloniti osjećaj stigme za one koji pate od mentalnih bolesti i “zagovarati jasnu poruku svima: svima koji treba pomoć treba dobiti pomoć.”

Gudziak (koji nije mogao prisustvovati proljetnoj skupštini USCCB-a zbog pogreba u inozemstvu) je nedavno rekao za OSV News da “svijest raste i sve više vidimo opasnosti i teret problema mentalnog zdravlja.”

Skoro 60 milijuna odraslih osoba u SAD-u, ili jedan od pet, iskusilo je mentalnu bolest 2021. godine, pri čemu je više od 14 milijuna njih prijavilo ozbiljno stanje, a više od 19 milijuna borilo se istovremeno i sa zlouporabom supstanci i s mentalnom bolešću, prema National Alliance on Mentalna bolest.

Mladost u zemlji posebno je teško pogođena: 2021. godine američki glavni kirurg Vivek H. Murthy izdao je savjet o tom pitanju, citirajući podatke koji pokazuju da je 2019. jedan od tri srednjoškolca i polovica studentica izvijestilo o osjećaju stalne tuge ili beznađe, porast od 40% od 2009.

Govoreći za OSV News krajem svibnja, Gudziak je rekao: “Još uvijek postoji mnogo stigme i straha oko bavljenja mentalnim zdravljem na holistički i profesionalan način.”

Tijekom svog izvješća na proljetnoj skupštini USCCB-a, Barron je rekao da su tijekom proteklih nekoliko mjeseci organizatori kampanje “održali rasprave za okruglim stolom oko dvije populacije na koje utječe mentalno zdravlje – naime, mladi odrasli i naše vlastito svećenstvo.”

Ti su razgovori pružili “temelj na kojem se može graditi i imati još okruglih stolova”, rekao je.

Snimka jednog takvog okruglog stola, održanog 19. ožujka, dostupna je na web stranici USCCB-a, a Barron je rekao da će nadolazeće sesije također biti objavljene na internetu.

U isto vrijeme, “rasprava, iako plodna… samo bi zagrebala površinu” krize, rekao je.

Kampanja je “doista izazvala mnogo žara među vjernicima”, rekao je Barron. “Znamo da smo na tragu nečega.”

Pozvao je prisutne biskupe da usmjere svoje rasprave o kampanji na tri točke: postojeće programe i službe u svojim biskupijama koje odgovaraju na probleme mentalnog zdravlja, strategije koje crkva može primijeniti za ublažavanje stigme povezane s izazovima mentalnog zdravlja i načine na koje “proročki glas crkve zagovara osobe i obitelji pogođene mentalnim zdravljem.”

Pridružili su se Barronu u njegovom izvješću Kerry Alys Robinson, predsjednica i izvršna direktorica Catholic Charities USA, i Brian Corbin, izvršni potpredsjednik CCUSA-e za usluge članovima.

Robinson je rekao da je većina od 15 milijuna pojedinaca koje je CCUSA opsluživala tijekom prošle godine “pretrpila neki oblik traume”, što osobu može učiniti “ranjivijom na doživljavanje krize mentalnog zdravlja ili razvoj posttraumatskog stresnog poremećaja”.

Navela je nekoliko statistika iz ankete KFF/CNN Mental Health in America iz 2022. godine, koja je otkrila da je 28% obitelji u zemlji izjavilo da ima člana kojem je bilo potrebno osobno liječenje zbog duševnih poteškoća, dok je 21% imalo člana obitelji koji je primao hitnu medicinsku pomoć liječenje od predoziranja drogom, 16% gubitak člana obitelji zbog samoubojstva, a 16% slučaj da je član obitelji doživio beskućništvo zbog mentalne bolesti.

Robinson je rekao da postati “crkva svjesna traume” podrazumijeva svijest i osjetljivost na utjecaj traume” na obitelji, dok pomaže župljanima da “prepoznaju svoje iskustvo i odgovor na traumu” i pružanje “oporavljajućih duhovnih i profesionalnih resursa” u razne načine.

Corbin je opisao neke od tih resursa, uključujući CCUSA-in Whole Hearted, župnu pomoć za podizanje svijesti o traumi koja integrira duhovnost i vjerske prakse s bihevioralnim zdravljem, i CCUSA-in Hope, pilot program za razvoj chatbota za mentalno zdravlje.

Tijekom sesije također je istaknuto iskustvo biskupa Jamesa D. Conleya iz Lincolna, Nebraska, koji je u svom pastoralnom pismu iz svibnja 2024., “Budućnost s nadom”, podijelio vlastite borbe s depresijom i tjeskobom, te kako integrirani katolik pristup mentalnom zdravlju omogućio mu je povratak u službu nakon dopusta.

“Naš san je da svi katolici diljem zemlje mole, razgovaraju, uče i zagovaraju duhovno i mentalno blagostanje u našim biskupijama”, rekao je Barron.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Ekvadorski biskupi protiv dekriminalizacije eutanazije: ‘Ljudski život je svet’

Katoličke vijesti

Unatoč progonima, ‘Crkva je još uvijek živa u Nikaragvi’, kaže svećenik

Katoličke vijesti

DeSantis ističe postignuća socijalne konzervativne politike

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti