Kako pustiti svoju obitelj u zajedništvo i slogu
Kršćanski život

Kako pustiti svoju obitelj u zajedništvo i slogu

Ne morate ovo stvarati od nule! Zapamtite, vi već imate ovo zajedništvo na temeljni način na temelju sakramenata i vašeg sudjelovanja u misi.

“Razgovarajte sa mnom o svojim mogućnostima rasta”, rekao je prijatelj dok smo prošlog tjedna asistirali na lažnom razgovoru za posao. Mladi tražitelj posla je odgovorio: “Oh … mislite na moje slabosti?” I svi smo se smijali. Tako neugodno, ali nužno pitanje! Svima nam treba prilika za rast, a velika se približava.

Poput strpljive i brižne majke, Crkva nam se obraća – kroz svoj blistavi liturgijski kalendar – s nježno izraženim pitanjima „prilike za rast“, s danima i godišnjim dobima koji, parafraziramo svetog Ivana Pavla II., „otkrivaju čovjeka samome sebi“.

Uz svetkovinu Presvetog Trojstva, možda je otkrivajuće pitanje Crkve: “Možete li mi reći nešto o svom odnosu s Osobama Trojstva i kako se to pokazuje za vas u tipičnom danu?”

I ovdje bi mnogi od nas mogli zastati … pitajući se kako povezati najveća misterija ikada s našim užurbanim životima, dugim popisima, rasporedima, neraspoloženim tinejdžerima, financijskim brigama, ovisnošću o ekranu ili najnovijem nesporazumu s našim supružnikom.

Da nam pomogne, Crkva nas na nedjelju Trojstva poziva da se sjetimo da je naš zajedništvo s Trojstvom i jedno s drugim je nešto što razvijamo — kroz našu suradnju s Božjom milošću. Ali ova odgovornost dolazi s nekim sjajnim vijestima: imamo snažan osjećaj već dobio ovaj neusporedivo lijep, nezasluženi dar! mi smo oba surađujući s Bogom u produbljivanju ovog odnosa s osobama Trojstva, i već ga posjedujemo.

Zadani operativni sustav

Za početak, svatko od nas stvoren je u “imago Dei”, slika trojstvenog Boga. Trinitarna zajednica naš je zadani operativni sustav. Odnos i zajednica upisani su u našu najdublju dušu. I s našim krštenjem, ova slika je oživljena božanskim prebivalištem u našim dušama.

I jednako tako oduzima dah: Trinity je zadani operativni sustav za svaka obitelj. Kao Katekizam nezaboravno kaže: “Kršćanska obitelj je zajedništvo osoba, znak i slika zajedništva Oca i Sina u Duhu Svetom” (2205).

Vaša obitelj je “malo Trojstvo”, a vaš dom domaća crkva, “Kuća Trojstva”, prebivalište našeg trojstvenog Boga.

5 razina

Vaš intervju s Crkvom ide dobro… ali što je s onim drugim dijelom pitanja: “…možete li mi reći kako vam se to čini u tipičnom danu”?

Ono što smo naučili tijekom godina u Trinity House Zajednicaje da je odgovor na ovo pitanje peterostruk, odražavajući rastuće, a potom i preplavljujuće zajedništvo s Trojstvom dok se krećemo kroz pet “razina” doma i obiteljskog života.

Evo, pogledajmo samo Razinu 1, Vjerski život (i provjerimo Razine 2-5, Osoba i odnosi, Ekonomija kućanstva, Obiteljska kultura i Ugostiteljstvo i usluga na našem web stranicagdje možete pristupiti besplatnoj 60-minutnoj radionici).

Razina 1: Život vjere. Na ovoj prizemnoj razini vašeg obiteljskog života, vi primiti zajedništvo vaše obitelji od Boga. Koje olakšanje! Ne morate ovo stvarati od nule! Sjećam te se već imam ovo zajedništvo na temeljni način na temelju sakramenata i vašeg sudjelovanja u misi.

3 koraka

I da, možeš razvijati ovo zajedništvo. Evo nekoliko praktičnih koraka za početak:

  • Ponovo zatražite svetu subotu. Previše nas dopušta da nam zauzetost i smetnje oduzmu ono što Bog ima za nas svake nedjelje: sveto, obnavljajuće bogoslužje; prestanak težnje; sladak, dubok odmor; duboka povezanost s našim voljenima; osvježeni Njegovim životom u nama. Napravite jedan mali korak ovaj tjedan da budete namjerniji u vezi nedjelje.
  • Napravite prekrasan kućni oltar. Atraktivan kućni oltar — možda s kipom, cvijećem, raspelom, Biblijom i posvetama — vašoj će obitelji dati središnju točku, duhovno središte gravitacije i mjesto za okupljanje u svakodnevnoj molitvi.
  • Vježbajte “Predaju” u svakodnevnom životu.Svi znamo koliko smo skloni samopouzdanju, našem “projektu samoopravdanja” i “ispunjavanju svojih potreba”. Kako bismo se suprotstavili ovom moćnom ostatku istočnog grijeha, trebamo se svakodnevno predavati Gospodinu, pozivajući Njegovu milost da teče kroz našu “kuću Trojstva”, u naše brakove, obitelji, prijateljstva i posao.

I kao što naš obiteljski život može odražavati ljubavno zajedništvo Trojstva, tako mogu i naši životi u zajednici – u odnosu s drugim obiteljima u našim župama. Zato smo pokrenuli društvene grupe Trinity House — obitelji koje se redovito okupljaju, zajedno uče kako unijeti “okus raja” u svoje domove i zajednice.

Kao što je jedan mladi tata opisao okupljanje zajednice Trinity House, “To je kao večer za izlazak, obiteljska večer i proučavanje Biblije, sve zajedno.” A kao župnik sudionik vlč. Michael Weibley, OP, rekao je: “Jedan od stvarnih zaključaka je ohrabrenje koje dobivaju od drugih parova i obitelji da žive vjeru. Razgovaraju o stvarima na zajednički način, a zatim stvari provode u praksi kod kuće. Pomaže im da postanu sjajni muževi i žene i sjajne majke i očevi.”

Ako je istina ono što kaže jedan pjesnik – da nas “ljubav zove stvarima ovoga svijeta” – koliko nas više ljubav Božja, koju na tako poseban način sagledavamo na nedjelju Trojstva, iznova poziva na zajedništvo u prijateljstvo, brak, obitelj i zajednica? Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu!

~

Soren & Ever Johnson su osnivači i direktori Trinity House Zajednicasa župama u 8 država domaćina Trinity House zajednice grupe.

Colombe_fresque_Maurice_Denis.jpg
noćni crtež Marija Josip Isus rođenje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sinodalnost je trenutak odluke, a ne nešto što će se dogoditi samo po sebi » Tekstovi

Katoličke vijesti

Kolumna iz Španjolske: Skandal sa zlostavljanjem mogao bi značiti kraj Rimokatoličke crkve u Španjolskoj

Katoličke vijesti

Papa Franjo uputio se u Veneciju u posjet ženskom zatvoru

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti