Kako je Oče naš povezan s krštenjem i potvrdom
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

Kako je Oče naš povezan s krštenjem i potvrdom

Izmolivanje molitve Oče naš na krštenju i krizmi oduvijek je bio važan dio dobrodošlice u Katoličku Crkvu.

Ne treba čuditi da se molitva koju je Isus poučio svoje učenike nalazi u glavnim sakramentima inicijacije, krštenja i potvrde.

The Katekizam Katoličke Crkve objašnjava kako se Oče naš pojavljuje u ova dva sakramenta:

U Krštenje i Potvrda, predaja (tradicija) molitve Gospodnje označava novo rođenje u božanski život. Budući da je kršćanska molitva naše obraćanje Bogu samom Božjom riječju, oni koji su „nanovo rođeni“. . . kroz živu i postojanu Božju riječ” nauče zazivati ​​svog Oca jednom Riječju koju uvijek čuje. Od sada to mogu činiti, jer je pečat pomazanja Duha Svetoga neizbrisivo stavljen na njihova srca, uši, usne, zapravo cijelo njihovo sinovsko biće.

CCC 2769

Obred krštenja djeteta ima Oče naš u svojoj liturgiji, ali ovo “predanje” molitve Gospodnje je istaknutije u OCIA-i (Red kršćanske inicijacije odraslih).

Postoji cijela liturgija koja se često slavi u OCIA-i, obično tijekom korizme prije nego što se katekumen krsti na Vazmenom bdijenju.

Katekumeni

U liturgiji (ili ponekad tijekom nedjeljne mise), katekumenima se daje Očenaš, koji ponekad uključuje stvarni svitak na kojem je otisnut Oče naš.

TimRCIA objašnjava na svojoj web stranici: “Razlog za predstavljanje Očenaša također je ključan. ‘Očenaš ih ispunjava dubljom spoznajom novog duha posinjenja po kojemu će Boga zvati svojim Ocem, osobito usred euharistijskog okupljanja.’”

Predaja molitve Oče naš je tradicija koja seže još u ranu Crkvu i o njoj su pisali mnogi tadašnji kršćanski pisci:

To je razlog zašto većina patrističkih komentara na Oče naš upućena je katekumenima i neofitima. Kad Crkva moli Očenaš, uvijek je narod sastavljen od “novorođenih” koji moli i dobiva milosrđe.

CCC 2769

Sakrament potvrde je jačanje milosti primljenih na krštenju i odrasli katekumeni uvijek primaju oba sakramenta u isto vrijeme na Vazmenom bdijenju.

Na taj se način Oče naš ponovno izgovara na krizmi, ali sada s obnovljenom snagom, nakon što je primio darove Duha Svetoga.

Molitva Gospodnja igra ključnu ulogu u uvođenju novog kršćanina u život u koji sada kreću.

ODRASLI-SAMI-CRKVA-shutterstock
Isus Krist

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Bog se bori za našu slobodu bogoslužja

Katoličke vijesti

Kako nas Oče naš može dovesti do Božje volje za naše živote

Katoličke vijesti

Svi smo mi grešnici pozvani na zajedništvo sa Savršenim Bogom

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti