Kako je Euharistija proizašla iz Isusova Presvetog Srca
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

Kako je Euharistija proizašla iz Isusova Presvetog Srca

separatorStvoreno pomoću programa Sketch.

Nagelova fotografija | Shutterstock

Isusova je ljubav toliko potekla iz njegova srca da mu je uspostavio način da ostane prisutan u svijetu u svetoj Euharistiji.

Dva blagdana koja su međusobno povezana su blagdan Tijelova i Presvetog Srca Isusova. Čak se i slave u razmaku od nekoliko dana.

Ovo nije slučajnost, kao blagdan Tijelova dobio je “oktavu”, što znači da će duhovne teme koje se slave na Tijelovo ostati primarni fokus crkvene liturgije ukupno osam dana.

Tako je bilo stoljećima, a tijekom 17. stoljeća sveta Margareta Marija Alocque imala je privatnu viziju u kojoj joj je Isus otkrio svoje srce i rekao: “Molim te da prvi petak nakon oktave Tijelova bude odvojen kao poseban blagdan u čast Moga Srca.” Zabilježeno je da je to viđenje imala za vrijeme euharistijskog klanjanja, s Presvetim izloženim na oltaru.

Kao napomena, ova oktava je više nije u kalendaru Crkve i blagdan Tijelova uvelike se slavi nedjeljom, a blagdan Srca Isusova u petak nakon njega.

Isusovo srce

Papa Benedikt XVI. komentirao je ovu vezu u svojoj 2011. godini homilija na blagdan Tijelova:

Sve počinje, moglo bi se reći, iz srca Kristova koji je na Posljednjoj večeri, uoči svoje muke, zahvaljivao i hvalio Boga i time snagom svoje ljubavi preobrazio smisao smrti s kojom je krenuo u susret. Činjenica da je oltarski sakrament dobio naziv “euharistija” – “zahvala” – izražava upravo ovo: da se mijenjanje tvari kruha i vina u Tijelo i Krv Kristovu je plod dara koji je Krist učinio od sebe, dara ljubavi jače od smrti, božanske ljubavi koja ga je uskrisila od mrtvih.

Dalje objašnjava kako je Euharistija nastala iz ljubavi u Isusovu srcu:

Zato je Euharistija hrana vječnog života, Kruh života. Iz Kristova srca, iz njegove “euharistijske molitve” uoči njegove muke struji onaj dinamizam koji preobražava stvarnost u njezinoj kozmičkoj, ljudskoj i povijesnoj dimenziji. Sve proizlazi od Boga, od svemoći njegove Trojstvene ljubavi, utjelovljene u Isusu. Kristovo je srce prožeto tom Ljubavlju; stoga može zahvaljivati ​​i hvaliti Boga i u susretu s izdajom i nasiljem te na taj način mijenja stvari, ljude i svijet.

Sljedeći put kada budete slavili bilo koju od svetkovina, prisjetite se duhovne veze između njih i kako je Euharistija dar iz Kristova srca.

TIJELO KRISTOVO
ksiądz w koloratce podczas modlitwy

Uživate li na Aleteiji?

Članci poput ovih besplatno su sponzorirani za svakog katolika uz podršku velikodušnih čitatelja poput vas.

Pomozite nam da nastavimo donositi evanđelje ljudima posvuda kroz poticajne katoličke vijesti, priče, duhovnost i još mnogo toga.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Molite Litanije Bezgrješnom Srcu Marijinu

Katoličke vijesti

Daj Mariji krunu duhovnog cvijeća ovaj mjesec

Katoličke vijesti

Novi lekcionar bit će spreman do adventa u Engleskoj i Walesu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti