Kako ću znati je li to smrtni grijeh?
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

Kako ću znati je li to smrtni grijeh?

Svatko zna — ili gotovo svatko zna — da postoje moralno dobra i moralno zla djela. Ali kada je djelo ne samo pogrešno nego grješno? I posebno smrtno grešno? Uostalom, kao što sveti Ivan kaže, “svaka nepravda je grijeh, ali postoji grijeh koji nije smrtan” kao što “postoji grijeh koji je smrtan” (1. Ivanova 5:16,17). Smrtni je grijeh onaj koji “uništava u nama ljubav bez koje je nemoguće vječno blaženstvo. Neprekajana, donosi vječnu smrt” (KKC 1874). To je ono što ga čini “smrtnim” ili smrtonosnim: zauvijek nas odvaja od Boga, osim ako nije “otkupljen pokajanjem i Božjim oproštenjem” (KKC 1861).

Hvala Bogu, nije svako zlo djelo smrtno grešno. Dakle, kako znamo koji je koji? Baš kao što postoje tri sastojka u procjeni moralnog postupka (objekta, namjere i okolnosti), tako da postoje tri sastojka u smrtnom grijehu: (1) “teška stvar”, (2) “puno znanje” i (3) “namjerni pristanak”. A Katekizam je jasan da sva “tri uvjeta moraju zajedno biti ispunjena” (1857).

Ako su sva tri ispunjena, to je smrtno grešno. Inače, “netko počini laki grijeh kad se u manje ozbiljnoj stvari ne pridržava standarda propisanih moralnim zakonom, ili kad se ogriješi o moralni zakon u teškoj stvari, ali bez punog znanja ili bez potpunog pristanka” (KKC). 1862). To je još uvijek problem, budući da laki grijeh “slabi milosrđe” i “spriječava napredak duše u vršenju vrlina i prakticiranju moralnog dobra”, a “namjerni i nepokajani laki grijeh nas malo-pomalo navodi da počinimo smrtni grijeh, ” ali laki grijeh ne (sam po sebi) “grešnika lišava posvećujuće milosti, prijateljstva s Bogom, milosrđa i posljedično vječne sreće” (KKC 1863).

Što znači “teška materija”? To znači da je grijeh ozbiljan. Ali kako procijeniti ozbiljnost grijeha? Katekizam je izričit o teškoj naravi pojedinih grijeha, uključujući svetogrđe (2120), bogohuljenje (2148), krivokletstvo (2152), namjerno izbjegavanje mise nedjeljom i obvezne blagdane (2181), ubojstvo (2268), mržnju prema bližnjemu. “kada mu netko namjerno želi teško zlo” (2303), prostitucija (2355), spolni odnosi izvan braka (2390) i dodvoravanje koje “čini suučesnikom u tuđim porocima ili teškim grijesima” (2480). Sveti Pavao također daje popise u Galaćanima 5:19-21 i 1. Korinćanima 6:9-10 grijeha čiji činitelji neće “nasljedovati kraljevstvo Božje”. Ali nijedan od ovih popisa nije iscrpan.

U širem smislu, Katekizam kaže da je “grobna materija određena Deset zapovijedi” (1858.), ukazujući na Isusove riječi upućene bogatom mladiću. Kad ga čovjek upita: “Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?”, Isus odgovara: “Znaš zapovijedi: ‘Ne ubij, ne čini preljuba, ne ukradi, ne svjedoči lažno, ne varaj, poštuj oca i majku’” (Mk 10,17.19). Čini se da je Isusova jasna implikacija da oni koji počine preljub, kradu itd. neće naslijediti vječni život.

Čak i ovdje postoje dva važna upozorenja. S jedne strane, nije svako kršenje deset zapovijedi smrtni grijeh. Na primjer, osoba koja ukrade dolar je ne nužno proklet. S druge strane, nije svaki smrtni grijeh izravno i očito kršenje Deset zapovijedi. Sveti Toma Akvinski razmatra ovaj prigovor izravno u razmatranju grijeha proždrljivosti: “Svaki smrtni grijeh protivan je odredbi Dekaloga: a to se, očito, ne odnosi na proždrljivost.” Akvinski tvrdi da je proždrljivost neizravno kršenje Treće zapovijedi (svetkovanje subote) time što nas odvraća od svetosti. To je čudan odgovor, ali on objašnjava: “Nisu svi smrtni grijesi izravno suprotstavljeni zapovijedima Dekaloga [Ten Commandments], ali samo one koje sadrže nepravdu: jer se zapovijedi Dekaloga posebno odnose na pravdu i njezine dijelove.” Drugim riječima, Deset zapovijedi postavljaju “prva načela” moralnog zakona; oni nisu iscrpan popis svih ozbiljnih grijeha. Pravo pitanje je sljedeće: je li ovo ponašanje koje nešto drugo stavlja iznad Boga ili me odvraća od Boga? Ako je tako, to je ozbiljna stvar.

U razmatranju je li grijeh smrtan ili nije, važne su okolnosti. Na primjer, Katekizam ističe da “treba voditi računa i o tome kome je učinjena nepravda: nasilje nad roditeljima je samo po sebi teže od nasilja nad strancem” (1858). Isto tako, krađa od viška bogatstva milijunaša manje je zlo od krađe hrane gladnog čovjeka. Uzimajući primjer laganja, Katekizam objašnjava kako odrediti težinu grijeha: „Težina laži mjeri se prema prirodi istine koju iskrivljuje, okolnostima, namjerama onoga koji laže i pretrpljenoj šteti. svojim žrtvama. Ako laž sama po sebi predstavlja samo laki grijeh, ona postaje smrtna kada teško šteti vrlinama pravednosti i milosrđa” (2484).


Ako vam se svidio ovaj članak, obratite pažnju na novu knjižicu s 20 odgovora Joea Heschmeyera, “Dobro i zlo”, koja uskoro dolazi u Catholic Answers dućan.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Jeste li znali da je 4. svibnja blagdan Torinskog platna?

Katoličke vijesti

2 Vrline kojima sveta Rita može poučiti 21. stoljeće

Katoličke vijesti

Što znači molitva “Dođi kraljevstvo tvoje”?

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti