​Josip Sarić zaređen za đakona u varaždinskoj katedrali
Varaždinska biskupija

​Josip Sarić zaređen za đakona u varaždinskoj katedrali

​Josip Sarić zaređen za đakona u varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 23. 3. 2024.


Svečanim euharistijskim slavljem u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Varaždinu s obredom đakonskog ređenja u subotu, 23. ožujka, predsjedao je varaždinski biskup Bože Radoš i za đakona zaredio Josipa Sarića iz Župe sv. Vida u Varaždinu.


Na početku slavlja biskup Radoš je istaknuo da „smo danas došli sa željom jasno čuti poziv apostola u Jeruzalemu: ‘Dajte braćo, izaberite čestite ljude, koji su na dobrom glasu, pune vjere i Duha Svetoga, da ih možemo pridružiti našoj službi’. Taj poziv dopire do nas kao zahtjev. Danas ćemo izabrati jednoga među nama za ovu službu“.

„Ovo je događaj u kojem zajednica i apostoli – svećenici imaju podijeljene uloge, ali s istim ciljem. Zajednica promatra i bira među sobom one koji su dostojni za službu oltara. Josipovo ime odjeknulo je u zajednici, a on je glasno rekao ‘Evo me!’. Pozvan je posluživati kod oltara, ali i onima koji su u potrebi“, rekao je na početku homilije mons. Radoš te nastavio tumačiti liturgijska čitanja koja je ređenik izabrao.

U nastavku homilije govorio je o Pavlovu pismu Timoteju te naznačio važnost đakonske službe. „Hoćeš li otajstvo vjere čuvati u čistoj savjesti“, postavio je biskup pitanje ređeniku te naglasio kako se vjera u čistoj savjesti čuva kao polog, kao dar onima kojima će biti poslan.

„Biti pastir ili najamnik? Što želim biti? Svatko će reći da želi biti dobar pastir!“, rekao je nadalje biskup tumačeći evanđelje. „Dobar pastir ne napušta ni onda kad dolaze teškoće, opasnosti, kad dolazi vuk. Isus je naš dobar pastir. Stalo mu je do svakog od nas. Tebi, Josipe, želi reći da mu je stalo do tebe, stoji čvrsto uza te“, istaknuo je. Dodao je kako su pastiri poslani donositi siromasima blagu vijest te naglasio da to mogu samo oni koji imaju iskustvo Onoga koji čvrsto stoji uz njih, koji ne dopušta da ih zlo – vuk, proguta.

„Jedna od bitnih službi đakona je navijestiti evanđelje, proći kroz Isusovu muku, smrt i uskrsnuće, kako bi nadahnut mogao izdahnuti ono što je Duh Božji stavio u njega“, kazao je. „Neka ti Gospodin da milost da se na njega možeš osloniti, neka ti se otajstvo Njegove muke prikaže kao otajstvo Isusove ljubavi koja će roditi Radosnu vijest koju dalje pronosi. Neka Gospodin uvijek bude na tvome putu!“, poručio je biskup Radoš ređeniku zaključivši homiliju.

Na kraju mise biskup je zahvalio Bogu što je Josipa doveo do đakonskog ređenja i pridružio ga svojim službenicima. Zahvalio je i svima koji su ga pratili kroz život: majci, bratu, zajednicama u kojima je rastao – u Župi Prijedor u kojoj je rođen, Župi sv. Vida u Varaždinu u kojoj je primio euharistiju i ostale sakramente te Župi sv. Josipa u Varaždinu u kojoj pastoralno pomaže. Zahvalio je obojici župnika ovih župa, ali i zajednicama koje su ga pratile i dopratile do današnjega dana. Poručio im je da i dalje mole za njega jer Josipa čeka još prezbitersko ređenje. Spomenuo se i salezijanaca u čijoj je zajednici Josip stasao i u kojoj je primio salezijanski duh. Zahvalio je i Nadbiskupskoj bogoslovnoj zajednici u Zagrebu. „Molimo svi za naša tri đakona, a posebno za nova duhovna zvanja. Bog uvijek zove. Naša molitva je otvaranje prostora za Njegovu riječ, a na nama je da prepoznamo glas Dobroga Pastira. Neka na tu nakanu moli cijela Crkva“, poručio je biskup Radoš.

Na misnom slavlju koncelebrirali su umirovljeni biskup Josip Mrzljak, vikar za kler Varaždinske biskupije preč. Anđelko Košćak, prefekt u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu vlč. Josip Đurin, duhovnik vlč. Ivan Grbešić, župnik Župe sv. Vida kojoj ređenik priprada fra Dejan Lecić, OFMCap., župnik Župe u kojoj je ređenik pastoralni pomoćnik vlč. Leonardo Šardi te dvadesetak drugih svećenika. U slavlju su sudjelovala i četiri đakona, a pjevanje je predvodio zbor Via iz Župe sv. Vida.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika


Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nedjelja Božje riječi i misa za jedinstvo kršćana u varaždinskoj katedrali

Katoličke vijesti

Božićni mjuzikl Katoličke osnovne škole Svete Uršule

Katoličke vijesti

Biskup Radoš na svetkovinu Rođenja Gospodinova: „Božić je pun paradoksa“

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti