Još jedna crkva iz bizantskog doba u Turskoj koja će biti pretvorena u džamiju
Svijet

Još jedna crkva iz bizantskog doba u Turskoj koja će biti pretvorena u džamiju

ACI MENA, 13. veljače 2024. / 11:00 sati

Nakon što je služila kao muzej više od 79 godina, turska vlada nastavlja s planovima da Crkvu Svetog Spasa u Istanbulu pretvori u džamiju.

Oslikavajući vraćanje 2020 Aja Sofijamolitve i islamski obredi ponovno će se obavljati u drevnoj crkvi, javlja Fides, informativna služba Papinskih misijskih djela.

Crkva Svetog Spasa, također poznata kao crkva Chora, prepoznata je kao jedan od najvažnijih bizantskih dragulja u svijetu i ukrašena je mnogim jedinstvenim ikonama i freskama.

Turski mediji, posebice islamistički dnevnik Yeni Şafak, prvotno su izvijestili da će se džamija ponovno otvoriti za islamske molitve 23. veljače 2023. Međutim, turska Glavna uprava za institucije unutar vladinog Ministarstva kulture i turizma zanijekala je izvješće, potvrđujući da je otvaranje datum ostaje nenajavljen.

Projekt prenamjene muzeja u džamiju započeo je 2020. godine, s planovima da se realizira do listopada te godine. Radovi na obnovi odgodili su projekt. Prema turskim medijima, ova dugogodišnja inicijativa, nazvana “Kariye džamija”, konačno je urodila plodom.

Crkva Svetog Spasitelja u Chori u Istanbulu, Turska.  Zasluge: Wikimedia Commons
Crkva Svetog Spasitelja u Chori u Istanbulu, Turska. Zasluge: Wikimedia Commons

Smještena na sjeveroistoku povijesnog središta Istanbula u blizini Adrianopolskih bizantskih vrata, crkva Svetog Spasitelja izgrađena je u 12. stoljeću i obnovljena početkom 14. stoljeća. Nakon osvajanja Carigrada, Osmanlije su zadržale zgradu takvu kakva jest sve do njezine pretvorbe u džamiju 1511. godine. Tada su veličanstvene freske i ikone potpuno ožbukane.

Na kraju Drugog svjetskog rata arheolozi i povjesničari otkrili su dugo skrivana remek-djela na zidovima. Godine 1945. zgrada je postala muzej, a vjerski obredi u njoj su zabranjeni.

Međutim, u kolovozu 2020. turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan poništio je odluku iz 1958. kojom je muzej uspostavljen, utirući put njegovom povratku u islamsku bogomolju.

Ovu priču prvi je objavio ACI Mena, CNA-ov partner za vijesti na arapskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kćeri svetog Pavla slave 109 godina digitalno – Vatican News

Katoličke vijesti

Žene koje vode put u svjetliju budućnost

Katoličke vijesti

Kenijski biskup poziva mlade katolike na ‘suradnički’ rad na zaštiti i brizi za okoliš

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti