Je li sveti Juraj doista ubio zmaja?
Europa

Je li sveti Juraj doista ubio zmaja?

Sveti Juraj možda je među najpoznatijim i najomiljenijim svecima kršćanstva, ovjekovječen kroz slavnu legendu o svetom Jurju i zmaju — priči potpuno srednjovjekovnog karaktera u kojoj hrabri vitez spašava lijepu princezu da je ne proždere zmaj.

U Engleskoj, zemlji dugo odanoj Juraju i jednoj od nekoliko nacija koje traže njegovo pokroviteljstvo, ime sveca u gotovo jednakoj mjeri krasi znakove crkava i pubova. Njegov se blagdan slavi festivalima, od kojih mnogi uključuju rekonstrukcije svečevih odvažnih pothvata protiv divljeg zmaja.

Jao za ove veseljake, pravi Sveti Juraj nije bio vitez, a prema povijesnim saznanjima nije spasio nijednu princezu od vatrene smrti. Juraj je bio rimski vojnik, osuđen na mučenje i mučeništvo tijekom Dioklecijanova progona početkom četvrtog stoljeća.

Tradicija kaže da je izdržao nekoliko ciklusa mučenja i da mu je na kraju odrubljena glava radije nego da se odreče svoje kršćanske vjere. U cijelom kršćanskom svijetu odmah je čašćen kao mučenik, ali više o njemu ne znamo gotovo ništa. Papa Gelazije I., koji ga je kanonizirao gotovo dva stoljeća kasnije 494. godine, izjavio je tom prilikom da je Juraj bio među onim svecima “čija se imena pravedno štuju među ljudima, ali čija su djela poznata samo Bogu”.

Čuvene priče o svetom Jurju koji je pobijedio zmaja pojavile su se tek više od 500 godina nakon njegove smrti, a nitko nije sasvim siguran kako je rimski vojnik gotovo potpune anonimnosti preobražen u poletnog heroja proslavio cijeli svijet svojom hrabrošću. Vjerojatno je počelo kao bajka koja je trebala pokazati zaraćene sile dobra i zla, a ubrzo je priča zamaglila pravu povijest svetog Jurja.

Ne možemo reći da činjenice nisu važne, ali u slučaju svetog Jurja, možda možemo tvrditi da pojedinosti iz njegova života, fantastične ili druge, ne mijenjaju istinu za koju je umro. GK Chesterton je napisao:

“Bajke ne daju djetetu prvu ideju o bauku. Ono što bajke daju djetetu je njegova prva jasna predodžba o mogućem porazu bauka. Dijete intimno poznaje zmaja otkako ima maštu. Ono što mu bajka nudi je sveti Juraj koji ubije zmaja.”

Legenda o Jurju i zmaju nije stvarna, ali istina koju otkriva sasvim sigurno jest.

U svijetu postoji zlo, pravo zlo koje želi proždrijeti sve što je dobro i nevino. U pričama diše vatru i leti. U povijesti može poprimiti oblik despota poput čovjeka koji je naredio smrt sv. Jurja. Zmajeva krvožednost bila je stvarna, čak i ako njegove ljuske nisu, i nije umro, već je nastavio harati našim svijetom u svim svojim podmuklim oblicima i ponavljanjima. Ali baš kao što zmajeva brutalnost nije bila bajka, tako nije bila ni hrabrost čovjeka koji se s njim borio. Ova hrabra vjera u lice zlu odzvanjala je stoljećima, da bi je oponašali vitezovi, vojnici, kraljevi, pa čak i djeca koja vitlaju svojim drvenim mačevima na Jurjevo.

Sveti Juraj se sigurno nikada nije borio sa zmajem. Ali on je prkosio jednom caru i gledao bez treptaja u oči svojih mučitelja i krvnika, nepokolebljiv u svojoj vjeri. Nijedna lijepa djevojka nije ga čekala na kraju njegove životne kušnje, ali nakon njegove smrti, nedvojbeno, zagrlile su ga nježne ruke Kristove majke, dovodeći ga u dvoranu prijestolja njezina Sina.

Ovu je priču prvi put objavio nacionalni katolički registar, CNA-in sestrinski partner za vijesti, a prilagodio ga je CNA.

Kelly Marcum

Kelly Marcum studirala je međunarodnu politiku na Sveučilištu Georgetown School of Foreign Service, a magistrirala je na Odsjeku za ratne studije na King’s Collegeu u Londonu. Osnivačica je i predsjednica Gratia Plena instituta, organizacije posvećene podučavanju srednjoškolki o katoličkoj viziji autentične ženstvenosti. Njezini su tekstovi objavljeni u The American Conservative, The Federalist, The Washington Examiner i Catholic Exchange. Živi sa suprugom i djecom u Virginiji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biden kaže da se ne slaže sa stajalištem Katoličke crkve o IVF-u

Katoličke vijesti

Policija Louisiane dobila je novi nalog za pretres u istrazi zlostavljanja Nadbiskupije New Orleansa

Katoličke vijesti

Pronađite sve najnovije vijesti o Irskoj | euronews

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti