IZLOŽBA ”IKONA – MOJE TRAGANJE ZA BOGOM” I PREDSTAVLJANJE KNJIGE ”IKONA BOGA NEVIDLJIVOGA”
Križevačka eparhija

IZLOŽBA ”IKONA – MOJE TRAGANJE ZA BOGOM” I PREDSTAVLJANJE KNJIGE ”IKONA BOGA NEVIDLJIVOGA”

Detalji

Izložba „Ikona – moje traganje za Bogom”, u organizaciji grkokatoličke Župe Uzvišenja Svetoga Križa iz Slavonskog Broda, Ukrajinskoga kulturnog prosvjetnog društva Ukrajina (UKPD) i Muzeja Brodskog Posavlja

predstavljena je u srijedu, 22. svibnja 2024. u tome muzeju. Na događaju je sudjelovao i vladika križevački Milan Stipić. Tom su izložbom predstavljeni ikonopisi Brođanke ukrajinskog podrijetla Mire Turković, kao i stari ukrajinski ikonopisi koji se više od jednog stoljeća čuvaju u grkokatoličkim crkvama u Brodskom Posavlju. Prigodom toga predstavljena je i knjiga rimokatoličkog svećenika Krunoslava Kolara „Ikona Boga nevidljivoga“. Predstavljajući svoju knjigu „Ikona Boga nevidljivoga“ vlč. Kolar je naglasio kako ikona nije tek nanos boje, ni puka slika kojoj se treba diviti. „Ikona je prvotno zapis vjere, ona je ‘sveti prolaz u Nebo’ pred kojim se treba moliti. Ona je prvotno poziv na molitvu“, kazao je vlč. Kolar. Dodao je kako je to prva hrvatska knjiga koja se sustavno bavi ikonama te je svojevrsni hrvatski uvod u teoriju ikone. Suvremena ikonopiskinja iz Slavonskog Broda Mira Turković ujedno je i arhitektonska tehničarka koja je nakon agresije iz Dervente iz Bosanske Posavine s obitelji doselila u Slavonski Brod. Poziv za slikopisanje osjetila je 2016. u Ukrajini, gdje je završila dva semestra studija ikonopisa, a potom se usavršavala u Hrvatskoj. Dosad je izradila nekoliko serija ikona, a na toj je izložbi predstavila svoju 21. ikonu. Protumačila je kako su nastale njezine ikone koje je pisala starom bizantskom tehnikom, koja zahtjeva, kako je ustvrdila, dugotrajni proces.

„Drago nam je što smo mi grkokatolici ti preko kojih se ikonografska tradicija i bogatstvo Katoličke Crkve može podijeliti sa svima vama“, rekao je na otvorenju župnik brodske grkokatoličke župe Uzvišenja Svetoga Križa Aleksandar Hmilj. Pojasnio je kako je taj događaj za njihovu župu, kao i za cijeli taj kraj vrijedan te kako je to tek uvod u tu veliku vrijednost i poticaj da ljudi više upoznaju bogatstvo ikonografije. O. Hmilj je zahvalio svima koji su im pomogli u ostvarenju tog projekta.

Naglasivši kako sve više crkvi u svijetu posvećuje veliku ljubav i pažnju ikonama, križevački vladika Milan Stipić je, otvarajući izložbu, naglasio kako tu vrijednost koja je ukorijenjena u njihovoj tradiciji, a na tim područjima postoji više od 120 godina, treba više cijeniti. Naveo je primjer jednog branitelja koji je pisao ikone, nakon čega ga je Bog izliječio od posttraumatskog stresnog poremećaja te promijenio njegov život i život njegove obitelji.

Predstavljanju izložbe i knjige nazočili su i brodsko-posavski grkokatolički svećenici i predsjednik Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske Vlado Karešin.

Program je vodio Nikola Zastrižni, a sudjelovao je i mješoviti zbor UKPD-a „Ukrajina” koji su izveli dvije ukrajinske skladbe.

Izvor i slika: IKA, Zagreb i Nikola Zastrižni

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

KOPTSKA LITURGIJA U KONKATEDRALI SV. ĆIRILA I METODA

Katoličke vijesti

POZNATI KATOLIČKI BLOGGER MATT FRADD SVJEDOČIO U GRKOKATOLIČKOJ KONKATEDRALI

Katoličke vijesti

VLADIKA STIPIĆ PREDVODIO HRVATSKO HODOČAŠĆE SV. BRIGITI I POHODIO HRVATE U ŠVEDSKOJ

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti