Izložba bl. Karla Acutisa “Euharistijska čuda diljem svijeta” otvorena u katedrali – Dubrovačka biskupija
Dubrovačka biskupija

Izložba bl. Karla Acutisa “Euharistijska čuda diljem svijeta” otvorena u katedrali – Dubrovačka biskupija

Međunarodna izložba bl. Karla Acutisa pod nazivom „Euharistijska čuda diljem svijeta“ otvorena je misnim slavljem u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u ponedjeljak 17. lipnja. Euharistijsko slavlje predvodio je i izložbu otvorio dubrovački biskup Roko Glasnović.

Biskup je u propovijedi naveo neke situacije iz života bl. Karla Acutisa (1991.-2006.) koji će uskoro biti proglašen svetim te naglasio njegovu ljubav prema Isusu u euharistiji. Blaženik je preminuo mlad, s petnaest godina života. Volio je svirati saksafon, igrati nogomet, programirati, snimati svoje filmove. Tijelo mu se sada nalazi u crkvi u Asizu u Italiji. Poput ostalih mladih svoje generacije bio je prisutan na internetu i društvenim mrežama.

„Što više primamo euharistiju, to postajemo sličniji Isusu kako bismo na ovoj zemlji već imali predokus neba“, tek je jedna od blaženikovih poticajnih misli koju je biskup među ostalim naveo. Karlu je svetost bila cilj i glavni smisao života. Nju treba željeti svim srcem.

Dubrovački biskup također je spomenuo kako je bl. Karlo istražio preko 136 priznatih euharistijskih čuda koja su se tijekom povijesti dogodila u različitim zemljama i osmislio virtualnu izložbu. Ova putujuća izložba obišla je kontinente te „nadahnula mnoge“, istaknuo je biskup. Zaključio je porukom da svi „poput bl. Karla prihvatimo euharistiju da nam, kao i njemu, bude ‘autoput’ do neba i vječnosti“.

Tumačeći misna čitanja dubrovački biskup je također govorio o zahtjevnosti evanđelja te poručio kako uvijek treba činiti dobro prema svakome.

Katedralni župnik don Marin Lučić upoznao je okupljene s detaljima izložbe koja na panoima prikazuje neke događaje euharistijskih čudesa u svijetu.

Pjevanje na misi predvodio je katedralni zbor mladih. Na misi su sudjelovali ovogodišnji prvopričesnici koji su s redovnicama predmolili krunicu prije mise, a nakon mise su iz košarice izvlačila jedan blaženikov citat.

Okupljeni vjernici i zainteresirani posjetitelji nakon mise su pogledali izložbu te su se imali prigodu pomoliti pred relikvijom blaženika i upisati svoje molitve i dojmove u knjigu.

Izložba u katedrali bit će otvorena do 21. lipnja, svakog dana od 8 do 17 sati, te nakon večernje mise. Završna svečanost održat će se 21. lipnja u 20 sati programom ‘Nightfever’.

Organizator izložbe u Dubrovniku je Vijeće za mlade Dubrovačke biskupije s predsjednikom don Ivom Markićem.

Ova izložba na području Dubrovačke biskupije prvi put je gostovala u župi sv. Vlaha u Stonu od 22. svibnja do 2. lipnja ove godine.

Angelina Tadić

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Završen projekt “Josipov dom”, trajno sklonište za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obiteljima u županiji – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Mladi na TFA u Dubrovniku učili o mjestu i pripadnosti animatora u zajednici – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

NAJAVA Svibanjske pobožnosti s bl. Carlom Acutisom u Stonu – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti