Izbori za Europski parlament: biralište u Slovačkoj ostaje otvoreno do kasno;  Latvija, Malta zatvorene
Europa

Izbori za Europski parlament: biralište u Slovačkoj ostaje otvoreno do kasno; Latvija, Malta zatvorene

Europski izbori 2024 Autorska prava Euronews

Autorska prava Euronews

Podijelite ovaj članakGumb Zatvori

Slovačka, Latvija i najmanja članica EU Malta otvorila su biračka mjesta trećeg dana izbora. Poslijepodne je počelo ključno glasovanje u Italiji, a premijerka Giorgia Meloni i njezina desničarska stranka Braća Italije nadaju se da će učvrstiti svoju poziciju moćnika u Bruxellesu.

Više od 350 milijuna birača s pravom glasa u 27 zemalja EU izlazi na birališta kako bi izabrali sljedeći saziv Europskog parlamenta.

Euronewsov centar za ankete predviđa da su krajnje desničarske stranke diljem kontinenta na putu prema povijesnim dobicima.

Izbori će mjeriti politička temperatura u 27 država članica o ključnim pitanjima kao što su klimatske promjene i budućnost Europski zeleni dogovorekonomski oporavak nakon COVID-19, migracijai Uloga EU na globalnoj sceni.

Na kocki – tko će preuzeti kormilo europskih institucija u Bruxellesu – uključujući Komisiju i Vijeće – određujući politički kurs Europske unije u sljedećih pet godina. Provjerite naše izborno središte ovdje.

Priča za sada:

  • Glasači u Latviji, Malti i Slovačkoj glasali su trećeg dana, ali zbog sigurnosne preplašenosti zbog otkrića bijelog praha, Slovacima je dano dodatno vrijeme, do ranih jutarnjih sati sljedećeg dana, da završe glasovanje. U međuvremenu su započeli dugo očekivani talijanski izbori – nastavit će se i sutra.

  • Drugog dana EU izbora (7. lipnja) glasovalo se u Irskoj, au Česima danas počinje drugi dan glasovanja. bio je pokvaren nasiljem – nesretnim oblikom ovogodišnje ankete – kao danski premijer pretrpjela napad u Kopenhagenu u kasnim večernjim satima.

  • nizozemski rezultati. 47% nizozemskog biračkog tijela glasalo je u četvrtak (6. lipnja), a desničarska stranka PVV bila je najveći dobitnik večeri, barem prema dokazima izlazne ankete, skočivši s jednog mjesta na sedam – ali Zeleni socijalisti koalicija je prednjačila s osam mjesta, prema izlaznoj anketi.

  • Cyber ​​napadi. Najmanje tri nizozemske stranke rekle su da su njihove web stranice bile pogođene kibernetičkim napadima za koje je odgovornost preuzela proruska hakerska skupina.

  • Ursula von der Leyen bila je napadnuta od strane propalestinskih prosvjednika – rukama obojenih u crveno – koji su zaglušili njezin predizborni govor na skupu u Portugalu.

Ostanite s nama tijekom izbora za Europski parlament i do ponedjeljka primajte novosti uživo, originalne priče i analize iz Bruxellesa i europskih prijestolnica!

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kako su rani kršćani živjeli svoje živote: 5 načina kako danas biti svjedok

Katoličke vijesti

Katolici u Chicagu rade na očuvanju povijesne stoljetne župe

Katoličke vijesti

Bolivijski isusovci priznaju da su postupci bili ‘katastrofalni’ u suočavanju sa zlostavljanjem

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti