Izbor knjiga Kršćanske sadašnjosti uz 2024. kao Godinu molitve
Biskupska konferencija

Izbor knjiga Kršćanske sadašnjosti uz 2024. kao Godinu molitve

Kao priprema za jubilej 2025. ovu je godinu papa Franjo proglasio Godinom molitve. Živimo, dakle, u povlaštenom vremenu u kojem ponovno otkrivamo vrijednost molitve i potrebu svakodnevne molitve. Danas, u doba digitalne kulture i ubrzanog ritma svakidašnjice, prava je blagodat uzeti vrijeme za molitvu, promisliti o tome kako uopće moliti ili pak kako odgajati za molitvu danas, tako da ona bude učinkovita i plodonosna. 

„Što je glasniji krik tehnologije koja kao da odgovara na sve naše želje, to je dublji zahtjev za istinskom duhovnošću koja svaku osobu vraća susretu sa samim sobom u istini vlastitog postojanja i stoga u dosljednom odnosu s Bogom“, kazao je proprefekt Dikasterija za evangelizaciju, nadbiskup Rino Fisichella. Podsjetimo, papa Franjo najavio je Godinu molitve uoči Jubileja tijekom molitve Anđeoskoga pozdravljenja 21. siječnja, kada je pozvao vjernike da intenziviraju molitve kako bi bili spremni proživjeti događaj milosti i iskusiti snagu Božje nade.

Objašnjavajući svrhu Godine molitve, Papa je rekao da je Godina posvećena ponovnom otkrivanju velike vrijednosti i apsolutne potrebe za molitvom u osobnom životu, u životu Crkve i u svijetu.

Izdavačka kuća Kršćanska sadašnjost upravo sada, na pragu ljeta i u vrijeme godišnjih odmora, kao preporuku donosi izbor knjiga vezanih uz molitvu i duhovnost. Od 1. do 15. srpnja niz knjiga izdvojen je kao akcijska ponuda pod nazivom Godina molitve s popustima od 20% do 70% u knjižarama i web knjižari, a dio preporučenih naslova donosimo u nastavku:

Snaga molitve zagovora (Katerina Lachmanová)

Kako moliti za druge, kako ih zagovarati kod Boga – odgovorit će i ova knjiga koja polazi od klasičnih uzora poput sv. Terezije iz Lisieuxa do osvjedočenih suvremenika. Molitva za druge nipošto nije nešto što nam preostaje nakon što smo iscrpili sve mogućnosti u želji da pomognemo drugome čovjeku, već je ono najbolje što mu možemo dati. Knjiga ima četiri poglavlja: Temelj molitve zagovora, Stavovi koji obezvrjeđuju molitvu, Istinska molitva te Stavovi koji umnožavaju djelotvornost molitve. Na kraju knjige riječ je o usrdnoj molitvi.

Molitva. Dah novoga života (Papa Franjo)

Molitva koja nije odvažna […] nije prava molitva.

Ova knjiga sabire najznačajnije riječi pape Franje o molitvi, kako bi pomogla kršćanima da žive osobni odnos s Gospodinom. Posebno mjesto u ovoj zbirci zauzimaju kateheze koje je Papa održao na temu Očenaša na audijencijama srijedom.

Šutnja – molitva – dokolica (Ivica Raguž)

Tamo gdje se snažno djeluje, potrebno je vrlo malo riječi ili nikakva riječ, potrebna je šutnja koja izriče svu intenzivnost i snagu djela.

Ova je knjiga sjajno duhovno i teološko štivo za upoznavanje šutnje, molitve i dokolice kroz prizmu teološke meditacije.

Pastoralne duhovne vježbe – komplet (Bono Zvonimir Šagi)

Vršiti volju Božju u svakom trenutku. To je bit naše žive vjere.

Riječ je o tri vrijedne knjige Bone Zvonimira Šagija koje nose identični naslov, a tematska i namjenska razlika  naznačena je u podnaslovima knjiga pa prvi svezak nosi podnaslov Crkva – otajstvo zajedništva u Kristu Velikom svećeniku. Drugi svezak podnaslovljen je Biti čovjek vjere, nade i ljubavi u globalno otvorenome svijetu, dok treći nosi podnaslov Vjerovati – moliti – živjeti – djelovati. Knjige se mogu nabaviti kao komplet koji je opremljen prikladnom kutijom i pojedinačno.

Budni budite i molite (Tomislav Ivančić)

Plod obraćenja i molitve jest doživljaj snažne prisutnosti Božje, velika potreba za čitanjem Božje

riječi i bolje razumijevanje Svetog pisma, potreba za molitvom i doživljavanje molitve kao razgovora s Bogom. 

Ova mnogima omiljena knjiga namijenjena je svima koje zanima molitva kao iskustvo Božjega djelovanja u svijetu. Ona će dobro doći svima koji traže smisao, „koji žele probiti imanenciju i pronaći onoga koji se tajanstveno skriva i otkriva u svijetu.“ Knjiga je dostupna i u aplikaciji eKS kao eKnjiga.

Oče, budi volja tvoja (Molitvenik s velikim slovima)

Ovaj molitvenik sadržava sve uobičajene molitve, molitve u raznim prilikama, jutarnje, dnevne i večernje molitve, blagdane i spomendane, pobožnosti i pjesme. Zbog velikih slova posebno je prigodan za starije osobe.

Kako danas moliti? (Jörg Zink)

Gospodine, mi vjerujemo, pomozi našoj nevjeri. 

Svoju iznimno traženu knjigu o potrebi i načinima molitve Zink je oblikovao s puno umijeća i iskustva, opremio je spoznajama, mudrošću, poetikom i primjerima. Čitatelj može listati ako traži određenu misao koju drži važnom, a iskusni mu autor prenosi uvjerenje kako molitva neće biti pretežak zadatak samo ako uloži sve da bi sve dobio.

Ove i niz drugih prigodnih naslova potražite u knjižarama web knjižari Kršćanske sadašnjosti.  (kta/ks.hr)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sudan: Godina rata ostavila je zemlju bez sjemeništaraca

Katoličke vijesti

Sakrament prve pričesti u Novom Sarajevu

Katoličke vijesti

Ukopani zemni ostatci pok. Josipa Čuturića

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti